Câştigurile din depozite nu se mai simt în buzunarele românilor. Ce bănci oferă cele mai avantajoase dobânzi - INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai mari dobânzi oferite de bănci pentru depozite depăşesc cu puţin 2% pe an pentru lei şi 1,5% pe an pentru euro, astfel că cei care dispun de resurse pentru a economisi riscă să nu încaseze niciun profit sau chiar să iasă în pierdere dacă nu sunt atenţi la comisioane.

Bonificaţiile oferite de băncile comerciale pentru economiile românilor s-au înjumătăţit în ultimul an şi au ajuns la cote minime, atât la cele în moneda naţională, cât şi la cele în euro. În unele cazuri, cei care constituie depozite la bănci ajung să retragă la scadenţă mai puţin decât au depus din cauza comisioanelor percepute.

Cele mai mari dobânzi la depozitele în lei depăşesc cu puţin pragul de 2% pe an, iar asta cu preponderenţă în cazul economiilor cu scadenţa la 12 luni. Bonificaţii în jurul valorii de 2% pe an sunt oferite în prezent de bănci comerciale cu o cotă de piaţă redusă, care încearcă să atragă resurse de la clienţi. În schimb, BCR şi BRD, cele mai mari bănci din sistem după de valoarea activelor, oferă dobânzi de puţin peste 1% pe an sau chiar sub acest prag, în funcţie de scadenţă.

Pentru a evidenţia care este câştigul pe care-l generează cele mai bune depozite la termen în lei, am luat în calcul suma economisită de 10.000 de lei şi am efectuat simulări pentru scadenţe de trei, şase sau 12 luni cu ajutorul portalului financiar Conso.ro.

Cât câştigi din 10.000 de lei economisiţi

Cea mai mare dobândă pentru un depozit în lei constituit pe o perioadă de trei luni este oferită de TBI Bank, intrată pe piaţă în martie 2013, ca sucursală a băncii din Bulgaria, respectiv 2,2% pe an. Astfel, pentru 10.000 de lei economisiţi, dobânda netă, după impozitarea cu 16% a câştigului, va fi de 46,2 lei, potrivit Conso.ro. Numai că banca percepe un comision de 3 lei pe lună, ceea ce înseamnă că din câştig se mai scad 9 lei şi deponentul rămâne cu numai 37,2 lei. Banca nu taxează retragerea banilor în ziua scadenţei. De altfel, TBI Bank este singura bancă cu o dobândă mai mare de 2% pe an pentru depozitele în lei pe o perioadă de trei luni.

Intesa Sanpaolo Bank oferă o dobândă de 1,75% pe an, iar Idea Bank (fosta Romanian International Bank) şi Alpha Bank – 1,6% pe an. Cu o dobândă de 1,6% pe an, 10.000 de lei economisiţi pentru trei luni aduc un câştig net de 33,6 lei, fără a mai scădea alte eventuale comisioane. La o dobândă de 1% pe an şi aceeaşi sumă economisită timp de trei luni, dobânda după impozitare este de numai 21 de lei.

Şi pentru depozitele constituite pe o perioadă de şase luni tot TBI Bank oferă peste 2%, respectiv 2,3% pe an, ceea ce echivalează cu un câştig de 96 de lei. Intesa Sanpaolo Bank afişează în prezent o bonificaţie de 1,9% pe an pentru 10.000 de lei economisiţi pe jumătate de an, Alpha Bank – 1,8% pe an, iar Marfin Bank şi Idea Bank – 1,7% pe an.

Pentru cei care îşi ţin banii într-un depozit timp de un an, băncile oferă dobânzi puţin mai mari. În prezent, băncile care afişează bonificaţii de peste 2% pentru această scadenţă sunt TBI Bank, Intesa Sanpaolo, Banca Comercială Carpatica şi Idea Bank. De exemplu, la TBI Bank, dobânda este de 2,65%, ceea ce înseamnă un câştig net de 222 de lei.

Doar deprecierea leului mai face profitabil un depozit în euro

Dobânzile la depozitele în euro sunt şi mai mici. De fapt, acestea sunt foarte aproape de zero şi este o chestiune de timp până când clienţii vor plăti băncile pentru a-şi depune euro. Băncile mari din sistem oferă în prezent cele mai mici bonificaţii la depozitele în euro, chiar de până la 0,1-0,2% pe an pe termene scurte.

Pentru 2.000 de euro puşi în depozit pentru trei luni, o dobândă de 0,1% pe an va aduce clientului un câştig net de 0,42 euro. Sunt însă bănci care percep comision de administrare sau de retragere în afara scadenţei de 3-5 euro. Astfel, e lesne de înţeles că deponentul iese în pierdere.

TBI Bank oferă cea mai mare dobândă la depozitul în euro, la scadenţe de trei, şase sau 12 luni. Astfel, la trei luni, dobânda este de 1,4% pe an, iar la 2.000 de euro economisiţi reiese un câştig net de 5,88 euro. Banca percepe însă comision lunar de un euro, adică 3 euro pentru trei luni, potrivit datelor de pe portalul Conso.ro. Ţinând cont de nivelul actual al dobânzilor oferite la depozitele în euro, doar o depreciere a monedei naţionale mai poate aduce un câştig ceva mai mare.

Astfel, depozitele nu mai constituie o variantă de a investi banii şi de a obţine un câştig generos, ci mai degrabă o soluţie de a plasa economiile într-un loc sigur. Pentru a nu ieşi însă în pierdere, cei care economisesc trebuie să fie atenţi şi la comisioanele percepute de bănci, nu numai la dobânzile oferite de acestea. O dobândă mare nu înseamnă întotdeauna un câştig net mare, pentru că acesta poate fi erodat de taxe şi de comisioane.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite