Cazarea în staţiunile balneare se poate scumpi de câteva ori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Staţiunea balneară vă aşteaptă cu multe surprize, Foto: Asoc. De Turism Băile Tuşnad

Noul sistem de redevenţe al concesiunilor resurselor minerale, petroliere şi hidrominerale poate aduce scumăiri considerabile turismului balnear, domeniul putând fi în totalitate distrus, dacă proiectul postat pe site-ul Ministerului Economiei va fi adoptat în forma actuală, consideră Nicu Rădulescu, preşedintele Organizaţiei Patronale a Turismului Balnear din România (OPTBR).

Potrivit proiectului de act normativ, operatorii ar trebui să plătească la bugetul de stat o redevenţă de 1 euro pe metrul cub de apă geotermală extrasă, de 2 euro pe metrul cub la apele terapeutice, la apa medicinală redevenţa ar fi de 3 euro pe metrul cub, în timp ce redevenţa pentru apa minerală naturală şi pentru apa de izvor şi de masă ar fi de 4 euro/mc, potrivit proiectului de lege pentru reglementarea sistemului de redevenţe al concesiunilor resurselor minerale, petroliere şi hidrominerale.

”Dacă se aprobă acest sistem de redevenţe, nu vom mai putea face faţă, la cât consumăm. Şi aşa marja de profit este foarte mică. Cazarea s-ar scumpi de câteva ori, nici nu vom mai putea vorbi de activitate în staţiunile balneare”, a declarat pentru News.ro preşedintele Organizaţiei Patronale a Turismului Balnear din România (OPTBR), Nicu Rădulescu.

Şeful patronatului şi-a exprimat speranţa că valorile redevenţelor vor fi modificate în urma consultărilor cu autorităţile, în caz contrar „pensionarii nu vor mai putea beneficia” de aceste servicii.

Ministerul Turismului va organiza miercuri o dezbatere privind sistemul de redevenţe al resurselor hidrotermale. În acelaşi timp, Ministerul Economiei spune că va discuta cu operatorii din turism pentru a identifica soluţii astfel încât să nu fie afectată activitatea turismului bazat pe resursele geotermale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite