ANALIZĂ Cât de sănătoasă este creşterea economică de 5,9%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creşterea record a economiei ţării în primul semestru al acestui an este, pentru unii specialişti, nesustenabilă, iar drumul pe care merge România nu este unul corect, însă alţii consideră că suntem „noul tigru al Europei”.

Produsul Intern Brut a crescut în primele şase luni din 2017 cu 5,8% pe seria brută, iar în al doilea trimestru creşterea a fost de 1,6% faţă de trimestrul anterior şi de 5,9% faţă de acelaşi trimestru din 2016, arată datele publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică. De asemenea, potrivit datelor publicate de biroul european de statistică, Eurostat, ţara noastră a avut a doua creştere economică din Europa în cel de-al doilea trimestru, fiind devansată numai de Suedia.

Aceste cifre depăşesc sensibil prognozele analiştilor.

„Pentru mine este o situaţie îngrijorătoare, pentru că drumul pe care merge România nu este un drum corect. Indiferent de cifra de creştere, corelarea cu celelalte cifre arată că este o chestiune foarte îngrijorătoare care poate să o ducă în viitor la o complicaţie, pentru că ai o creştere economică bazată pe consum, în continuare”, a explicat profesorul de economie Mircea Coşea, pentru „Adevărul”.

Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Naţională a României (BNR), consideră că nu reuşim să consolidăm această creştere prin sustenabilitate. „Cumpărăm, cumpărăm, dar nu am reuşit să consolidăm creştrea economică prin sustenabilitate. Nu avem investiţii”, a spus Adrian Vasilescu pentru Realitatea.net. El a precizat că PIB-ul din ţara noastră nu este producător de prosperitate.

Se va tempera                                                                                                

Analiştii Băncii Transilvania consideră că dinamica PIB-ului din primul semestru este nesustenabilă, iar această creştere va decelera în a doua jumătate a anului.

„Considerăm că dinamica PIB-ului din semestrul unu este nesustenabilă, aspect confirmat de climatul investiţional dificil, tergiversarea reformelor şi deteriorarea echilibrelor macroeconomice. Pentru a doua jumătate a anului curent ne aşteptăm la decelerarea economiei interne, pe fondul disipării impactului noului Cod Fiscal, acumulării de tensiuni şi dezechilibre în economie (cu impact asupra costurilor de finanţare), într-un context internaţional caracterizat prin maturitatea ciclului economic post-criză şi ieşirea graduală din relaxarea monetară”, a declarat economistul-şef al Băncii Transilvania, Andrei Rădulescu, în cadrul unui raport.

El a mai spus: „În a doua jumătate a anului ne aşteptăm la decelerarea economiei interne, pe fondul disipării impactului Noului Cod Fiscal, acumulării de tensiuni şi dezechilibre în economie, cu impact asupra costurilor de finanţare, într-un context internaţional caracterizat prin maturitatea ciclului economic post-criză şi ieşirea graduală din relaxarea monetară”. 

Mai sunt şi optimişti

Adrian Mitroi, profesor de finanţe comportamentale la Academia de Studii Economice (ASE), consideră însă că această creştere economică este de tip chinezesc, astfel că România este noul „'tigru al Europei”. „Suntem noul tigru al Europei cu creştere economică de tip chinezesc. 6% e deja o cifră care comandă foarte mult respect, pe un deficit de sub 3%, pe o creştere a creditării sub această creştere economică. Asta dovedeşte că resursele de creştere economică sunt stagnante, dar existente. Temporizarea nesănătoasă a investiţiilor ar trebui ajutată cu acest spaţiu fiscal pe care ţi-l dă o creştere economică. O creştere economică peste aşteptări şi de o asemenea anvergură îţi creează un spaţiu fiscal care trebuie folosit contraciclic, adică investiţional şi nu prociclic, salarial. Fără cele două limitatoare de viteză de creştere economică, resurse umane şi deficit de infrastructură, România probabil ar creşte probabil cu două cifre”, a declarat Mitroi pentru Agerpres.

Al cui este meritul?

Fostul premier Sorin Grindeanu a fost însă optimist cu privire la datele publicate de INS. „Cifrele publicate astăzi de INS sunt cea mai bună dovadă că evaluarea care a dus la căderea guvernului Grindeanu nu a avut nicio legătură cu realitatea. Dar cine să se încurce cu adevărul?”, a scris Grindeanu pe Facebook.

Deputatul USR Claudiu Năsui îl contrazice însă, spunând că meritul nu este al guvernării PSD, deoarece o impactul unei politici economice nu se face vizibil în economie decât în minim şase luni. „Hai să zicem că avem probabil creştere economică, improbabil să fie atât de mare, dar să zicem. Oare este meritul guvernării PSD? Cât de repede credeţi că se face vizibil în economie şi, implicit în statistică, impactul unei politici economice? De când se implementează o măsură, până îşi ajustează comportamentul agenţii economici şi până când acest comportament este măsurat în statisticile oficiale, durează ceva timp. Întrebaţi orice economist: minim 6 luni. Majoritatea vă vor spune chiar un an pentru a observa toate efectele”, a scris Năsui pe Facebook.

 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite