Bloomberg: Statele din Europa de Est luptă cu modelul forţei de muncă ieftină, cerând salarii mai mari. Majorările depăşesc însă creşterea productivităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
salarii foto wall street

Ţările din Europa de Est şi Centrală, printre care şi România, au fost considerate multă vreme un loc mai ieftin decât vestul pentru fabricarea produselor sofisticate, precum maşinile sau electronicele, însă creşterea accelerată a salariilor din această zonă începe să schimbe această percepţie, scrie Bloomberg.

Salariile medii nominale au crescut cu 10,7% în Ungaria, în februarie, comparativ cu anul trecut, ceea ce reprezintă cea mai mare creştere din ultimii nouă ani, arată datele institutului naţional de statistică publicate marţi. De asemenea, şi în Polonia datele au arătat o creştere surpriză de 5,2% a salariilor, în februarie, cea mai mare din iunie până în prezent, care oglindeşte modelul recent de dezvoltare din regiune.

De asemenea, în România, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, salariul mediu net a ajuns în februarie la 2.236 lei, cu 14,7% peste nivelul din perioada similară a anului trecut.

Bloomberg arată că, deşi economiile fostelor statele ex-comuniste, acum membre ale Uniunii Europene, au crescut mai rapid decât economiile din zona euro, iar şomajul în multe dintre acestea s-a apropiat de valori minime record, salariile au rămas ani la rândul în urmă. „Dar recenta cerere intensificată pentru remuneraţii mai mari erodează modelul de creştere pe care s-a bazat această regiune în ultimii ani, respectiv forţă de muncă ieftină care a ajutat la atragerea capitalului din străinătate, inclusiv a fabricilor controlate de producători de maşini, precum Volkswagen, Kia Motors, dar şi alţi giganţi industriali precum General Electric”, notează publicaţia. În cazul României, putem discuta despre Renault.

„Creşterile salariale din regiune au început să prindă din urmă, alimentate de o lipsă de forţă de muncă şi de politici guvernamentale”, spune William Jackson, economist la Capital Economics, în Londra, citat de publicaţie.

„Elementul cheie este însă că majorările salariale depăşesc creşterea productivităţii. Rezultatul este că majorarea salariilor va începe să diminueze marjele de profit ale companiilor”, adaugă Jackson.

Guvernele din regiune susţin, de asemenea, cererile pentru salarii mai mari, de multe ori ţintind corporaţiile multinaţionale, mai arată Bloomberg. Premierul ceh Bohuslav Sobotka a făcut din dispariţia muncii ieftine una din temeie cheie ale campaniei sale dinainte de alegerile din octombrie. Omologul său slovac, Robert Fico, a întrebat recent de ce un muncitor la fabrica Volksvagen din fosta ţară comunistă câştigă doar o treime din cât câştigă un muncitor german pentru aceeaşi muncă.

Aceeaşi situaţie este şi în România, unde guvernanţii au criticat recent companiile multinaţionale, pentru că plătesc salarii mici şi exportă profitul în alte ţări, motivând în acest fel şi majorările recente de salarii, deşi economiştii români avertizau că acestea nu au nicio legătură cu evoluţia productivităţii de la noi din ţară.

Creşterea salariilor poate să nu fie o ameninţare iminentă la adresa competitivităţii regiunii, însă dezvoltarea ar putea declanşa o inflaţie intensivă, mai spune Jackson. „Regiunea încă arată competitivă”, precizează el, adăugând însă că dacă lucrurile continuă în această manieră, ar putea duce în cele din urmă la acumularea de dezechilibre şi poate la o ajustare a cursului valutar.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite