Majorarea semnificativă a preţurilor locuinţelor nu i-a oprit pe români să ia credite ipotecare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţurile locuinţelor au crescut semnificativ pe final de 2016, însă acest lucru nu i-a oprit pe români să ia în continuare credite ipotecare. Acesta este rezultatul unui sondaj BNR realizat în rândul primelor 10 bănci din România, care estimează că preţurile vor rămâne constante în primul trimestru al anului 2017.

Potrivit raportărilor instituţiilor de credit, preţurile imobilelor rezidenţiale s-au majorat semnificativ în ultimul trimestru din 2016. Băncile estimează că în următorul trimestru acestea se vor menţine relativ constante, potrivit sondajului BNR privind creditarea companiilor nefinanciare şi a populaţiei.

Cu toate acestea, în pofida creşterii preţurilor imobilelor rezidenţiale, cererea populaţiei pentru creditele de achiziţie de locuinţe şi terenuri a crescut semnificativ în trimestrul IV 2016, conform aşteptărilor formulate în trimestrul anterior. Pentru următoarele 3 luni, însă, băncile au estimat o stabilizare a cererii de astfel de credite, arată raportul BNR.

Evoluţia preţurilor locuinţelor conform aprecierii băncilor:

image

De asemenea, odată cu evoluţia pozitivă a cererii de credite ipotecare, băncile au respins substanţial mai puţine cereri ale românilor pentru acest tip de credite.

Ciclu de înăsprire creat de legea dării în plată

Standardele de creditare pentru împrumuturile ipotecare s-au menţinut neschimbate în trimestrul IV 2016 după o relaxare semnificativă în trimestrul anterior.

Potrivit BNR, evoluţia din ultimele două trimestre denotă încheierea unui scurt ciclu de înăsprire importantă a standardelor de creditare aferente împrumuturilor ipotecare în contextul adoptării Legii dării în plată.

Pentru primele trei luni ale lui 2017, instituţiile de credit participante la sondaj prognozează menţinerea constantă a standardelor pentru acest tip de credite.

Condiţii înăsprite pentru împrumuturi de consum

În condiţiile în care este aşteptată o creştere a consumerismului, băncile transmit că în ultimele trei luni ale anului trecut s-au înăsprit moderat standardele de creditare aferente creditelor de consum. Potrivit instituţiilor de credit, factorul principal care a contribuit la această evoluţie a fost riscul asociat bonităţii clienţilor.

BNR mai arată că cererea pentru creditele de consum a crescut semnificativ în trimestrul IV din 2016, în structură această evoluţie fiind determinată de majorarea importantă a cererii pentru cardurile de credit. Atât în cazul împrumuturilor de consum cu ipotecă, cât şi fără ipotecă cererea a înregistrat o diminuare, semnificativă în primul caz şi moderată în cel de-al doilea. Numărul cererilor de credite de consum respinse în ultimul trimestru din 2016 a cunoscut o majorare notabilă comparativ cu trimestrul anterior.

Băncile prognozează pentru primul trimestru din 2017 o creştere semnificativă a cererii de împrumuturi de consum din partea populaţiei.

Sondajul BNR a fost realizat în cadrul primelor 10 bănci alese după cota de piaţă aferentă creditării companiilor şi populaţiei. Aceste instituţii deţin aproximativ 80 la sută din creditarea acestor sectoare.

Modificarea cererii de credite:

image
Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite