Schimbări pentru programul Prima Casă. Procedura prin care vor fi alocate plafoanele pentru bănci, de la anul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băncile care primesc în prezent bani pentru a-i oferi drept credite Prima Casă vor primi de la anul calificative, prin care se vor stabili plafoanele de garanţii. Cele care sunt prea dependente de program ar putea pierde bani, arată Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM).

Ministerul Finanţelor Publice împreună cu FNGCIMM au elaborat o procedură şi criteriile de evaluare a modului de utilizare a plafoanelor de garantare de către finanţatorii participanţi în cadrul programului „Prima Casă”, care va fi aplicată începând cu 1 ianuarie 2018, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial.

Schimbarea vine pentru ca programului Prima Casă să îşi atingă principalul scop, şi anume cel social, astfel încât să beneficieze de acest program naţional  categoriile sociale care au nevoie reală de sprijin în achiziţionarea unui spaţiu locativ, potrivit celor două instituţii.

Astfel, în concordanţă cu liniile directoare şi obiectivele stabilite prin Strategia Programului Prima casă 2017-2020 a fost stabilită o modalitate de evaluare a activităţii finanţatorilor şi de ajustare a plafoanelor de garantare care se alocă finanţatorilor participanţi în cadrul Programului Prima casă, la începutul fiecărui an calendaristic în funcţie de ponderea garanţiilor acordate de fiecare finanţator în totalul garanţiilor acordate în cadrul programului în anul precedent.

Noua strategie de alocare a plafoanelor se înscrie pe linia reducerii graduale a intervenţiei statului prin garantare asumând că piaţa creditului ipotecar se va dezvolta concomitent cu creşterea accesibilităţii populaţiei la produsele standard ale băncilor. Asumarea unei proporţii echilibrate între creditele contractate în cadrul Programului Prima casă şi cele contractate în condiţiile standard oferite de finanţatori este o parte importantă a unei politici publice de orientare a Programului Prima casă către susţinerea unor obiective sociale bine definite pe termen mediu şi lung, potrivit FNGCIMM.

„Există o preocupare majoră de optimizare a proceselor de garantare la nivelul FNGCIMM. Pentru Programul Prima Casă, în paralel cu procesul de eficientizare a fluxului de garantare se desfăşoară procese de recalibrare şi reparametrizare ce pot conduce la o targetare cât mai eficientă din punct de vedere social, pentru a putea beneficia de acest program acei oameni care au o reală nevoie de locuinţă. Programul evoluează permanent, răspundem prompt dinamicii pieţei, astfel încât să aibă o adresabilitate socială cât mai eficientă şi să genereze beneficii maxime”, a declarat directorul general al FNGCIMM, Alexandru Petrescu.

Procedura şi criteriile de evaluare anuală a modului de utilizare a plafoanelor de garantare de către finanţatorii participanţi în cadrul programului „Prima Casă”:

procedura prima casa
procedura prima casa
image
procedura prima casa
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite