Revoluţia fiscală măreşte factura la întreţinere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
calorifer încălzire intretinere energie termică foto Adevarul

Efectele secundare ale revoluţiei fiscale ajung până la majorarea facturii la întreţinere, ceea ce îi va afecta pe românii care stau la bloc. Asta pentru că administratorii de bloc sau cei care fac curăţenie pe casa scării trebuie să achite contribuţii sociale mai mari decât câştigă. Asociaţiile de proprietari sunt nevoite astfel să crească taxele pentru a-şi putea acoperi costurile.

Plătesc contribuţii la nivelul salariului minim, adică la normă întreagă, deşi lucrează part-time. Acesta este cazul tuturor administratorilor de bloc şi al persoanelor care fac curăţenie în blocuri, dacă nu au un alt contract de muncă. Sunt mii de oameni în această situaţie, în toată ţara, susţine Federaţia Asociaţiilor de Proprietari din România (FAPR). Pentru ei, angajatorii, adică asociaţiile de locatari, vor trebui să suporte costul suplimentar, potrivit noilor modificări la revoluţia fiscală adoptate de Guvern săptămâna trecută.

„Măsurile fiscale afectează persoanele fizice care desfăşoară activitatea de îngrijitor clădire angajate cu contract de muncă part-time, dar care nu au şi alte venituri sau nu sunt pensionari.  Ordinul de mărime al acestor persoane este de mii de oameni la nivelul ţării”, susţine Radu Opaina, preşedintele FAPR.

„Ne-au băgat de tot în ceaţă. Nu ştim cum va ieşi. Nu este normal să lucrezi 2 ore sau 4 ore pe zi şi să plăteşti contribuţiile 100%. Dacă nu ne alăturăm celor din Piaţa Victoriei... Eu am fost contra ieşirilor în stradă, dar văd că nu se mai poate. Aş ieşi duminică de duminică”, mărturiseşte şi un administrator de bloc din Sectorul 4.

Transmit costurile în facturi                                           

Pentru a acoperi costurile suplimentare, asociaţiile de locatari ar putea decide să majoreze facturile la întreţinere.

De exemplu, o femeie de serviciu dintr-un bloc care lucrează 2 ore pe zi nu poate primi un salariu mai mic de 475 de lei brut. Însă ea trebuie să plătească contribuţii la nivelul salariului minim, ceea ce înseamnă 665 lei. Dacă statul ar fi lăsat angajatul să plătească aceşti bani, femeia de serviciu nu numai că nu ar fi primit niciun ban în mână, dar ar fi trebuit să şi aducă de acasă 190 de lei. Însă potrivit prevederilor adoptate săptămâna trecută, femeia de serviciu va suporta contribuţii proporţional cu salariul, respectiv 167 lei. Diferenţa de 498 lei o va suporta angajatorul, adică asociaţia de locatari.

Aceşti bani daţi în plus la stat ar putea fi acoperiţi astfel de asociaţii prin majorarea taxei de administrare şi curăţenie, ceea ce se va simţi direct în facturile la întreţinere ale românilor. Radu Opaina susţine că la unele asociaţii au crescut cheltuielile cu întreţinerea, dar într-o măsură relativ mică, până la 5%. Totodată, s-ar putea ajunge la renunţarea la serviciile angajaţilor.

Consultantul fiscal Adrian Benţa avertiza asupra acestei probleme încă din noiembrie anul trecut, înainte să intre în vigoare revoluţia fiscală. „Cât câştigă la o asociaţie de locatari femeia de serviciu? Mă refer la cazul în care e încadrată cu contract de muncă. De exemplu, la noi brutul e de circa 350 - 400 lei. Că dacă rămâne aberaţia cu baza de calcul la asigurări la salariu minim, doamna noastră de la bloc vine cu bani de acasă. Şi pleacă şi nu mai vine”, scria consultantul la avea vreme pe contul său de Facebook. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite