Banca Transilvania este în discuţii pentru achiziţia unei bănci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Banca Transilvania este cea de-a treia bancă din România ca mărime
Banca Transilvania este cea de-a treia bancă din România ca mărime

Banca Transilvania analizează oportunităţile de achiziţii în piaţă, având chiar discuţii cu una sau mai multe bănci pentru preluare integrală sau doar de portofoliu, care să fie însă în linie cu strategia proprie, cu focus pe retail şi IMM-uri, a declarat Omer Tetik, directorul general al băncii.

„Sigur, analizăm oportunităţi de achiziţii în piaţă, ne uităm la orice, important este să fie digerabilă. Noi vom cumpăra fie o bancă, fie un portofoliu numai dacă credem că este o valoare adăugată pentru bancă. Portofoliul trebuie să aibă segmente unde avem şi noi interes, gen retail şi IMM“, a afirmat Tetik.

El a arătat că banca nu va cumpăra portofolii cu probleme, dar că totul depinde de preţ, „ce vrei să cumperi?“ şi „la ce preţ vrei să cumperi?“ fiind două întrebări diferite.

El a arătat că Banca Transilvania este în discuţii pentru preluare, analizând mai multe opţiuni, fie o bancă integral, fie un portofoliu, fără a da detalii despre mărimea instituţiei de credit vizată. „Nu sunt multe bănci în proces (de vânzare - n.r.), noi discutăm când o bancă sau un portofoliu apare“, a mai spus directorul BT.

Tetik a menţionat că Banca Transilvania are capital suficient pentru o astfel de tranzacţie.

„Suntem o bancă care savurează lichiditatea, cu un raport credite/depozite de 75%. (...) Avem depozite peste 26 miliarde lei, ceea ce ne dă încredere într-o creştere în continuare. Având în vedere că solvabilitatea băncii este 13,5% şi este în creştere datorită profitului adăugat la fondurile proprii, nu am mai avea nevoie de o majorare de capital (în cazul unei preluări - n.r.)“, a spus oficialul instituţiei de credit.

Banca Transilvania a obţinut în primul trimestru un profit net de 103,4 milioane lei, cu 22,6% peste câştigul din perioada similară a anului trecut, iar activele totale au crescut cu 2,7%, la 32,92 miliarde lei.

BERD şi SIF-urile, principalii acţionari

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) este cel mai mare acţionar al Băncii Transilvania, deţinând un pachet de 14,61% din titluri. Alţi acţionari importanţi sunt SIF Moldova (8,35% din acţiuni), SIF Banat-Crişana (4,52%) şi SIF Muntenia (4,08%), dar şi preşedintele CA al băncii, Horia Ciorcilă, care deţine direct şi prin afiliaţi 5,06% din acţiuni. SIF Oltenia are 2,03% din titluri, iar SIF Transilvania 0,65%.

SIF Moldova şi SIF Muntenia au cumpărat în urmă cu două săptămâni pachete importante de acţiuni Banca Transilvania de la Bank of Cyprus, care a vândut pachetul de aproape 9,99% din titlurile pe care le deţinea la banca din Cluj.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/banci-1" target="_blank">View the story "banci" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite