Cum va arăta „Prima Casă“ în 2017

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cererea
de apartamente noi ar putea creşte în urma modificării programului
„Prima Casă“
Cererea de apartamente noi ar putea creşte în urma modificării programului „Prima Casă“

Programul guvernamental a fost modificat începând cu acest an, astfel că statul va garanta 50% din valoarea creditului doar pentru achiziţionarea de locuinţe noi sau consolidate.

Anul 2017 aduce modificări programului guvernamental „Prima Casă“, astfel că statul nu va mai acorda o garanţie de 50% din valoarea creditului în cazul achiziţionării oricărei locuinţe, fie ea nouă sau veche.

Potrivit unei ordonanţe de urgenţă aprobate la finalul anului trecut, începând cu 1 ianuarie 2017, locuinţele noi şi cele consolidate vor beneficia în continuare de o cotă de garantare de 50%, în vreme ce proprietăţile ce nu se încadrează în aceste categorii vor fi garantate în proporţie de maximum 40%. „Prin diferenţierea categoriilor de locuinţe care pot fi achiziţionate în cadrul acestui program şi individualizarea procentelor de garantare în funcţie de categoria locuinţelor achiziţionate se urmăreşte crearea de condiţii favorabile atât pentru creşterea fondului locativ, cât şi pentru îmbunătăţirea celui existent, în concordanţă cu obiectivele stabilite de Executiv în cadrul Strategiei programului «Prima Casă» pentru 2017-2021“, explicau reprezentanţii Executivului Cioloş, la sfârşitul lui 2016. Conform actului normativ, în categoria „locuinţelor noi“ se încadrează imobilele recepţionate cu cel mult cinci ani înainte de data solicitării creditului garantat. De o garanţie de 50% vor beneficia şi unităţile locative care au fost supuse unor lucrări de intervenţie în vederea consolidării şi/sau a reducerii riscului seismic cu cel mult cinci ani înainte de data solicitării creditului garantat.

Cererea de apertamente noi va creşte

Băncile comerciale urmează, astfel, să-şi adapteze condiţiile de creditare în funcţie de ultimele modificări aduse programului „Prima Casă“. Consultanţii imobiliari se aşteaptă, după modificarea „Prima Casă“, ca cererea pentru locuinţe noi să crească în acest an, în detrimentul celor vechi, tendinţă care se va reflecta şi în nivelul preţurilor. „Este posibil şi chiar de aşteptat să vedem o curbă de creştere mai accentuată pe zona apartamentelor noi, ca urmare a garanţiilor diferenţiate acordate acum prin «Prima Casă» - locuinţe noi versus vechi“, este de părere Răzvan Cuc, preşedintele reţelei Re/Max România, potrivit portalului de specialitate Imobiliare.ro.

Programul „Prima Casă“ a tains cote-record în 2016, în contexrul dezbaterilor aprinse privind legea dării în plată, dar şi al creşterii avansurilor solicitate de băncile comerciale pentru creditele imobiliare standard. Astfel, în perioada ianuarie-octombrie 2016, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a acordat 30.044 de garanţii „Prima Casă“, în valoare totală de 2,8 miliarde de lei, potrivit Imobiliare.ro. De la lansarea programului guvernamental, în vara anului 2009, şi până în octombrie 2016, s-au acordat 201.080 de garanţii, cu o valoare cumulată de 17,2 miliarde de lei, cu o valoare a creditelor de 34,4 miliarde de lei. În primul an de derulare, programul presupunea o garanţie din partea statului de 100% valoarea creditului. Rata creditelor neperformante din programul „Prima Casă“ este de numai 0,3%, iar până în prezent au fost executate 508 garanţii.

Principalul avantaj al creditelor „Prima Casă“ îl constituie avansul minim solicitat - de numai 5% din valoarea locuinţei ce urmează să fie achiziţionată, dacă aceasta nu depăşeşte echivalentul a 60.000 de euro în cazul locuinţelor vechi, respectiv 75.000 de euro în celor noi. De asemenea, dobânda creditului „Prima Casă“ - formată din indicatorul ROBOR la trei luni plus o marjă a băncii de cel mult 2 puncte procentuale - este un alt punct atractiv al programului, care permite acordarea de finanţări numai în moneda naţională.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite