Nicolescu vrea să mute Dispeceratele de energie şi gaze înapoi la Transelectrica şi Transgaz. Acestea tocmai fuseseră preluate în coordonare de fostul ministru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Departamentul pentru Energie doreşte reintegrarea totală a dispeceratelor de energie electrică şi gaze naturale în Transelectrica, respectiv în Transgaz, după ce această instituţie tocmai ce le luase sub oblăduire în urmă cu o lună, atunci când cele două companii de stat au fost transferate de la Ministerul de Finanţe la Secretariatul General al Guvernului (SGG).

„În acest sens, Departamentul consideră necesară eliminarea rapidă a oricăror ambiguităţi legislative în legătură cu o posibilă subordonare a activităţii dispeceratelor faţă de entitatea administrativă care gestionează interesele companiilor producătoare de energie“, se arată într-un comunicat al instituţiei.

„Poziţia Departamentului ţine cont şi de punctul de vedere exprimat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, dar şi de o serie de discuţii avute cu reprezentaţii Comisiei Europene“, a declarat, în comunicat, Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie.

„Mai specific, pe de-o parte, nu cred că este bine să existe suspiciunea că Departamentul pentru Energie poate interveni direct în activitatea operaţională a companiilor de transport. Pe de altă parte, în toată Uniunea Europeană, este foarte clar că operatorii de sistem din toate ţările membre ţin cont în activitatea lor de obiectivele generale de politică energetică“, a adăugat oficialul.

De la Ana la Caiafa

În Parlament se află spre dezbatere şi aprobare proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 6/2014. Trecerea Transelectrica şi Transgaz de la Finanţe la SGG a venit în contextul disputelor dintre PSD şi PNL în privinţa formei de organizare a Guvernului şi a numirilor la conducerea anumitor ministere. 

Anterior, cele două companii de stat au fost mutate de la Ministerul Economiei la cel de Finanţe pentru că legislaţia europeană obligă statele membre UE ca proprietarul producătorilor de energie să fie diferit de cel al transportatorilor. Este vorba de procesul de „unbundling“.

Redevenţele, motivul ultimului transfer

Pe de altă parte, în urmă cu o lună, transferul de la Finanţe la SGG a fost justificat prin faptul că Ministerul de Finanţe va reglementa în acest an sistemul de redevenţe. În acel moment, ministru delegat pentru Energie era Constantin Niţă. Acesta a fost înlocuit cu Răzvan Nicolescu, iar Niţă a preluat portofoliul Economiei.

Surse din cadrul Ministerului Finanţelor Publice declarau atunci pentru „Adevărul“ că nu este vorba de fixarea redevenţelor pe resursele din subsolul ţării, ci de redevenţele pe concesionarea activelor din sistemul energetic naţional. „Transelectrica sau Transgaz nu deţin sistemul energetic naţional, după cum nici Hidroelectrica nu deţine Porţile de Fier, iar Nuclearelectrica nu deţine centrala de la Cernavodă. Acestea au primit în concesiune de la stat unităţile construite înainte de 1989“, au afirmat sursele.

În acel moment, însă, bursa de energie OPCOM a fost trecută în administrarea Departamentului pentru Energie, iar dispeceratele de energie şi de gaze au ajuns în „coordonarea“ ministrului delegat pentru Energie. Or, acest lucru încalcă exact separarea de producători.

Acum guvernul vrea să corecteze acest lucru.

Mai puteţi citi:

Exportul de energie din România în Basarabia, pus în pericol de fostul guvern ucrainean

Exportul de energie electrică din România către Repulica Moldova, planificat să înceapă anul viitor prin linia de înaltă tensiune Isaccea-Vulcăneşti, ar putea fi perturbat, după ce fostul Executiv de la Kiev a decis trecerea a peste 1.000 de kilometri de linii electrice interstatale, direct în oblăduirea Ministerului Energeticii din Ucraina. Acestea erau în proprietatea Moldelectrica sau în gestiune comună moldo-ucraineană.

UPDATE Carmen Neagu, Transelectrica: Am bugetat investiţii de un miliard de euro. Orice proiect energetic mai vechi de zece ani este inutil

Transelectrica a bugetat investiţii de peste un miliard de euro în reţelele de transport al electricităţii, pentru a putea prelua şi transmite în întreaga regiune energia electrică livrată de capacităţile de producţie existente şi de cele viitoare, dar acestea depind direct de proiectele din întreg sectorul energetic.

FOTO Hoţii de fier vechi au distrus reţeaua de înaltă tensiune din judeţul Tulcea. Prejudiciu de 7 milioane euro într-o singură noapte

7 milioane euro dintr-o lovitură. Hoţii de fier vechi au produs pagube enorme după ce au tăiat picioarele mai multor stâlpi de înaltă tensiune dintre localităţile Baia şi Ceamurlia de Jos.

Bugetele Electrica şi Transelectrica, tăiate de cosaşi: serviciile de defrişare şi vopsire au fost plătite la suprapreţ

Echipele profesioniste de tăietori de lemne, vopsitori de stâlpi şi cosaşi au făcut o pagubă de 16 milioane de lei companiilor Electrica şi Transelectrica numai în anul 2012.

Tariful de transport practicat de Transelectrica a urcat cu aproape 5%

Tariful mediu perceput de Transelectrica (TEL) pentru transportul energiei electrice va creşte de la 1 ianuarie cu 4,72%, de la 21,16 lei/MWh la 22,16 lei/MWh, după ce ANRE a aprobat săptămâna trecută majorarea unor tarife, scrie Mediafax.

Transelectrica a finalizat o linie de interconexiune cu Republica Moldova. S-ar putea exporta 90 MW de energie, dar basarabenii nu au terminat lucrările

Transelectrica, transportatorul naţional de electricitate, a finalizat lucrările la linia aeriana de interconexiune a sistemelor energetice între România şi Republica Moldova pe segmentul Falciu-Goteşti, prin aceasta putându-se exporta până la 90 MW de energie la finalul lucrărilor de pe partea basarabeană, potrivit unui comunicat al companiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite