ASF a aprobat majorarea capitalului social al Asirom cu 85 de milioane de lei, la 425 de milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Capitalul social al Asirom a ajuns în prezent la 424,9 milioane de lei
Capitalul social al Asirom a ajuns în prezent la 424,9 milioane de lei

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a avizat majorarea capitalului social al liderului pieţei asigurărilor obligatorii RCA din România, Asirom, cu 84,6 milioane lei (18,8 milioane euro), la aproape 425 milioane de lei, efectuată pentru a consolida capacitatea financiară a companiei, a anunţat miercuri instituţia.

În luna august a anului trecut, acţionarii Asirom, companie controlată de grupul austriac Vienna Insurance Group (VIG), au aprobat o infuzie totală de capital de aproape 170 milioane de lei, printr-o majorare de capital la care acţiunile sunt vândute la un preţ dublu faţă de cel nominal, incluzând şi o primă de emisiune.

Înştiinţarea privind aprobarea majorării de capital a venit la o zi după ce ASF a anunţat că a amendat Asirom cu 200.000 de lei, în urma descoperirii unor nereguli la un control asupra modului în care au fost soluţionate dosarele de daună.

Capitalul social al Asirom a ajuns în prezent la 424,9 milioane lei, măsura ”având ca efect consolidarea capacităţii financiare a societăţii”.

În luna octombrie a anului trecut, acţionarii companiei au anunţat încheierea perioadei de subscriere a titlurilor noi emise şi vărsării aporturilor în numerar.

În urma operaţiunii, Vienna Insurance Group (Austria) are în acţionariat o cotă de 86,4467%, LVP Holding (Austria) -13,2%, iar un număr de 811 persoane fizice şi juridice - 0,353%, potrivit Profit.ro.

ASF a efectuat la Asirom un control inopinat între 5 septembrie şi 17 noiembrie 2016. Decizia a fost luată după o creştere accelerată, în prima jumătate a anului trecut, a reclamaţiilor privind întârzieri la plata daunelor. Tematica controlului a vizat modul în care societatea a instrumentat/soluţionat dosarele de daună pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă şi CASCO auto.

Autoritatea a descoperit, în cadrul controlului, că aproape 9.000 de dosare din cele peste 22.000 gestionate de Asirom în perioada analizată (ianuarie 2015-iulie 2016) înregistrau întârzieri la plată, potrivit Profit.ro. Mai mult, în 2014 şi 2015, rezervele de daună au fost subevaluate cu circa 15 milioane de lei. Una dintre principalele cauze ale acestei probleme a fost că Asirom nu includea în rezerve şi cheltuielile cu gestionarea dosarelor de daună.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite