EXCLUSIV Fondul Proprietatea cere statului să renunţe la construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. Proiectul nu poate fi finanţat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile curtează compania China General Nuclear Power Corp pentru implicare în proiectul de 6,5 miliarde de euro   FOTO Reuters
Autorităţile curtează compania China General Nuclear Power Corp pentru implicare în proiectul de 6,5 miliarde de euro   FOTO Reuters

Fondul Proprietatea solicită Guvernului să renunţe la proiectul de construcţie al reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, a căror construcţie costă 6,5 miliarde de euro, deoarece proiectul nu poate fi finanţat, chiar şi în eventualitatea în care ar fi profitabil.

UPDATE Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, consideră că nu există niciun motiv pentru ca proiectele reactoarelor 3 şi 4 de la cernavodă să fie sistat.

“Nu există niciun motiv pentru care Proiectul Unităţilor 3 şi 4 ar trebui stopat. Dacă discutăm de finanţare, Nuclearelectrica va participa în proiect cu activele existente, în principal construcţiile civile existente pe amplasament, teren. Din acest punct de vedere, capitalizarea SNN nu are relevanţă. Mai mult, utilizarea unor active existente care în prezent nu generează valoare şi un flux de venituri suplimentare din operarea a doua noi reactoare, nu poate fi decât în beneficiul acţionarilor SNN", a declarat Lulache.

Aceasta a mai spus că, în prezent, eforturile Nuclearelectrica şi EnergoNuclear sunt direcţionate pentru identificarea unui potenţial investitor majoritar care să susţina proiectul.

"Dacă discutăm de avantajele finalizării Proiectului Unităţilor 3 şi 4, acestea sunt majore cu implicaţii pe termen lung pentru industria energetică românească şi eficienţa sistemului energetic. Dezvoltarea energeticii nucleare din România, prin finalizarea proiectului Unităţilor 3 şi 4 Cernavodă, va contribui la îndeplinirea principalelor obiective ale noii politici energie – mediu ale Uniunii Europene, obiective asumate şi de România, respectiv: siguranţa energetica; competitivitate pe piaţa internă şi regională; dezvoltare durabilă, protecţia mediului şi limitarea schimbărilor climatice, modernizarea şi dezvoltarea sectorului energetic”, a mai spus directorul general al Nuclearelectrica.


„Nuclearelectrica are o capitalizare de circa 600 de milioane de euro, în timp ce valoarea proiectului este de zece ori mai mare, de 6,5 miliarde de euro. E imposibil să finanţezi, presupunând că este profitabil. Ar trebui oprit cât mai repede“, a declarat, pentru „Adevărul“, Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea.

Proiectul realizării celor două unităţi are o istorie întortocheată. Ultimii parteneri ai statului român, respectiv Enel şi ArcelorMittal, au părăsit proiectul în decembrie 2013. Anterior, în anul 2010, şi grupurile CEZ, GdF SUEZ, RWE şi Iberdrola au renunţat.

Statul negociază acum cu China General Nuclear Power Corp în privinţa implicării în realizarea celor două unităţi. În prezent, Nuclearelectrica are două reactoare nucleare în funcţiune, cu o capacitate instalată cumulată de 1.400 MW, cu care acoperă aproximativ 18% din consumul anual de energie. România a investit deja circa un miliard de euro în activele de pe platforma de la Cernavodă şi în producţia de apă grea.

Comisia Europeanaă atacă dur ajutorul de stat dat pentru centrala de la Hinkley Point

Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, declara, în luna noiembrie,  la Adevărul Live, că energia nucleară va fi recunoscută în viitor drept energie curată de către Uniunea Europeană, astfel încât să beneficieze de acelaşi ajutoare ca şi energiile regenerabile. „La nivel european se discută despre un nou mecanism de sprijinire a energiilor curate. Este vorba de CFD, contracte care acoperă diferenţa de preţ până la un anumit nivel“, explica atunci Lulache.

Este vorba de înţelegerea oferită de statul britanic pentru construcţia centralei de la Hinkley Point. Numai că acum trei zile, Comisia Europeană a atacat proiectul, argumentând că acesta ar putea fi profitabil şi fără subvenţiile care totalizează 17,6 miliarde de lire sterline. Acestea ar permite companiei Electricite de France să realizeze profituri excesive şi ar constitui ajutor de stat ilegal, scrie The Telegraph.

Joaquin Almunia, vicepreşedinte al Comisiei Europene a anunţat încă din decembrie decizia de a lansa o investigaţie formală în privinţa ajutoarelor acordate proiectului.

Nuclearelectrica s-a listat în luna septembrie a anului trecut pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Statul deţine 81,2% din acţiunile producătorului, Fondul Proprietatea controlează 9,7%, iar investitorii de pe piaţa de capital au împreună 9%.

Mai puteţi citi:

VIDEO Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, la Adevărul Live: Energia nucleară va fi recunoscută ca energie curată

Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, este convinsă că, mai devreme sau mai târziu, energia nucleară va fi considerată curată şi va beneficia de aceleaşi ajutoare ca şi producătorii din surse regenerabile.

Energia curată pe care nu o sprijină nimeni

Deşi au emisii mici, derulează proiecte de miliarde de euro şi generează o energie care nu fluctuează, proiectele hidro mari şi cele nucleare nu beneficiază de certificate verzi precum producătorii de energie verde.

Ansaldo, companie care a realizat primele lucrări la reactoarele de la Cernavodă, este aproape de a fi vândută

Conglomeratul industrial italian Finmeccanica poartă discuţii pentru vânzarea companiei Ansaldo Energia, scrie Reuters. Sud-coreenii de la Doosan Heavy Industries vor să cumpere un pachet majoritar la societate, însă Alessandro Pansa, directorul general al Finmeccanica, a avut mai multe întâlniri cu oficiali guvernamentali şi cu reprezentanţi ai băncii de stat Cassa Depositi e Prestiti (CDP), pentru păstrarea companiei sub control italian.

ArcelorMittal Galaţi şi Enel, din nou la masa negocierilor pentru construcţia reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă

Nuclearelectrica va renegocia cu ArcelorMittal Galaţi şi cu compania italiană Enel acordurile de investiţii pentru realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, potrivit unei decizii a Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor (AGEA) Nuclearelectrica, aprobate în şedinţa din 22 august.

Ponta oferă chinezilor majoritatea la reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. Oficialii China Nuclear Electric vor veni la Bucureşti pentru discuţii amănunţite

Reprezentanţi ai companiei China Nuclear Electric vor veni la Bucureşti în luna iulie pentru a discuta cu Guvernul detalii concrete despre o eventuală implicare în construcţia reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nuclearo-electrice din Cernavodă, a anunţat premierul Victor Ponta, aflat în vizită în China.

Reactorul 3 de la Cernavodă e gata în proporţie de 50%

Lucrările de construcţii civile nucleare dar şi cele clasice sunt realizate în proporţie de 52% la reactorul 3 de la centrala nucleară Cernavodă, în vreme ce lucrările hidrotehnice, alimentări cu apă şi canalizare sunt gata în proporţie de 49%, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern pentru emiterea acordului de mediu, necesar realizării reactoarelor 3 şi 4.

România are mai mult uraniu decât se credea

Ţara noastră are destule rezerve de uraniu pentru a alimenta cele două reactoare actuale de pe platforma de la Cernavodă pentru 50 de ani, potrivit unei prezentări realizate de către Viorel Achim, administrator la firma GVC Complete Project.

China Development Bank ar putea veni în curând în România

Termocentrala Rovinari, hidrocentrala de la Tarniţa şi autostrada Craiova-Piteşti constituie proiecte în care sunt aşteptate investiţii chineze, iar venirea China Development Bank, una dintre cele mai mari bănci din lume, ar facilita acest lucru,  a afirmat Doru Costea, ambasadorul României la Beijing, citat de Agerpres.ro.

Reactoarele 3 şi 4, singura şansă de reindustrializare a României

Abandonarea proiectului de construcţie a reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă va duce la explozia preţurilor şi dependenţă de energia de import, consideră Teodor Chirica, membru al comitetului executiv al Forumului Atomic European (FORATOM) şi fost director general al Nuclearelectrica.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite