Amendă-record de 2,4 miliarde de euro pentru Google

0
Publicat:
Ultima actualizare:
googlepx foto the telegraph

Comisia Europeană a amendat Google cu o sumă record de 2,42 miliarde de euro pentru încălcarea normelor antitrust ale UE. Potrivit Comisiei, Google a abuzat de poziţia dominantă pe piaţă ca motor de căutare, oferind un avantaj ilegal unui alt produs al companiei, respectiv serviciul propriu de comparare a cumpărăturilor. Google ia în considerare contestarea amenzii.

UPDATE 15.45 FairSearch, una dintre companiile reclamante, salută decizia Comisiei, care „stabileşte un precedent puternic pe care Comisia îl poate folosi imediat pentru a restabili concurenţa pe merite şi la alte servicii de căutare on-line”. 

Potrivit FairSearch, această decizie de referinţă demonstrează rolul decisiv pe care îl poate juca politica în domeniul concurenţei în abordarea comportamentului platformelor online. „Suntem convinşi că Comisia Europeană va prevala asupra legii şi a faptelor în orice contestaţie pe care Google o poate depune”, declară reprezentanţii companiei.

Totodată, FairSearch îndeamnă Comisia să emită o decizie în legătură cu investigaţia sa privind practicile Google referitoare la sistemul său dominant de operare mobil Android - o investigaţie declanşată de o plângere trimisă de Fairsearch în 2013. „Fără acţiuni rapide şi forţate în legătură cu Android, Google va continua să restricţioneze concurenţa în software-ul care rulează pe dispozitive mobile, mijlocul principal prin care consumatorii accesează Web-ul”, mai arată compania.

***

Google trebuie acum fie să pună capăt comportamentului în termen de 90 de zile, fie riscă să plătească penalităţi de până la 5% din cifra medie zilnică de afaceri globală a companiei Alphabet, compania mamă Google.

Google nu este de acord cu concluziile investigaţiei antitrust a Comisiei Europene, potrivit cărora a abuzat de poziţia dominantă deţinută pe piaţă, şi ia în considerare contestarea amenzii record de 2,42 miliarde de euro anunţată de Executivul UE, transmite Reuters.

„Dezaprobăm în mod respectuos concluziile anunţate marţi. Vom analiza decizia Comisiei în detaliu şi vom analiză un apel, dorind să ne susţinem cauza”, a afirmat într-un comunicat directorul juridic al Google, Kent Walker.

Începând cu anul 2008, Google a început să pună în aplicare pe pieţele europene o schimbare fundamentală în strategia de promovare a serviciului său de comparare a cumpărăturilor. Această strategie s-a bazat pe poziţia dominantă a Google în căutarea generală pe internet, în loc de concurenţă pe merite.

Astfel, Google şi-a plasat propriul serviciu de comparare pe o poziţie proeminentă atunci când un consumator introduce o interogare în motorul de căutare.

Site-urile concurente de comparare apar, de obicei, numai pe pagina patru a rezultatelor căutării, privându-le efectiv de un public masiv, deoarece prima pagină atrage 95% din toate click-urile.

„Ca urmare a practicilor ilegale ale Google, traficul către serviciul de comparare al Google a crescut semnificativ, în timp ce rivalii au suferit pierderi de trafic substanţiale pe termen lung”, a transmis UE”, citând cifrele privind o creştere de 45% a traficului pentru serviciul Google.

Amenda anunţată marţi este cea mai mare impusă de Comisia Europeană unei singure companii într-un caz antitrust, peste cea de 1,06 miliarde de deuro aplicată producătorului american de cipuri Intel în 2009.

Comisarul Margrethe Vestager, responsabil de politica în domeniul concurenţei, a declarat: „Google a venit cu multe produse şi servicii inovatoare, care au făcut o diferenţă în viaţa noastră, este un lucru bun, dar strategia Google pentru serviciul său de comparare nu a fost doar despre a atrage clienţii, făcând produsul mai bun decât cei ai rivalilor săi. În schimb, Google a abuzat de poziţia dominantă pe piaţă ca motor de căutare prin promovarea propriului serviciu de comparare în rezultatele căutării şi prin înrăutăţirea competitorilor. Ceea ce a făcut Google este ilegal în conformitate cu normele UE antitrust. Aceasta a negat altor companii şansa de a concura pe merite şi de a inova. Şi, cel mai important, a negat consumatorilor europeni o alegere reală a serviciilor şi beneficiile totale ale inovării”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite