Riscurile ROBOR: La ce să se aştepte în următoarele luni cei cu credite în lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă ritmul accelerat al creşterii ROBOR-ului se va mai tempera, debitorii cu credite în lei trebuie să se pre­gă­tească pentru o nouă normalitate – cea a dobânzilor mai mari. Iar sistemul trebuie să fie pregătit pentru a afla cu câtă prudenţă au acordat băncile credi­tele în lei – produsul-vedetă al ultimilor ani.

Acum un deceniu, mulţi clienţi ai băncilor şi-au văzut ratele umflate de materializarea unui risc pe care puţini l-au anticipat. Deprecierea masivă a leului faţă de euro şi faţă de francul elveţian a înroşit bilan­ţurile instituţiilor de credit care au avut nevoie de ani buni pentru a-şi curăţa portofoliile de creditele devenite neperformante odată cu declanşarea crizei. Măsu­rile luate atunci, de încurajare a creditării în lei, creează acum noi tensiuni, odată ce costurile de împrumut încep să crească.

Cum creditarea populaţiei a atins între timp un nivel semnal, Banca Naţională a României (BNR) analizează de cel puţin un an oportunitatea introducerii unor limite maxime de îndatorare, în condiţiile în care practica bancară este neuniformă. Pentru persoanele cu venituri foarte mari, băncile acceptă un grad de îndatorare ce poate ajunge la 70%. Chiar şi pentru debitorii mai prost plătiţi, ratele pot ajunge la 60% din salariu.

Citeşte continuarea pe NewMoney.ro

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite