Ministerul Energiei renunţă la 1.000 de angajaţi de la Complexul Energetic Oltenia. Ce plan de salvare are pentru companie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Complexul Energetic Oltenia va disponibiliza 1.000 de angajaţi, nu 2.000 cum prevăzuse iniţial în planul de restructurare, şi va ceda toate activele neperformante, precum biserici şi terenuri de fotbal pentru care plăteşte impozite.

Măsura face parte din planul CE Oltenia de a reduce pierderile şi de a ieşi din situaţia financiară. Însă, deşi Ministerul plănuia să disponibilizeze 2.000 de angajaţi, măsura a părut exagerată aşa că s-a ajuns la un acord pentru concedierea a numai 1.000 de salariaţi, dintre care jumătate sunt în prag de pensionare. „Am analizat foarte bine acest plan de restructurare împreună cu conducerea companiei atunci când am venit la minister. Ni s-a părut puţin exagerată disponibilizarea celor 2.000 de oameni aşa cum a fost stabilit iniţial. Ar fi însemnat să disponibilizăm foarte mulţi oameni din zona de producţie, acolo unde de fapt trebuie să menţinem în continuare locurile de muncă, mai ales că sunt foarte mulţi specialişti şi pe care nu-i găsim foarte uşor în acest domeniu”, a declarat ministrul Energiei, Toma Petcu, într-un interviu pentru News.ro.

Complexul Energetic Oltenia are în prezent aproximativ 14.000 de angajaţi. Din cei 1.000 de angajaţi care vor fi fi disponibilizaţi, 550 sunt în prag de pensionare. Ministrul a declarat că s-a înţeles cu sindicatele pe marginea acestui subiect.

CE Oltenia plăteşte impozite pentru biserici şi terenuri de fotbal

Una din măsurile pe care Ministerul le-a mai anunţat, pentru a reduce cheltuielile, o reprezintă renunţarea la active neperformante, care nu numai că nu aduc profit companiei ci o supun şi la cheltuieli cu impozite. Printre aceste active se numără biserici, terenuri de sport, de fotbal, islazuri.

„O altă restructurare pe care i-am cerut-o directorului general, şi care nu a fost prevăzută în planurile anterioare, este cea a activelor care nu produc nimic, activelor neperformante, şi mă refer în primul rând la acele vetre de sat pe care le are în posesie CE Oltenia: biserici, terenuri de sport, de fotbal, islazuri. Am cerut ca toate aceste active care generează cheltuieli mari să demareze discuţii cu autorităţile locale, ca să le cedeze”, a spus Petcu, în interviu. 

De asemenea, CE Oltenia va continua negocierile cu China Huadian Engineering pentru construirea unui grup de 500 MW pe lignit la Rovinari. Discuţiile cu compania chineză au început din 2014, ministrul precizând că îşi doreşte să le finalizeze în acest an şi să demareze construcţia cel mai probabil anul următor.

Totodată, ministerul intenţionează să majoreze capacitatea de exploatare din carierele de lignit, în vederea măririi producţiei, pentru că altfel CEO ar fi ajuns în timp în imposibilitatea de a mai extrage cărbune.

Complexul Energetic Oltenia a fost înfiinţat în 2011 prin fuziunea Complexurilor Energetice Rovinari, Turceni şi Craiova cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Compania se află de mai mulţi ani într-o situaţie financiară dificilă, înregistrând pierderi de 961 milioane lei (213,5 milioane euro) în 2015.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite