Bacşişul va fi trecut pe un bon fiscal separat şi se va taxa cu 16%. Ce a decis Guvernul pentru fiscalizarea ciubucului şi cum se sancţionează contravenţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a decis să legifereze bacşişul, care va fi evidenţiat pe un bon fiscal separat şi va fi taxat cu 16%, decizia fiind luată prin ordonanţă de urgenţă aprobată miercuri şi urmând să fie aplicată de la data publicării actului în Monitorul Oficial.

Ce este bacşişul

Prin bacşiş se înţelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici, precum şi restul dat de vânzător clientului şi nepreluat de acesta în mod voluntar.

Bacşişul nu poate fi asimilat unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii, se arată în proiectul de ordonanţă de urgenţă a Guvernului.

Condiţionarea, interzisă!

Este interzis firmelor să condiţioneze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordarea bacşişului.

Sumele încasate suplimentar, înregistrate fiscal şi contabil, se evidenţiază pe un bon fiscal distinct.

Firmele stabilesc, printr-un regulament de ordine interioară, dacă veniturile provenite din încasarea bacşişului rămân la dispoziţia lor sau constituie o sursă de alte venituri care se distribuie salariaţilor.

Cum se taxează

Impozitarea propusă vizează taxarea bacşişului ca profit al operatorului economic în cazul în care acesta nu se distribuie salariaţilor, respectiv cu 16% pe profit sau 3% pe venit în cazul microîntreprinderilor, bacşişul nefiind cuprins în sfera TVA.

Dacă se decide repartizarea către salariaţi, se impozitează veniturile angajatului din alte surse cu 16%, prin reţinere la sursă.

Sumele suplimentare nu sunt cuprinse în baza de impozitare a contribuţiilor sociale şi a contribuţiilor sociale de sănătate.

Registru pentru banii personali

La ora începerii programului de lucru, banii personali deţinuţi de angajaţii firmei care îşi desfăşoară activitatea în unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, sunt înregistraţi într-un registru de bani personali, special întocmit în acest sens.

Orice sumă de bani înregistrată în plus faţă de suma înregistrată la ora începerii programului de lucru nu reprezintă sumă justificată prin registrul de bani personali. Modelul, conţinutul registrului de bani personali precum şi procedura de înregistrare a acestuia la organul fiscal, se aprobă prin ordin al ministrului Finanţelor Publice.

La solicitarea organelor de control, atunci când se află în incinta unităţii de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor în care îşi desfăşoară activitatea şi în timpul programului de lucru, angajaţii operatorului economic sunt obligaţi să prezinte sumele de bani aflate asupra lor.

Cum se sancţionează contravenţiile

Dacă diferenţa constatată de inspectorii fiscali este de până la 1% inclusiv, dar nu mai mult de 100 de lei inclusiv, din valoarea înregistrată în casa de marcat până la ora controlului, fapta se sancţionează cu avertisment.

Pentru diferenţe peste 1%, dar până în 100 de lei, se aplică amendă de la 2.000 la 5.000 de lei.

În cazul unei diferenţe între 100 şi 1.000 de lei inclusiv, dar mai mică de 1% din valoarea înregistrată în casa de marcat, amenda este cuprinsă între 10.000 şi 15.000 de lei, iar dacă este peste 1% amenda urcă la 20.000 de lei şi se suspendă pentru 30 de zile activitatea operatorului economic pentru unitatea de vânzare la care s-a constatat contravenţia, începând cu cea de-a doua abatere constatată într-un interval de doi ani.

Bacsis Sanctiuni

Dacă diferenţa este mai mare de 1.000 de lei, dar sub 1% inclusiv, amenda este între 20.000 şi 25.000 de lei, iar dacă depăşeşte 1% sancţiunea ajunge la 30.000 de lei, cu suspendarea pentru 30 de zile a activităţii, de la a doua abatere într-un interval de 2 ani.

"Diferenţierea sancţiunilor în cadrul celor trei paliere valorice în sumă fixă, respectiv sub 100 de lei, între 100 şi 1.000 de lei, respectiv peste 1.000 lei, s-a realizat în funcţie de ponderea valorică a diferenţelor neînregistrate fiscal, faţă de valoarea totală înregistrată fiscal până la ora controlului", se precizează în nota de fundamentare a proiectului adoptat de Guvern.

Impact pozitiv: plusuri tot mai mari la buget

Guvernul estimează că va colecta la bugetul de stat, în urma fiscalizării bacşişului, 154 de milioane de lei în acest an, 300 de milioane de lei anul viitor, 319 milioane de lei în 2017 şi 338 de milioane de lei în 2018, respectiv 1,11 miliarde lei în circa trei ani şi jumătate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite