Cum pregăteşte BNR limitarea îndatorării românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Boom-ul creditării din anii 2005-2007 a dus populaţia la limita posibilă de îndatorare

Banca Naţională a României (BNR) este îngrijorată de îndatorarea românilor şi a decis să pună băncile să facă teste de stres pentru a vedea ce efect ar avea o limitare a gradului de îndatorare la 55% din venituri, urmând ca în primăvară să decidă dacă implementează această măsură.

Potrivit unor surse dintr-o bancă, BNR ar fi trimis o adresă prin care le sugerează instituţiilor financiare să limiteze la 55% din venituri gradul de îndatorare al clienţilor persoane fizice după ce fac propriile analize, ca urmare a recomandărilor Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM).

CNSM arăta, după ultima şedinţă, din data de 9 octombrie, că o vulnerabilitate ce priveşte stabilitatea sistemului financiar românesc este îndatorarea populaţiei. Potrivit Comitetului, în prezent gradul de îndatorare al românilor s-a majorat considerabil: o treime din debitorii care au contractat un credit în ultimul an are, în medie, un grad de îndatorare de peste 55 la sută.

Recent, oficiali din cadrul BNR susţineau că Banca Centrală ar putea trece la măsuri de limitare a creditelor date populaţiei. Directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, a arătat într-un interviu recent că BNR lucrează la un set de norme care să plafoneze gradul de îndatorare al persoanelor fizice la 55% din venituri. Şi Florian Neagu, directorul Direcţiei Stabilitate Financiară din BNR, susţinea că finanţarea acordată populaţiei a depăşit de câteva luni nivelul de semnal, potrivit profit.ro. Potrivit lui, băncile acordă credite cu un grad de îndatorare până la 60-65, chiar 70% la sută, astfel că nivelul creditului pentru populaţie se apropie de pragul maxim de la care BNR consideră că expunerea este periculoasă.

Ce teste fac băncile

Potrivit surselor din BNR, băncile decid ce tip de test de stres vor să facă. De exemplu, ele pot analiza ce se întâmplă dacă unui român îi scad veniturile cu 10% sau dacă se majorează dobânda cu 2% şi dacă mai poate să mai plătească în situaţiile acestea. Dacă el nu mai poate, băncile îi pot spune că nu se califică pentru un credit.

În ultima lună şi jumătate, dobânzile au mers într-o direcţie ascendentă. Robor la trei luni, în funcţie de care se calculează ratele la creditele în lei, a ajuns, vineri, la un nivel de 1,84%, în contextul în care el se situa la începutul lunii septembrie la 0,92%, iar la începutul acestui an era la 0,87%. Şi deşi acesta este încă un nivel destul de scăzut al indicatorului, faţă de alte perioade, creşterea lui este totuşi accelerată, iar fiecare majorare se simte în rata lunară a unui împrumutat.

Decizia, în primăvară

Surse din BNR spun că discuţiile privind limitarea gradului de îndatorare au loc începând cu această primăvară, iar o decizie va fi luată de consiliul de administraţie al Băncii Centrale nu mai devreme de primăvara viitoare, deoarece instituţia nu ar dori să impună „reglementări care nu sunt absolut necesare”.

Deocamdată, CNSM a recomandat înfiinţarea unui grup de lucru din care să facă parte reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice şi ai BNR, „pentru a aprofunda analizele care să sprijine deciziile privind atenuarea riscurilor la adresa stabilităţii financiare ca urmare a creşterii îndatorării populaţiei”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite