Guvernul vrea să distrugă un sistem funcţional: Pilonul II. Administratori: Luăm în considerare orice căi de atac pentru a apăra banii celor care participă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
coalitia pentru dezvoltarea romaniei

Pilonul II de pensii este unul din puţinele sisteme funcţionale, care aduce bani în plus românilor prin investiţiile pe care le face, iar Guvernul vrea să îl ia sub aripă, deşi „statul a demonstrat că nu este un bun administrator”, după cum a spus chiar ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici.

Administratorii fondurilor private de pensii sunt revoltaţi că Guvernul vrea să modifice arhitectura Pilonului II de pensii, mai ales pentru că acest sistem este unul funcţional şi şi-a demonstrat în cei peste 10 ani de existenţă capacitatea de a aduce bani în plus românilor, prin investiţiile pe care le realizează din contribuţiile acestora.

Cel mai recent scenariu al Guvernului, deşi a fost dezminţit ulterior de autorităţi, prevede suspendarea plăţilor către Pilonul II de pensii, în perioada mai-decembrie 2018. Administratorii fondurilor private spun că, dacă acest lucru va avea loc, rolul lor de investitori va dispărea. Astfel, dacă în aceste luni nu vor mai intra noi bani în conturile lor, tot ce vor mai putea face ei sunt rebalansări de portofolii, adică să mute fondurile pe care le au deja dintr-un loc în altul.

Ei au criticat capacitatea statului de administrare a banilor, atrăgând atenţia că chiar ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici a spus că „statul a demonstrat că nu este un bun administrator”. În acest sens, ei au adus în discuţie deficitul uriaş al sistemului public de pensii. „Deficitul bugetului de asigurări sociale nu este cauzat de Pilonul II, ci din cauza politicii majorării punctelor de pensie şi acordării de pensii speciale”, a declarat joi Radu Crăciun, directorul general al fondului BCR Pensii şi preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), la o conferinţă organizată de Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR).

Pilonul II amortizează deficitul public                                  

Radu Crăciun a precizat că apariţia sistemului multi-pilon a fost pentru a rezolva problema şocului pe care pensionarea generaţiei de decreţei o va crea asupra bugetului de asigurări sociale peste 12 ani. „În acel moment, deficitul ar fi imens şi ar crea o criză pentru că el va trebui finanţat. În momentul în care generaţie de decreţei se transformă din plătitori de impozite în recipienţi de bani, dintr-o dată hăul care se cască în bugetul de asigurări sociale este imens. Şi atunci s-a considerat, cu un consens politic, fără opoziţie politică la acel moment (2008 n.r.), că este mult mai bine să ne asumăm un mic deficit de-a lungul unei perioade de 15-20 de ani pentru a evita un deficit imens care ar putea să apară peste o perioadă. Deci, filosofia a fost să ne asumăm o amortizare a deficitului imens la acel moment pe care îl eşalonăm pe parcursul a 20 de an”, a subliniat Crăciun.

„Orice căi de atac pentru a apăra banii”                                     

Întrebat ce modalităţi juridice vor folosi administratorii pensii private pentru a contracara posibile măsuri de stopare a contribuţiilor sau preluare a acestora, Crăciun a răspuns că iau în considerare „orice căi de atac pentru a apăra banii”. „Ce pot să-i asigur pe cei 7 milioane de participanţi la Pilonul II este că nu vom rămâne nepăsători. Deja beneficiem de asistenţa juridică a unor profesionişti şi luăm în considerare orice căi de atac pentru a apăra banii celor care participă la Pilonul II. Care sunt căile de atac, e prematur să vorbim”, a precizat preşedintele APAPR.

Coaliţia pentu Dezvoltarea României (CDR) a solicitat joi autorităţilor menţinerea actualei structuri bazate pe trei piloni a sistemului de pensii şi reglementarea, în cel mai scurt timp, a creşterii nivelului contribuţiei la Pilonul II la 6%, faţă de 3,75% cât este în prezent.

Ei au precizat că nici membrii Executivului, nici legiuitorii, nu au explicat până acum publicului prin ce anume măsurile planificate ar fi în beneficiul celor 7 milioane de contributori la sistemul de pensii private şi cum anume au ajuns la concluzia că aceste măsuri sunt cea mai bună dintre soluţiile posibile pentru bunăstarea noastră viitoare.

Cele mai mici viramente din ultimele 13 luni

Sumele virate la Pilonul II de pensii au scăzut, în luna aprilie, la cel mai mic nivel din ultimele 13 luni, atât în ciuda faptului că Guvernul a dat asigurări că sumele vor fi aceleaşi, dar şi a creşterilor salariale din ultimul an, care ar fi trebuit să aducă o majorare a contribuţiilor. Statul a virat numai 585,77 milioane lei către fondurile private obligatorii, un nivel mai mic de atât fiind transferat în martie 2017, de 493,37 milioane de lei, potrivit datelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu susţinea, anul trecut, că nu se reduc contribuţiile virate la Pilonul II, chiar dacă procentul scade de la 5,1% la 3,75%. „Anul acesta (2017 - n.r.) sunt şapte miliarde care se livrează Pilonului II de pensii. Anul viitor vor fi tot şapte miliarde. Având în vedere că va creşte baza de impozitare şi că salariul pe brut creşte cu 20%, era normal ca acest procent să scadă, dar în valoare nominală este aceeaşi sumă şi anul viitor, ca anul acesta”, spunea Vasilescu.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite