Legea „dai casa şi scapi de bancă“ a fost modificată. Care sunt cele cinci amendamente. Zamfir: Mai multe state au făcut presiuni în favoarea băncilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legea dării în plată permite românilor cu credite să dea băncii locuinţa pusă drept garanţie, fără a mai rămâne datori cu alte sume
Legea dării în plată permite românilor cu credite să dea băncii locuinţa pusă drept garanţie, fără a mai rămâne datori cu alte sume

Deputatul Daniel Zamfir a depus cinci amendamente la legea dării în plată, după ce preşedintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea acesteia de către Parlament. Principalele modificări vizează înlocuirea sintagmei „persoană fizică“ cu cea de „consumator“, pentru a exclude pe cei care iau credite pentru a derula afaceri, plus aplicarea prevederilor şi pentru cei care sunt acum executaţi silit.

1. Se înlocuieşte sintagma „persoană fizică“ cu cea de „consumator“. Prevederea duce la eliminarea profesioniştilor din raza de aplicare a legii. Potrivit noului Cod Civil, profesioniştii sunt persoanele fizice care derulează activităţi comerciale. 

2. Băncile şi consumatorii pot ajunge la un acord de stingere a creanţei înainte de darea în plată. Mai exact, se poate cădea la o înţelegere înainte ca comul să pună cheia pe masă băncii.

3. Se majorează la 30 de zile termenul la care banca poate răspunde notificării clientului. Prevederea anterioară era de 15 zile, dar a fost trecută la 30 pentru a da posibilitatea creditorului şi debitorului să ajungă la un acord real.

4. De prevederile legii pot beneficia şi cei aflaţi acum în executare silită. Proiectul de lege spune că cei care predau locuinţele depuse drept garanţie nu mai sunt urmăriţi în instanţă pe veniturile viitoare. Problema a survenit în urma crizei: după ce au plătit ani de zile rate la bancă, mulţi români sunt executaţi de către bănci deoarece au rămas fără locuri de muncă. Numai că, la un credit de 80.000 de euro luat înainte de criză, acelaşi imobil valorează acum 40.000 de euro. Când banca  ia acum casa clientului, acesta rămâne şi fără locuinţă, dar şi dator diferenţa de 40.000 de euro. Amendamentul prevede ca cei executaţi silit de bancă să ceară instanţei darea în plată a imobilului, astfel încât instituţiile de credit să nu se mai îndrepte asupra veniturilor viitoare.

5. Clarificări pentru situaţia fideiusorilor şi a codebitorilor. Mai exact, se pune în acord legea cu o decizie a Curţii Europene de Justiţie, în sensul în care de prevederile legii beneficiază şi codebitorii şi sau fidejuşorii care au garantat obligaţia debitorului principal. Adică banca nu se poate îndrepta asupra celor care au garantat creditele cu veniturile lor dacă nu mai poate executa debitorul principal.

"Mai multe state au făcut presiuni diplomatice în favoarea băncilor"

De asemenea, Daniel Zamfir a postat pe Facebook o adresă primită de la Ministerul Afacerilor Externe, în care ministrul de resort, Lazăr Comănescu, afirmă că efectele legii au fost discutate şi la nivel bilateral cu reprezentanţii altor state. Zamfir spune că "ministrul confirmă în limbaj diplomatic, desigur, că s-au făcut presiuni în favoarea băncilor de către alte state!". "Păi e în regulă, ce faceţi domnilor bancheri? Eu cred că oficialii Ministerului Afacerilor Externe trebuie chemaţi la comisiile de specialitate ale Parlamentului României pentru a ne edifica mai exact despre ce a fost vorba acolo!", a scris Zamfir pe Facebook.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite