Zăcămintele de ţiţei din Gorj, prima victimă din România după scăderea cotaţiilor internaţionale ale petrolului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preţul barilului de ţiţei a scăzut de la 115 dolari în 2014 până la niveluri situate între 30 şi 35 de dolari
Preţul barilului de ţiţei a scăzut de la 115 dolari în 2014 până la niveluri situate între 30 şi 35 de dolari

Colapsul cotaţiilor la ţiţei face prima victimă în ţara noastră: Petrom şi Petrofac au convenit încetarea anticipată a contractului pentru creşterea producţiei de ţiţei din zona Ţicleni, judeţul Gorj.

Sunt vizate nouă zăcăminte din zona Ţicleni, aflate în exploatare de peste 60 de ani. Contractul fusese încheiat în anul 2010, cu o durată iniţială de 15 ani, şi viza revigorarea exploatării zăcămintelor mature de ţiţei, printr-un proiect de redezvoltare a zăcămintelor.

„Actualul context internaţional, cu preţuri mici ale ţiţeiului, ridică foarte multe provocări legate de exploatarea zăcămintelor mature, cu producţie în declin, cum sunt multe dintre cele din România“, a declarat, într-un comunicat, Gabriel Selischi, membru al directoratului Petrom responsabil de activitatea de explorare şi producţie.

Ieşirea Petrofac din parteneriat va avea loc în trimestrul al doilea din 2016. După încetarea PEC Ticleni, operaţiunile petroliere din zonă vor fi continuate de către o companie deţinută de Petrom, care va prelua de la Petrofac toţi cei aproximativ 870 de salariaţi.

Pe durata contractului, Petrofac a derulat operaţiuni de producţie şi servicii aferente, în timp ce OMV Petrom a rămas titular în cadrul contractului de concesiune petrolieră şi deţinătorul drepturilor şi obligaţiilor existente conform Legii Petrolului.

Petrom a înregistrat anul trecut o pierdere de 690 de milioane de lei, comparativ cu profit de 2,1 miliarde de lei în anul 2014, primul rezultat negativ de la privatizarea din 2004. 

Compania este controlată de către grupul austriac OMV, care deţine 51% din acţiuni, Ministerul Energiei – care are 20,64% din titluri, Fondul Proprietatea – cu 18,99%, în timp ce un pachet de 9,36% din acţiuni se tranzacţionează pe bursă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite