UPDATE Ministrul Muncii a depus proiectul Legii salarizării în Parlament, semnat de 205 parlamentari PSD şi ALDE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lia Olguta Valsilescu FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Lia Olguta Valsilescu FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a venit, luni, la Parlament, pentru a depune în Senat proiectul Legii salarizării, semnat de 205 parlamentari PSD şi ALDE.

UPDATE 16.50 Ministrul susţine că proiectul a suferit modificări minore, solicitate de parlamentari, dar care nu afectează prevederile importante.

"Acum o depun, exact acum. (...) Până la 1 iulie ea trebuie să fie în vigoare. Eu cred că atât cât a mai rămas din luna aceasta şi luna viitoare urmează să dezbatem legea. Mai rămâne luna iunie, în care ne luăm marja că poate fi atacată la CCR sau poate fi retrimisă la Parlament de preşedintele Iohannis, pentru că vrem să o aplicăm de la 1 iulie", a spus ministrul, potrivit News.ro.

Ea a precizat că iniţiativa legislativă a fost semnată de 205 parlamentari din grupurile PSD şi ALDE din Camera Deputaţilor şi din Senat.

Vasilescu a afirmat că proiectul a suferit modificări "nesemnificative", fiind "mici corecţii" solicitate de parlamentari, precum "ajustări" în cazul salariilor din educaţie.

Întrebată despre criticile opoziţiei cu privire la eliminarea tichetelor de masă, ministru a spus că măsura a fost convenită cu sindicatele, care au acceptat la schimb norma de hrană.

"Nu se dădeau pentru toţi salariaţii (tichete de masă - n.r.). Noi am avut o discuţie şi cu sindicatele, au agreat această formulă. Sunt mult mai siguri că fiind prinsă în Legea salarizării această normă de hrană o vor lua", a explicat Lia Olguţa Vasilescu.

UPDATE 16.30 Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat că legea salarizării unitare va fi depusă în cursul acestei zilei în Parlament, „într-o oră”, deoarece încă se strâng semnături. Ea a precizat că schimbările aduse proiectului iniţial „nu modifică substanţa legii”. 

„Încă se strâng (semnături, n.r.). Peste o oră, din câte ştiu, se depune legea. Au mai fost făcute modificări, dar nu de substanţă. Ne-au venit câteva zeci de amendamente de la parlamentari. Ne-am mai uitat peste ele, la unele am considerat că nu modifică substanţa legii şi atunci putem să le facem, dar nu sunt de esenţă, adică nu modifică esenţa legii”, a precizat Lia Olguţa Vasilescu.

***

Legea salarizării unitare, prin care se măresc considerabil salariile bugetarilor, este de aşteptat să fie depusă luni în Parlament. Cel puţin asta a anunţat liderul PSD Liviu Dragnea, care susţine că nu s-a întârziat cu această lege. Între timp, sindicaliştii deja au depus amendamente de modificare a textului, iar opoziţia a refuzat invitaţia de a face acest lucru, anunţând consultări cu sindicaliştii.

Întrebat cât mai întârzie depunerea Legii salarizării unitare în Parlament, preşedintele Camerei Deputaţilor a spus: „Dar nu întârzie. Şi am stabilit să depunem luni”, spunea Liviu Dragnea săptămâna trecută.

Asta după ce legea a fost amânată deja de trei ori şi nici partidul nici Guvernul nu îşi asumă iniţierea acestui proiect. Ea a fost însă publicată pe site-ul PSD de două săptămâni.

„A fost foarte bine că a fost această perioadă, foarte mulţi oameni au început să înţeleagă ce este în acea lege şi ceea ce ne-a interesat şi m-a interesat, ca legea să intre în Parlament după ce cea mai mare parte din societate să înţeleagă ce este în ea”, a completat Liviu Dragnea, potrivit News.ro.

Nimeni nu se îngrămădeşte la amendamente

Şi deşi Dragnea spune că au fost depuse până acum 30 de amendamente, numai Federaţia Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România (FSNPPC) a anunţat trimiterea unor modificări către comisiile parlamentare.

Nici ALDE, dar nici partidele din opoziţie nu au depus însă amendamente la această lege.

„O să primim, mă refer la toţi colegii mei, proiectul de lege, o să-l analizeze şi dacă o să dorească să facă anumite amendamente care sunt concordante cu spiritul proiectului de lege probabil că le vor face”, a spus preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

„Ar fi culmea să intrăm în acest joc neserios al PSD, să facem amendamente pe un proiect care este mutat de la unul la altul în interiorul PSD”, a precizat preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan.

 „PNL va avea consultări cu federaţiile şi confederaţiile sindicale din domeniu. Vom analiza fiecare articol din lege, fiecare grilă şi vom anunţa ce măsuri luăm în acest domeniu. Aşteptăm ca legea să fie asumată de cineva. Guvernul dă din colţ în colţ şi nu-şi asumă legea, sunt foarte multe amânări. Aşteptăm ca proiectul să fie asumat şi apoi vom invita toate confederaţiile sindicale la consultări”, a declarat vicepreşedintele PNL Sulfina Barbu, fost ministru al Muncii.

„Haideţi să avem acest proiect în mod oficial şi cu siguranţă vom depune amendamente”, a spus şi deputatul USR Cristian Ghinea.

„În linie dreaptă”

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat, tot săptămâna trecută, că proiectul Legii salarizării unitare este în linie dreaptă şi va fi depus la Parlament cât mai curând, ea neavând „niciun stres” că actul normativ nu va trece destul de repede de Legislativ.

„Legea este bună, nu este perfectă, aşa cum am spus de fiecare dată. Am şi spus că vor mai fi făcute probabil suficiente amendamente. Sigur că nu vrem să se modifice esenţa acestei legi. M-am uitat pe câteva dintre amendamentele care au sosit până acum pe adresa pe care noi am dat-o a Ministerului Muncii. În majoritatea cazurilor nu s-a citit legea pentru că altfel nu aveau cum să facă asemenea greşeli sau să pună astfel de întrebări. Pur şi simplu ei îşi includ vechimea în salariu de bază cum era până acum ori în această lege are vechimea în afara salariului de bază care se adună şi la ele se aplică sporurile. Din această cauză sunt mulţi care spun că le scad salariile, dar nu au făcut calculul bine”, a afirmat Olguţa Vasilescu, la Parlament.

Ministrul a ţinut să precizeze că proiectul legii salarizării unitare este „în linie dreaptă”, urmând să intre în vigoare la 1 iulie, aşa cum este specificat şi în programul de guvernare.

 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite