ANALIZĂ Ce scumpiri aduce cursul record al dolarului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dolarul american se vinde la casele de schimb valutar cu peste 4 lei   FOTO David Muntean
Dolarul american se vinde la casele de schimb valutar cu peste 4 lei   FOTO David Muntean

Deprecierea leului în raport cu dolarul american, care a ajuns la un nivel de peste 4 lei, determină automat majorarea preţurilor pentru bunurile tranzacţionate în dolari, respectiv carburanţii, gazele de import sau electronicele importate din China.

Carburanţii se vor scumpi, preţul gazelor importate din Rusia va creşte, electronicele importate din China şi alte state asiatice vor deveni şi ele mai „piperate“, în vreme ce vacanţele în state exotice, precum Dubai, vor suferi şi ele majorări de preţ, din cauza aprecierii dolarului faţă de moneda naţională.

Dolarul american a ajuns joi la un nou maxim istoric faţă de leu, de 4,0228 unităţi, în condiţiile în care miercuri moneda americană a depăşit pentru prima dată în istorie pragul de 4 lei la cursul Băncii Naţionale a României (BNR).

Cauza acestei deprecieri o constituie programul Băncii Centrale Europene (BCE) de stimulare a creşterii economice, în valoare de o mie de miliarde de euro. Mai exact, BCE va injecta o mie de miliarde de euro pe piaţă cumpărând obligaţiuni. Mai departe, autorităţile se aşteaptă ca dobânzile să scadă, iar investiţiile şi consumul să crească. Euro se tranzacţiona joi pe piaţă la 1,1026 dolari, cel mai mic nivel din 2003 încoace, potrivit Reuters. Mai mult, investitorii se aşteaptă ca Rezerva Federală – banca centrală a SUA – să se îndrepte în partea opusă faţă de BCE, considerând că este aproape de prima sa creştere a dobânzii-cheie în aproape un deceniu, ceea ce apreciază şi mai mult dolarul faţă de euro.

Specialiştii companiei de brokeraj Tradeville cred că aprecierea dolarului va avea atât efecte negative, cât şi pozitive în România. „Pe de-o parte, preţul în  lei al combustibililor are şanse să crească, deoarece importurile de hidrocarburi sunt, în genere, denominate în dolari. La fel, şi unele mărfuri alimentare (în special fructele exotice, unele cereale, cafea, cacao etc.), diverse electrice şi electronice şi majoritatea bunurilor importate din China, dacă, pentru acestea din urmă, nu vom vedea reduceri ale preţurilor în dolari datorate deprecierii yuanului. Pe de altă parte, companiile care sunt deja competitive (de exemplu, cele din domeniul IT) au ocazia să exporte la preţuri favorabile în SUA, economie care se află în prezent pe un solid trend ascendent“, a explicat Mihai Nichişoiu, Global Macro Strategist în cadrul Tradeville. 

Carburanţii, primul impact

Preţul carburanţilor este primul care va fi afectat de creşterea dolarului, atât din cauza faptului că petrolul se tranzacţionează în dolari, dar şi din cauza creşterii cotaţiilor ţiţeiului Brent, de referinţă în Europa, care au urcat de la 46 de dolari în ianuarie la 61 de dolari, la cât se tranzacţiona joi. Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor, a afirmat că se va întâlni din nou cu grupurile petroliere din ţara noastră, după ce a constatat că, faţă de acum o lună, carburanţii s-au scumpit, chiar dacă sunt mai ieftini faţă de nivelul de acum un an.

Guvernul s-a contrat în luna ianuarie cu petroliştii, după ce premierul Victor Ponta a remarcat preţul barilului de ţiţei s-a înjumătăţit, taxele au rămas aceleaşi, dar preţul carburanţilor a scăzut prea puţin în ţara noastră. Barilul de ţiţei a scăzut de la un nivel de 115 dolari în vara anului trecut, iar taxa pe stâlp s-a redus de la 1,5% din valoarea activelor la 1%. Petroliştii au replicat atunci că statul ia 60% din preţul unui litru de carburant prin taxe şi impozite, însă datele Comisiei Europene au arătat că în România carburanţii sunt mai scumpi decât în Austria, patria-mamă a grupului OMV, deşi ponderea taxelor este mai mare în acest stat decât în România.

Gaze cu dus-întors

Tot în domeniul energetic, aprecierea dolarului poate duce la creşterea facturilor pentru gazele naturale importate prin intermediarii Gazprom din Rusia, deoarece şi „aurul albastru“ are ca monedă de referinţă dolarul american. Pe de altă parte, Gazprom foloseşte o formulă de preţ care urmează preţul petrolului, astfel că, teoretic, importurile de gaze ar trebui să se ieftinească odată cu scăderea preţului ţiţeiului. În România, importurile de gaze sunt doar 6-8% din consum, iar preţurile pentru populaţie sunt reglementate de către stat. Fondul Monetar Internaţional (FMI) a cerut continuarea liberalizării pentru populaţie, cerând o majorare de 17%, dar Guvernul a refuzat. Autorităţile au propus, însă, o majorare de 10% din luna iulie, care va fi discutată la vizita din aprilie a delegaţiei internaţionale.

 Electronicele, mai scumpe cu până la 18%

Smartphone-urile, tabletele şi cam orice fel de gadget care se produce în China ar trebui să se scumpească în acest an cu 17-18% din cauza evoluţiilor valutare din 2014 şi a anticipărilor pentru acest an, potrivit unei analize transmise de compania de brokeraj Tradeville la începutul lunii februarie

În fine, rezervările pentru vacanţe sunt şi ele mai scumpe, dacă se fac în dolari, în vreme ce cheltuielile devin şi ele mai mari pentru cei care îşi fac sejurul în state care utilizează intensiv moneda americană.

infografie evolutia dolarului fata de leu 2014-2015
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite