Năsui: Guvernul ia românilor şansa de a avea o pensie decentă şi reală la bătrâneţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul USR Claudiu Năsui spune că, prin desfiinţarea Pilonul II de pensii, Guvernul răpeşte şansa oamenilor de a avea la bătrâneţe o pensie decentă şi reală. „Pilonul 2 însemna independenţă faţă de politic. Însemna că fiecare are o pensie asigurată şi că nu mai depindem de cât stabilesc ei punctul de pensie din pix”, scrie Năsui.

„Guvernul ne ia banii din Pilonul II! Este clar cum vor face faţă cheltuielilor sporite inconştient. Ne iau singura şansă la a avea o pensie decentă şi reală la bătrâneţe. Şi mai grav, ne iau singura speranţă de a avea un sistem de pensii sustenabil. Aceasta este viziunea economică a domnului Vâlcov şi a economiştilor roşii de la BNR (Florin Georgescu şi Liviu Voinea). O economie centrată pe stat, controlată de politicieni şi funcţionari din ministere, din care ei să poată lua cât pot de mult. Nimeni nu va mai fi independent într-o astfel de economie pentru că toţi vom depinde de ei pentru orice”, a scris Claudiu Năsui pe pagina sa de Facebook.

Politicianul a subliniat că „pilonul 2 însemna independenţă faţă de politic”. ”Însemna că fiecare are o pensie asigurată şi că nu mai depindem de cât stabilesc ei punctul de pensie din pix. Din păcate ei ne-au luat şansa asta. Şi să nu credeţi minciunile cu pilonul 2 care merge prost sau cu comisioanele care sunt mari şi administratorii care fac profit. Cele mai recente date oficiale arată un randament de 5.37%. Este foarte bine! Ca să înţeleagă toată lumea, până acum acestor fonduri li s-au virat 35.7 miliarde de lei pe care ele, prin investiţii bune, le-au crescut la 43.2 miliarde. Pilonul 2 nu trebuie desfiinţat, ci apărat tocmai ca să avem o şansă la o pensie decentă”, scrie Năsui.

randamente pilonul 2

Guvernul vrea să suspende virarea de contribuţii la Pilonul II de pensii din iulie până la finalul anului, potrivit Programului legislativ al Guvernului pe 2018. Astfel, procentul de 3,75% din salariul brut al celor 7 milioane de contributori se va duce integral la bugetul statului.

Documentul include, printre altele, ca „prioritate legislativă”, un proiect de lege privind reglementarea pensiilor obligatorii administrate privat (Pilonul II). Iniţiatorii acestuia sunt Secretariatul General al Guvernului (SGG) şi Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP).

Potrivit proiectului, contribuţiile de asigurări sociale (CAS) destinate acestui pilon „sunt încasate integral la buget” şi va avea loc „suspendarea contribuţiilor în perioada 1.07-31.12.2018”. 

Proiectul mai prevede că se va stabili o contribuţie a angajatului în sumă fixă de 84 de lei în primul an, contribuţie care va creşte anual până la 125 de lei în anul 5, dedusă din impozitul pe venit.

Totodată, va exista o contribuţie a angajatorului egală cu cea a angajatului şi va fi dedusă din impozitul pe profit în funcţie de mărirea companiei (50,25,10 angajaţi).

Asociaţia pentru pensii private cere Guvernului să păstreze neschimbat Pilonul II

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), alături de mai multe organizaţii, a cerut duminică Guvernului să menţină neschimbat modul de funcţionare al Pilonului II de pensii, ca reacţie la informaţia potrivit căreia Executivul vrea să suspende contribuţiile în a doua jumătate a acestui an.

”Noi, organizaţiile semnatare ale acestei scrisori, facem apel la Guvernul României pentru a menţine neschimbată legislaţia şi principiile de funcţionare ale sistemului de pensii administrate privat (Pilonul II). În sprijinul acestei solicitări aducem concluziile studiilor internaţionale, rezultatele celor 10 ani de Pilon II în România, precum şi analizele pe care le-am realizat fiecare dintre noi cu privire la acest sistem. Predictibilitatea şi stabilitatea legislativă sunt cruciale pentru succesul oricărui sistem de economisire pe termen lung menit să asigure prosperitatea la pensie a celor peste 7 milioane de români care contribuie la aceste fonduri”, se arată în comunicat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite