Cele mai bune credite pentru „Prima Casă“ în 2015. Programul va continua şi în acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai bune credite pentru „Prima Casă“. Băncile aşteaptă ca Executivul să aloce plafonul de garanţii aferente programului pentru a relua acordarea de credite "Prima Casă“ FOTO Adevărul
Cele mai bune credite pentru „Prima Casă“. Băncile aşteaptă ca Executivul să aloce plafonul de garanţii aferente programului pentru a relua acordarea de credite "Prima Casă“ FOTO Adevărul

Cele mai bune credite pentru „Prima Casă“. Chiar dacă Guvernul nu a stabilit încă plafonul de garanţii alocat în 2015 pentru programul „Prima Casă“, prin care românii îşi pot cumpăra o locuinţă prin împrumut garantat în proporţie de 50% de stat, băncile menţin în ofertă aceste credite şi aşteaptă reluarea programului promisă de Executiv. „Adevărul“ vă prezintă un clasament al băncilor cu cele mai mici costuri pentru finanţările „Prima Casă“.

Pe lângă garanţia de 50% pe care o suportă statul în cazul unui împrumut „Prima Casă“, avansul minim de 5% şi dobânzile limitate (indicatorul ROBOR la trei luni plus o marjă de 2,5%) sunt alte avantaje ale programului. Cei care încasează veniturile într-un cont deschis la banca de la care contreactează creditul poate beneficia de costuri mai reduse.  

Pentru realizarea topului celor mai ieftine credite „Prima Casă“, am făcut o simulare pentru un împrumut de 256.500 de lei (echivalentul a 57.000 de euro) contractat pe o perioadă de 30 de ani, cu o valoare a locuinţei de 270.000 de lei (echivalentul a 60.000 de euro), cu ajutorul calculatorului portalului financiar Conso.ro. 

CEC Bank ocupă primul loc în clasamentul celor mai ieftine credite „Prima Casă“. Astfel, pentru un împrumut „Prima Casă“ de 256.500 de lei pe o parioadă de 30 de ani, cu un avans de 13.500 de lei, dobânda anuală efectivă (DAE) este de 4,18% pe an, dobândă fiind variabilă în funcţie de evoluţia indicatorului financiar ROBOR la 3 luni plus o marjă de 1,9%. În acest caz, rata lunară este de 1.166,2 lei, iar suma totală de rambursat se va ridica la 444.302 lei, potrivit calculelor Conso.ro. CEC Bank oferă posibilitatea unei perioade de graţie pentru amânarea plăţii ratei pe o perioadă de şase luni. Solicitantul trebuie să aibă vârsta de ăpeste 18 ani, iar venitul minim necesar este de 2.582 de lei.  

Pe locul al doilea în claament se situează BRD cu împrumutul Habitat Prima Casă, oferta fiind valabilă pentru cei care îşi încasează veniturile într-un cont deschis la bancă. Astfel, dobânda anuală efectivă (DAE) este de 4,22% pe an, dobânda variabilă – ROBOR la trei luni plus o marjă de 2%. Rata lunară va fi de 1.178 de lei, iar suma totală de rambursat se va ridica la 446.345 de lei. Creditul se acordă persoanelor cu vârsta peste 20 de ani, iar venitul minim necesar este de 2.605 lei. 

Ultima poziţie pe podium este ocupată de Banca Transilvania. În acest caz, DAE pentru „Prima Casă“ este de 4,25% pe an (dobândă variabilă – ROBOR la 3 luni plus o marjă de 2%). Pentru un credit de 256.500 de lei contractat pe o perioadă de 30 de ani, rata lunară va fi de 1.181 de lei, iar suma totală de rambursat se va ridica la 447.782 de lei. 

Pe următoarele poziţii în clasamentul celor mai ieftine credite „Prima Casă“ (în funcţie de nivelul DAE) se situează ING Bank (DAE – 4,39% pe an, rată lunară – 1.182 de lei), Raiffeisen Bank (DAE – 4,5%, rată lunară – 1.211 lei), BCR (DAE – 4,59%, rată lunară – 1.225 de lei), Alpha Bank (DAE – 4,64% pe an, rată lunară – 1.256 de lei), Millennium Bank (DAE – 4,71% pe an, 1.256 de lei), Banca Românească (DAE – 4,72% pe an, rată de 1.298 de lei pe lună) şi Intesa Sanpaolo Bank (DAE – 4,76% pe an şi rată lunară de 1.304 lei), potrivit Conso.ro. 

Cele mai bune credite pentru „Prima Casă“. Costuri suplimentare

Pe lângă avansul minim (în cazul unui credit „Prima Casă“ de 270.000 de lei, avansul este de 13.500 de lei), solicitantul trebuie să suporte costurile notariale, costurile cu evaluarea imobilului achiziţionat şi să constituie un depozit colateral cu o sumă echivalentă cu trei rate de dobândă. Comisionul datorat Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (instituţie prin care statul acordă garanţia de 50% din valoarea creditului) şi costurile cu asigurarea sunt incluse în rata lunară. 

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a acordat în 2014 aproximativ 25.000 de garanţii aferente programului „Prima Casă“, prin care românii pot să-şi achiziţioneze o locuinţă prin credite garantate de stat, valoarea finanţărilor acordate de bănci prin acest proiect ridicându-se la 900 de milioane de euro, cu o valoare medie a creditului de 36.000 de euro, potrivit datelor anunţate de instituţie la jumătatea lunii decembrie.

Peste un sfert (27,3%) din totalul creditelor „Prima Casă“ s-au contractat în Bucureşti – 35.000 de dosare, în Ilfov - 8,8%, Cluj – 7%, Timiş – 6%, iar Constanţa şi Iaşi – câte 5%.    

Aproximativ 32% din finanţările acordate în cadrul programului „Prima Casă“ au o valoare de până la 30.000 de euro, 25% sunt cuprinse între în intervalul 30.000 – 40.000 de euro, 24% au o valoare de peste 50.000 de euro, iar 19% sunt cuprinse între 40.000 şi 50.000 de euro, arată datele FNGCIMM.

„Raportat la numărul de camere, se observă o tendinţă de creştere a ponderii imobilelor cu trei camere achiziţionate, în principal, în detrimentul imobilelor cu o cameră. Statistic, situaţia indică preferinţa în procent de 51% pentru imobile cu douî camere şi de 30%  pentru imobile cu trei  camere. Garsonierele şi imobilele cu patru camere şi peste au fost preferate în procent de 11%, respectiv 6%. Din totalul proprietăţilor achiziţionate prin program, 69% sunt construite înainte de anul 2008 şi 31% sunt imobile noi, construite după ianuarie 2008“, se arată într-un comunicat al Fondului Român de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

„Tot mai mulţi tineri îşi pot permite achiziţionarea unei locuinţe, uneori plătind o rată mai mică decât chiria aferentă unui astfel de locuinţe, iar evoluţia din acest an ne dă speranţe să credem că şi în anul ce vine, programul va fi  foarte atractiv“, a declarat Silvia Ciornei, preşedinte - director general FNGCIMM.

Cele mai bune credite pentru „Prima Casă“. Vâlcov promite extinderea programului

Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor, a declarat la jumătatea lunii decembrie, la audierea sa din cadrul Comisiei de Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor, că doreşte extinderea programului „Prima Casă“ în 2015, astfel încât creditele să poată fi contractate şi de persoanele care nu se afla la prima achiziţie. 

„Vrem să vedem dacă putem extinde «Prima Casă» şi «Prima Maşină» pentru o casă şi pentru o maşină, nu neapărat să fie prima“, a declarat Vâlcov. 

Programul permite însă achiziţionarea unei locuinţe prin credit „Prima Casă“ şi celor care deţin în proprietate o casă de maximum 50 de metri pătraţi. 

Mai puteţi citi: 

[<a href="//storify.com/adinavlad/prima-cas" target="_blank">View the story "Prima Casă" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite