Banca Transilvania a devenit acţionar al Victoriabank din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Transilvania a informat marţi BVB că a devenit acţionar al Victoriabank, a treia bancă din Republica Moldova din punct de vedere al activelor, având o participaţie de peste 66% împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

BT este astfel primul investitor bancar străin de pe piaţa din Republica Moldova din ultimii zece ani.

Banca Transilvania a anunţat în noiembrie 2017 planul de a investi în Republica Moldova, iar între timp a primit aprobarea pentru achiziţie din partea autorităţilor de supraveghere din România şi Republica Moldova - Banca Naţională a României, Banca Naţională a Moldovei şi Consiliul Concurenţei din Republica Moldova.

Victoriabank este una dintre cele 3 bănci monitorizate de banca centrală moldovenească, în urma scandalului din 2007 privind furtul unui miliard de dolari de trei dintre cele mai importante bănci din ţară.

Atunci, pe lângă închiderea băncilor implicate în fraudă, au fost vizaţi şi alţi trei creditori - Victoriabank, Moldova Agroindbank (MAIB) şi Moldinconbank – care au fost atent monitorizate de banca centrală. 

Victoriabank este al treilea cel mai mare creditor din Moldova şi primul care găseşte un cumpărător. Banca Transilvania va achiziţiona o participaţie iniţială de 39,2%, de la Insidown, o companie cu sediul în Cipru, înregistrată pe numele unui om de afaceri rus puţin cunoscut.

Achiziţia a primit un sprijin puternic din partea BERD, un acţionar pe termen lung în Victoriabank şi care, în iunie anul trecut, a majorat participaţia la creditor la 27,5%. 

De asemenea, BERD deţine 8,6% din Banca Transilvania. "Transparenţa acţionarilor şi atragerea investitorilor strategici în bănci se află în centrul mandatului BERD în Moldova", a afirmat unul dintre reprezentanţii sediului băncii din Chişinău. 

Banca Transilvania şi BERD vor deţine o participaţie de control de 66,7% la Victoriabank, după achiziţionarea holdingului Insidown. Banca Transilvania urmează să lanseze o ofertă pentru celelalte acţiuni după ce acordul a fost aprobat. 

În prezent, doar două grupuri bancare din UE au operaţiuni în Moldova. Erste Group a achiziţionat o sucursală la Chişinău odată cu achiziţionarea liderului de piaţă românesc BCR în 2005, iar Société Générale a cumpărat-o pe Mobiasbanca în ianuarie 2007. Acesta din urmă este acum al patrulea cel mai mare creditor al Republicii Moldova. 

Următoarea sarcină a factorilor de decizie moldoveni va fi găsirea de cumpărători pentru 40% din MAIB şi 63% din Moldinconbank, care au fost îngheţate de banca centrală. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite