CNA transmite comisiilor de Cultură din Parlament că SRTV renunţă la TVR Cultural

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Răsvan Popescu, preşedintele CNA FOTO Adevărul
Răsvan Popescu, preşedintele CNA FOTO Adevărul

Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis în şedinţa de joi să transmită comisiilor de Cultură din Parlament o scrisoare prin care să le informeze că Societatea Română de Televiziune a decis să renunţe la licenţa TVR Cultural, motivând că televiziunea publică se află într-o situaţie financiară critică.

„Măsura a fost luată prin Ordin al Preşedintelui-Director General al SRTv, Claudiu Săftoiu, ca parte a procesului de implementare a Programului de redresare economică a SRTv, elaborat în concordanţă cu prevederile OUG nr. 33/ 2012 i aprobat de Consiliul de Administraţie al SRTv prin HCA 110/2012 (…)  Strategia de programe a SRTv are în vedere acordarea atenţiei necesare emisiunilor culturale, în acord cu misiunea sa publică de a difuza programe educative, pe lângă cele de informare şi divertisment. Misiunea TVR Cultural va fi preluată de viitorul canal TVR 2, a cărui grilă va cuprinde, printre altele, publicistică culturală, documentare, spectacole de teatru, operă, concerte şi producţii muzicale prezentate pe genuri, filme de artă, programe educative dedicate copiilor şi tinerilor, producţii ale tinerilor creatori independenţi, divertisment de calitate adresat tuturor categoriilor de vârstă", se arată în adresa TVR transmisă CNA şi analizată în şedinţa de joi.

„În contextul situaţiei financiare dezastruoase a Televiziunii Române, Consiliul de Administraţie a fost nevoit să aprobe măsuri prin care nici managementul şi nici telespectatorii nu şi le-au dorit, dar fără de care societatea nu ar fi putut supravieţui. Dacă în cazul TVR Info am găsit o soluţie în beneficiul telespectatorilor şi al societăţii - parteneriatul cu Euronews, fără costuri suplimentare pentru TVR - din păcate, în cazul TVR Cultural nu am găsit soluţii viabile în contextul financiar actual", se mai spune în adresa TVR.

În aceeaşi adresă se mai spune că, în acest moment, emisiunile "venite" pe TVR 2 de la TVR Cultural "au o audienţă modestă faţă de programele consacrate ale canalului". "Publicul doreşte emisiuni educative şi culturale realizate modern, captivant, în acord cu tendinţele pieţei TV. Vom continua să ţinem cont de preferinţele telespectatorilor i să îmbunătăţim din punct de vedere calitativ emisiunile de pe TVR 2", se încheie adresa TVR.

Decizia TVR îi nemulţumesc pe mai mulţi membri ai Consiliului, printer care Ioan Onisei, Narcisa Iorga, Valentin Jucan şi Mircea Deacă.

Ioan Onisei şi Narcisa Iorga au remarcat faptul că membrii CNA au fost "minţiţi", pe 15 septembrie 2012, atunci când TVR Cultural şi-a suspendat emisia din "motive tehnice". Onisei a mai spus că desfiinţarea postului TVR Cultural este "păguboasă şi inacceptabilă" şi, ca membru al CNA, nu va fi niciodată de acord cu retragerea licenţei acestei televiziuni.

Totuşi, preşedintele CNA, Răsvan Popescu, spune că Consiliul nu are încotro şi va trebui să retragă licenţa postului de nişă. Postul TVR Cultural a fost suspendat timp de 90 de zile, pentru motive de natură tehnică, acest interval de timp expirând sâmbătă, 15 decembrie 2012. "După cele 90 de zile, oricum licenţa TVR Cultural încetează de drept şi noi (CNA, n.r.) suntem obligaţi, potrivit legii, să o retragem", a explicat Răsvan Popescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite