Banca Transilvania vrea să preia filiala din România a Volksbank. Austriecii trebuie să vândă până la finele lui 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Volksbank a întâmpinat mari probleme în România din cauza proceselor cu clienţii şi a provizioanelor mari
Volksbank a întâmpinat mari probleme în România din cauza proceselor cu clienţii şi a provizioanelor mari

Banca Transilvania negociază preluarea Volksbank România, pe care grupul austriac vrea să o vândă pentru a acoperi deficitul de capital, potrivit unor surse citate de către Bloomberg.

Discuţiile se află în faza de început şi nu există certitudinea că tranzacţia se va materializa.

Volksbank România este deţinută de vehiculul VBI Beteiligungs (Austria) în proporţie de 99,99%. Acesta a ajuns proprietarul subsidiarei din România după ce colosul bancar rus Sberbank a preluat Volksbank Internaţional, care include filialele aflate în statele din jurul României.

Grupul Volksbank deţine 51% din acţiunile VBI Beteiligungs, iar DZ Bank AG / WGZ Bank AG din Germania şi BPCE din Franţa au câte 24,5%.

În 2012, Comisia Europeană a aprobat planul de restructurare dezvoltat de către Österreichische Volksbanken, ca urmare a crizei financiare şi economice, în vederea restabilirii profitabilităţii pe termen lung.

În acest plan este inclusă şi vânzarea subsidiarei din România, care trebuie să se realizeze până la sfârşitul anului 2015.

Grupul austriac a vândut în acest an subsidiara locală de leasing, Volksbank Leasing România, alături de cea din Polonia, către grupul polonez Getin Holding. Aceasta din urmă a intrat pe piaţa românească la sfârşitul anului trecut prin achiziţia băncii Romanian International Bank (RIB).

Volksbank nu a trecut testeste de stres ale BCE

Instituţia de credit a înregistrat anul trecut în România pierderi de 103,6 milioane de euro, mai mici cu 38,5% faţă de cele raportate de bancă în 2012, când au atins 168,5 milioane de euro. Majoritatea pierderilor au fost generate de provizioane.

Grupul bancar Volksbank nu a trecut testele de stres efectuate de Banca Centrală Europeană, întrucât creditele ipotecare neperformante de la subsidiara din România şi creditele imobiliare şi cele acordate companiilor în Europa Centrală şi de Est au generat un deficit de capital în valoare de 865 de milioane de euro.

Banca Transilvania, creşteri pe linie

În ceea ce priveşte Banca Transilvania, cel mai mare acţionar al său este Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cu o participaţie de 14,6%. Printre acţionarii semnificativi se regăsesc preşedintele Consiliului de Administraţie al băncii, Horia Ciorcilă (5,1%), şi International Finance Corporation (IFC), divizie a Băncii Mondiale, cu 5,36% din titluri.

Banca Transilvania a avut în primele nouă luni ale acestui an un profit net de 338,13 milioane lei, în creştere cu 40,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Mai puteţi citi: 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite