Trei companii, în cursa finală pentru cumpărarea Oltchim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chimcomplex Borzeşti, Dynamic Selling Group şi White Tiger sunt cele trei companii ale căror oferte au rămas în picioare pentru preluarea combinatului chimic Oltchim.

Chimcomplex Borzeşti a depus o oferă cu privire la pachetele de active nr. 1-5 şi parţial 7, Dynamic Selling Group vrea pachetul de active nr. 6, iar oferta White Tiger se suprapune parţial cu cea a Chimcomplex, dorind pachetele de active nr. 1, 3-5, 7, 8 şi parţial 9, potrivit unui anunţ publicat de Oltchim pe Bursa de Valori Bucureşti.

Activele „Oltchim” sunt oferite spre vânzare grupate în nouă pachete: Uzinele clor - alkali, Uzina oxo-alcooli, Uzinele propilen-oxid şi polioli, servicii site, vagoane cale ferată, Procesare PVC, Uzina petrochimică, VCM/PVC Râmnicu Vâlcea, Uzina petrochimică - Bradu-Piteşti, Uzina Anhidrida Ftalică - Râmnicu Vâlcea. Valoarea totală de piaţă a celor nouă pachete de active este de 293,728 milioane euro, iar preţul de pornire a vânzării este de 307 milioane euro.

Cine sunt cei interesaţi                                                                                  

Chimcomplex Borzeşti, controlată de omul de afaceri Ştefan Vuza, este cea mai interesată de cumpărarea Oltchim. Vuza spunea că prin Oltchim vrea să relanseze industria chimică românească, urmând să creeze în jurul combinatului un hub chimic, Compania Română de Chimie. Omul de afaceri şi-a intensificat recent eforturile în acest sens, vânzând active şi fabrici din cadrul grupul de firme Serviciile Comerciale Române, care controlează Chimcomplex SA, pentru a face rost de bani ca să cumpere Oltchim.

White Tiger a fost o surpriză la vremea depunerii ofertei, fondul de investiţii cu capitaluri americane şi britanice, depunând oferta chiar după expirarea termenului limită.

Şi producătorul şi distribuitorul gălăţean de profile PVC Dynamic Selling Group este parţial o surpriză. Acesta a vrut încă din 2013 să cumpere Ramplast, producătorul de profile PVC deţinut de Oltchim, însă tranzacţia a căzut în cele din urmă. Dynamic Selling Group este unicul client al Ramplast.

Ce urmează

În această săptămână, Oltchim a încheiat şi preconizează să încheie contracte de vânzare de active cu cele trei companii. De fapt, urmează să fie semnat un antecontract, după care companiile trebuie să depună o „garanţie de bună execuţie”, care înseamnă 20% din sumă. Următorul pas este ca ofertele să fie aprobate de către creditori, a explicat pentru „Adevărul” administratorul judiciar Gheorghe Piperea.

Potrivit lui, cine nu achită garanţia respectivă în 10 zile de la semnarea antecontractului este eliminat. De asemenea, cine nu este aprobat de către creditori, este eliminat. „Este posibil să fie selectat unul sau este posibil să nu fie selectat niciunul”, explică el, spunând că adunarea creditorilor va accepta o ofertă în funcţie de preţ, iar cine vrea să supraliciteze „nu are decât, dar asta trebuie să fie făcut cu acordul creditorilor”.

În continuare, însă, Oltchim poartă discuţii şi cu alţi ofertanţi. Compania anticipează că procesul de vânzare se va fi finalizat în prima parte a anului 2018.

 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite