Laufer anunţă când vor fi gata normele pentru legea Parteneriatului Public Privat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea Parteneriatului Public Privat a fost modificată şi completată prin OUG nr. 104/14.12.2017, iar în această perioadă se lucrează zilnic în cadrul unui grup de lucru la Ministerul Finanţelor Publice la proiectul de H.G privind normele de aplicare, a anunţat vineri Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.

El estimează că îl luna februarie va fi finalizat proiectul privind normele.

Legea parteneriatului public-privat (PPP), mult aşteptată de către investitorii privaţi pentru a putea ajuta statul la realizarea principalelor investiţii de care are nevoie România, a fost adoptată în data de 14 decembrie, de către Guvern, dar oamenii de afaceri consideră că deocamdată este inutilă, pentru că nu are norme de aplicare.

„Legea aceasta este ca apa sfântă: nu face nici rău nici bine, că nu o foloseşti”, spune Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). El susţine: „Această lege nu e deloc simplă, au expediat-o după părerea noastră destul de neinspirat”. Asta deşi atât ministrul cât şi premierul au promis că ea va veni la pachet cu normele „ca să nu le mai încurce nimeni”, după cum spunea în august prim-ministrul Mihai Tudose.

Cristian Pârvan susţine că „legea e degeaba fără norme, pentru că normele, aşa cum se întâmplă în România, din păcate, pot schimba sau compromite legea”.

El spune că, în această formă, nu se atinge nici un investitor de această oportunitate, pentru că ea nu este făcută deasupra oricărei posibile interpretări.

„Gândiţi-vă că sunteţi un fond de investiţii şi aveţi un miliard de euro de investit. Şi vreţi un PPP să faceţi autostrada Târgu Mureş - Iaşi, pentru că aveţi capabilitate, interes, finanţatori. Şi discutaţi şi negociaţi condiţiile. Statul ce condiţii poate să pună? Dacă nu definesc clar, deasupra oricărui dubiu, ce însumează participarea publică şi măsurarea ei, nu va funcţiona nicio lege a PPP”, arată Pârvan.

Potrivit lui, trebuie lămurite clar condiţiile de evaluare şi comensurarea lor deasupra oricăror bănuieli.

Deşi a fost lansată în 2013, legea a fost neaplicabilă până în 2016 din cauza neconstituţionalităţii unui articol. Ea fost pusă însă în acord cu decizia Curţii Constituţionale, anul trecut, şi s-a aplicat de la data de 25 decembrie 2016. Nou instalat, Guvernul PSD a anunţat însă că va schimba din nou legea, iar Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de Afaceri, s-a lăudat că ea va fi adoptată întâi până în octombrie, apoi până la finalul anului. Într-adevăr, 2017 s-a încheiat cu o nouă lege a  PPP adoptată.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite