Kaufland îşi transformă acoperişurile, parcările şi exteriorul magazinelor în grădini urbane pentru comunitate FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
gradina urbana kaufland

Kaufland România investeşte 300.000 de euro într-o reţea de grădini urbane comunitare, transformându-şi acoperişurile, exteriorul parcărilor şi al magazinelor în spaţii verzi cultivate cu legume, fructe, arbuşti, plante aromatice şi flori, care pot fi folosite de comunitate.

„Grădinescu”, cum este denumit proiectul dezvoltat de Kaufland împreună cu partenerii de la Asociaţia Institutul de Cercetare în Permacultură din România, este o premieră în România.

Acesta constă într-o reţea de nouă grădini urbane comunitare, dintre care trei amplasate pe acoperişurile magazinelor Kaufland, patru în parcările sau în spatele magazinelor şi două în şcoli din Capitală.

7 din 10 români practică agricultura urbană

Circa 7 din 10 români practică agricultura urbană, cultivând la domiciliu legume, verdeţuri sau fructe, din dorinţa de a se bucura de propriile culturi, naturale, arată rezultatele primului studiu privind răspândirea grădinăritului urban în România.

Potrivit sondajului, Dintre aceştia, peste jumătate aleg să cultive verdeţuri (57% respondenţi), în timp ce 39% cultivă fructe, iar 27% cultivă legume, unii combinând mai multe tipuri. Plantele cel mai des cultivate de români în urban sunt căpşunile (25%), lămâile (20%), urmate de roşii, cartofi, pătrunjel, cimbru şi rozmarin.

Balconul este locul preferat pentru agricultură urbană de aproape 50% dintre români, în timp ce 14% cultivă în faţa blocului, 8% la periferia oraşului, iar restul nu găsesc un loc în oraş, orientându-se spre parcele din afara acestuia.

gradina urbana kaufland

Despre prima Grădină urbană comunitară

Primul magazin Kaufland cu acoperişul şi exteriorul deja transformate în grădini urbane este cel din bulevardul Bucureştii Noi, iar până la toamnă vor fi dotate şi cele din strada Barbu Văcărescu, din cartierele Tudor Vladimirescu, Apărătorii Patriei şi din şcoli. 

Prima grădină urbană amenajată din cadrul magazinului din Bd-ul Bucureştii Noi are 2.300 mp şi este destinată pentru a fi folosită de către comunitate. Iniţiativa vine în contextul în care agricultura urbană sau „grădinăritul pe balcon” este o ocupaţie din ce în ce mai întâlnită.

Grădina este de tip „plot share”, fiind concepută astfel încât să se autosusţină, după principii de permacultură. Aceasta cuprinde: o zonă de peisaj comestibil, o zonă de loturi individuale de legume, un solar, o răsadniţă şi vermicompost, o livadă ce va fi plantată în toamnă, un spaţiu multifuncţional pentru  evenimente (proiecţie de film, loc de joacă, pajişte), un spaţiu de lucru amenajat special pentru co-working (prevăzut cu wi-fi, ceai şi alte facilităţi), ochiuri de apă, sistem de irigaţii, hotel de insecte.Printre plantele cultivate, anuale sau perene, se numără: legume (roşii, castraveţi, dovlecei, fasole, varză, vinete, pepeni, ţelină), plante aromatice/ierburi (coriandru, pătrunjel, mărar, oregano, maghiran, busuioc), flori (crăiţe, moţul curcanului, cârciumărese, gura-leului, dalii), ierburi aromatice şi medicinale (isop, cimbru, cimbrişor, tarhon, lavandă, tătăneasă, limba mielului), plante cu fructe comestibile (căpşuni, măcriş, mangold), plante decorative (graminee perene, regina nopţii, trandafiri), livezi de arbuşti (zmeur, coacăz, alun) şi pomi fructiferi (măr, păr, gutui, cais, prun, vişin, cireş).

gradina urbana kaufland
gradina urbana kaufland
gradina urbana kaufland
gradina urbana kaufland
gradina urbana kaufland

Despre reţeaua Grădinescu”

  • Grădina din spatele magazinului Bucureştii Noi are o suprafaţă de 2.300 mp şi este de tipul „plot-share”, în care membrii comunităţii sunt invitaţi să adopte o parcelă de grădină pe care să o îngrijească.
  • Grădina de pe acoperişul acestui magazin este de tip hidroponic (metodă ce păstrează cultura pe un substrat prin care circulă permanent apă cu soluţii nutritive.
  • Grădina din parcarea magazinului Barbu Văcărescu va fi dată în folosinţă la finalul lunii iulie şi va avea o suprafaţă de 1200 mp şi va cuprinde peisaj comestibil, de tip food forest, cu numeroase tipuri de legume, fructe şi copaci, dar şi hotel de insecte, iaz şi alei.
  • Grădină recreativă la locul de muncă – destinată angajaţilor Kaufland, pe terasa sediului Barbu Văcărescu – formată din terase cu paturi de legume, plante căţărătoare, alee senzorială, pomişori şi arbuşti, mobilier de grădină, o mini-seră, hotel pentru insecte, ochiuri de apă etc.
  • Grădina din parcarea magazinului Kaufland din Apărătorii Patriei va fi amenajată în colaborare cu persoanele cazate în clădirile din imediata vecinătate şi va conţine foişor, paturi pentru legume, ochiuri de apă, sistem de irigaţii, hotel de insecte etc.
  • Grădina de pe acoperişul magazinului Kaufland Tudor Vladimirescu – va cuprinde plante aromatice (mentă, busuioc, rozmarin, salvie etc), roşii de talie mică, dovlecei baby, iar primăvara şi toamna salată şi spanac.
  • Grădina din parcarea acestui magazin va cuprinde un dom geodezic (seră), zonă de plante exotice, plante aromatice, răsadniţă, legume şi altele.
  • Şcoala 143
  • Şcoala 136  – vor fi amenajate grădini şi spaţii pentru grădinărit în şcoli.
gradina urbana kaufland
gradina urbana kaufland
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite