Ministrul Muncii confirmă că salariul minim al bugetarilor va creşte la 1.750 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu a transmis că angajaţii din sectorul public vor avea un salariu minim de 1.750 de lei, începând de anul acesta sau de la aplicarea legii unitare a salarizării.

Ministrul confirmă astfel un proiect al legii salarizării bugetarilor prezentat de Profit.ro, potrivit căruia Guvernul va introduce un salariu minim în sectorul public descuplat de cel aplicat în sectorul privat. La privat salariul minim va rămâne la nivelul de 1.450 de lei.

Într-un interviu acordat Agerpres, Lia Olguţa Vasilescu a precizat că se porneşte de la o bază salarială de 1.750 de lei. Începând de anul acesta sau începând de la aplicarea legii unitare a salarizării.

„De ce am făcut acest lucru, pentru că la ora actuală, cele mai mici salarii din zona publică locală sunt cele până în 4.000 de lei şi sunt foarte multe clase care aici chiar erau încălecate una peste cealaltă. Astfel, o persoană care are o vechime de 15 ani, de exemplu, şi este inginer câştigă un salariu de 2.000 de lei şi se poate întâmpla ca, în aceeaşi instituţie, o altă persoană să fie cu un salariu de 4.000 de lei în aceleaşi condiţii, iar noi trebuie să evităm toate lucrurile acestea, bineînţeles, pornind de la o bază salarială minimă. În al doilea rând mai este un lucru pe care nu îl înţeleg sindicatele. Când eşti bugetar porneşti de la un salariu fix, pe care îl ai în legea unică a salarizării. Nu ai posibilitatea să îţi negociezi salariul cu angajatorul, aşa cum se întâmplă în mediul privat”, a declarat ministrul.

Masa salarială de la care porneşte legea va fi de 32 de miliarde lei, bani prevăzuţi până în 2020, potrivit Olguţei Vasilescu. „Adică noi trebuie să ne încadrăm, cu toate creşterile salariale pe care le facem, până în anul 2020, cu ceea ce este acum în plată, la care să se adauge încă 32 de miliarde. De exemplu Legea doamnei Rovana Plumb pornea de la 42 de miliarde, dar pentru 5 ani, nu pentru 3 ani, cât este această lege, iar Legea Pîslaru, a Guvernului tehnocrat, pornea pe 5 ani, de la 19 miliarde, deci este foarte clar că această ultimă variantă va fi cea mai benefică pentru mediul bugetar”, a spus ea.

Potrivit proiectului obţinut de profit.ro, cel mai mic salariu brut din sectorul public ar urma să fie 1.750 lei chiar din ianuarie 2018, iar bugetarii să beneficieze ulterior, până în 2020 inclusiv, de o creştere medie salarială de circa 56%, incluzând creşterile deja promise în sectorul preuniversitar, sănătate şi cultură.

Întrebată dacă nu vor exista venituri pentru a acoperi legea, Olguţa Vasilescu a precizat că „nu există aşa ceva”. „În primul rând aş vrea să va spun că aceste creşteri se fac gradual, până în anul 2020, şi toate aceste creşteri salariale sunt deja bugetate în intermediul acestei anvelope salariale de 32 de miliarde şi sunt bani existenţi”, a declarat ministrul Muncii.

Conform proiectului, între 1.750 de lei şi 4.000 de lei vor fi creşteri substanţiale, între 4.000 de lei şi 7.000 lei vor fi acordate creşteri doar pentru a putea menţine încadrarea în ierarhie, iar pentru salarii de peste 7.000 de lei vor fi creşteri foarte mici (de maximum 3%) sau deloc, conform datelor draftului Legii salarizării unitare în sistemul bugetar.

Vechiul proiect, redactat de Guvernul Cioloş, stabilea că salariile bugetarilor vor creşte în etape până în 2022, iar raportul dintre remuneraţia minimă şi cea maximă va fi de 1 la 13, cu sporuri în limita a 30%. Cel mai mic salariu era de 1.625 lei (nu de 1.750 de lei cât este pregătit acum), iar salariul cel mai mare era de 21.540 lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite