Creşterile salariale, topite de preţuri: costul coşului minim lunar creşte ca Făt-frumos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Portofelul era plin cu bani

Scumpirile succesive de anul trecut, atât la energie electrică, gaze naturale, carburanţi, cât şi alimente impun schimbarea cuantumului coşului minim lunar, cât şi a modului de calcul a acestuia. Argumentul adus de mai mulţi politicieni în favoarea proiectului legislativ este că, în ciuda majorării salariului minim, românii nu pot avea un trai decent.

Aşa-zisele majorări salariale intrate în vigoare recent, care în fapt au dus la un câştig lunar cuprins între 3 şi 100 lei pentru o anumită categorie de salariaţi, dar şi diminuarea substanţială a altor venituri, sunt departe de a acoperi cheltuielile pentru un trai decent, mai ales când este vorba despre cheltuieli absolut necesare cum ar fi alimentele, plata utilităţilor şi, dacă mai rămâne ceva şi câteva articole de îmbrăcăminte sau încălţăminte.

Este vorba despre coşul minim lunar, care nu a mai fost actualizat de 18 ani, faţă de care se stabileşte venitul minim necesar traiului de zi cu zi pentru o familie formată din 2 adulţi cu venituri şi un copil aflat în întreţinere.

Potrivit datelor Institutului Naţionale de Statistică, doar în ultimele luni din 2017 cheltuielile cu alimentele de bază s-au majorat cu peste 4 procente, preţul gazelor naturale livrate populaţiei cu peste 6 procente, cel al energiei electrice cu circa 3,5 lei la 100 kWh, iar costul unui litru de carburant cu circa 70 – 80 bani – în mare parte din cauza introducerii supraaccizei.

Evident şi absolut predictibil, toate aceste costuri suplimentare au dus şi la scumpirea alimentelor de bază cu circa 5-6%, după cum susţinea recent Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară (FNSIA).

Din cauza tuturor acestor scumpiri, 20 de deputaţi şi senatori au iniţiat şi înregistrat deja la Senat un proiect legislativ care propune evaluarea trimestrială a coşului minim lunar, rezultat faţă de care ar trebui corelate salariile trebuie corelate, atât la stat, cât şi la privat.

20 de senatori propun actualizarea trimestrială a salariului 

Potrivit proiectului înregistrat la 11 noiembrie 2017, la Senat, sub nr. BP569/14.11.2017, dacă nu se impune prin lege obligativitatea acestei evaluări trimestriale, coşul minim lunar va rămâne ca acum, la o valoare mult subdimensionată, pe care legiuitorii au stabilit-o acum mai bine de zece ani.

“Într-adevăr, salariul minim pe economie a fost majorat de la 310 lei la 1.450 lei între anii 2005-2017, însă acest lucru s-a întâmplat în absenţa unor criterii clare şi obiective care să asigure menţinerea unui nivel de trai decent, raportat la evoluţia preţurilor, a ratei inflaţiei, etc.”, argumentează iniţiatorii.

Conform Anexei din proiectul de lege, calculele arată că valoarea coşului minim lunar ar trebui să fie de 2.304 lei. Astfel, pentru alimente şi băuturi au fost alocate peste 45 de procente, iar pentru locuinţă, combustibil, apă, electricitate, gaze – 13,3%. Celelalte procente alocate pentru îmbrăcăminte, mobilier, sănătate, transport, educaţie, cultură, economii sau alte produse şi servicii sunt cuprinse între 2,3 – 10%.

„Cantităţile şi valoarea aferentă fiecărei componente din Anexă au fost calculate prin metoda normativă ICCV pentru o gospodărie de mărime medie, compusă din 2 salariaţi având 2 copii în întreţinere (3,1 persoane)”, se arată în proiect.

Astfel, susţin iniţiatorii, mediul de afaceri are o mai mare predictibilitate privind costurile cu salariile, iar pe de altă parte, se diminuează problemele sociale şi sărăcia înregistrate în rândul salariaţilor:

“Studiile arată că între anii 2001 şi 2015, în cazul unei gospodării cu două salarii minime şi două alocaţii de copii, veniturile nu au putut acoperi minimul unui trai decent”, susţin iniţiatorii.

Proiectul legislativ aşteaptă avizul Guvernului şi al Consiliului Legislativ, urmând să fie dezbătută mai întâi la Senat, apoi la Camera Deputaţilor, care este forul decizional.

Iniţiatorii sunt Adrian Dohotaru – deputat neafiliat, deputaţii PSD Manole Petre-Florin, Nasra Gabriel-Horia, Oteşanu Daniela, Radu Anişoara, Solomon Adrian, deputaţii USR Bîzgan-Gayral Oana-Mioara, Botez Mihai-Cătălin, Bulai Iulian, Cosma Lavinia-Corina, Dan Nicuşor Daniel, Dehelean Silviu, Iurişniţi Cristina-Ionela, Prisnel Adrian-Claudiu, Rădulescu Dan-Răzvan, Ungureanu Emanuel-Dumitru; din partea ALDE deputatul Niţă Mihai, senatorul PSD Creţu Gabriela şi senatorii USR Ghica Cristian, Goţiu Remus Mihai

INS: În primăvara anului trecut, coşul minim lunar era de 1.644,6 lei

Potrivit calculelor făcute de „Adevărul” în baza datelor furnizate de Instititul Naţional de Statistică (INS) în luna octombrie pentru trimestrul 2 din 2017, cheltuielile minime lunare ale unei gospodării formate din 2,804 persoane respectând lista din coşul minim de consum lunar, era de 1.644,6 lei.

INS informa că totalul cheltuielilor unei gospodării a fost de 2.797 lei, din care 35,8% alimente şi băuturi nealcoolice (1.001,33 lei), 7,5% îmbrăcăminte şi încălţăminte (209,8 lei) şi 15,5% peentru utilităţi şi combustibili (433,5 lei). Total 1.644,6 lei.

Scumpiri în lanţ spre sfârşitul anului 2017

Chiar înainte de a intra în vigoare majorările salariale, puternic afectate (şi chiar diminuate) de transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, mai mulţi oficiali români şi instituţii europene atrăgeau atenţia asupra imposibilităţii de a se evita scumpirile la utilităţi, lucru care se va răsfrânge asupra preţurilor alimentelor de bază.

Spre exemplu, din cauza introducerii supraaccizei la carburanţi, dar şi din cauza altor influenţe, preţul motorinei a crescut de la 4,7 lei în septembrie, la 5,47 lei pe litru, conform ultimelor date ale Oil Bulletin. Acelaşi site oficial, arată că preţul benzinei a crescut de la 4,8 lei în septembrie, la 5,36 lei în 29 ianuarie.

În ceea ce preţul energiei electrice, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a estimat încă de la 1 octombrie că va exista o majorare pentru consumatorii casnici cu 3,45 lei pe lună pentru un consum mediu de 100 kWh.

Tot atunci Emil Calotă estima că preţul gazelor pentru consumatorii casnici va creşte, în medie, cu 6% în al patrulea trimestru al anului. 

Ce conţine coşul minim lunar

Potrivit Ordonanţei 217/2000 (care stabileşte cantităţile de alimente, mărfuri nealimentare şi servicii considerate vitale pentru traiul decent al românilor), coşul minim de consum lunar (necesarul pentru o persoană) cuprinde cheltuielile cu 3,08 kg de făină, 5,8 kg de mălai, 28,9 kg de pâine, 0,5 kg de produse de franzelărie şi panificaţie, 0,7 kg de paste făinoase, 1,4 kg de orez, 2,1 kg de fasole boabe, 3,5 kg de cartofi, 1,6 kg de morcovi, pătrunjel şi păstârnac, 2,5 kg de ceapă, 3,8 kg de murături, 800 g de bulion, 1 kg de conserve de legume, 3,5 kg de fructe (în principal mere), 0,5 kg de citrice, 0,7 kg de conserve din fructe, 1 kg de carne de bovină, 2,5 kg de carne de porc, 2,8 kg de carne de pasăre, 0,4 kg de carne de oaie, 2,5 kg de preparate din carne (mezeluri), 0,8 kg de peşte proaspăt şi congelat, 6,1 litri de lapte proaspăt, 0,7 litri de lapte bătut, 1,1 kg de telemea de vacă, 0,7 kg de telemea de oaie, 0,9 kg de brânză proaspătă şi smântână, 13 ouă, 2,8 litri de ulei comestibil, 0,7 kg de untură, 0,5 kg de margarină, 0,8 kg de zahăr, 0,1 kg de dulciuri (în principal ciocolată şi bomboane) şi 4,8 litri de băuturi nealcoolice. 

Băuturile alcoolice (bere, vin şi spirtoase) însumează, împreună, puţin peste doi litri. 

Tot aici intră şi unele articole de igienă, îmbrăcăminte, detergenţi şi un minimum de consum energetic (combustibili, gaze, curent sau telefon). Coşul minim de consum lunar stabileşte costurile pentru o gospodărie de mărime medie, considerată de 2,804 persoane. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite