Bloomberg: Băncile din Europa de Est sunt lideri la capitolul creştere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sălăjenii sunt pe locul 27 pe ţară după depozitele din bănci

În contextul în care cheltuielile consumatorilor sunt în plină expansiune, iar ratele de dobândă au ajuns la cele mai mici niveluri, sectorul bancar din Europa de Est se află într-o perioadă de relansare.

După ce a supravieţuit unui amestec toxic al dobânzilor apropiate de zero, al reglementărilor dure şi al pagubelor provocate de creditele ipotecare în valută, băncile profită acum de expansiunea economică puternică a statelor din estul Uniunii Europene.

Chiar şi politicienii au încetat să mai folosească creditorii ca saci de box.

O dovadă a acestui lucru sunt cei mai buni jucători din cea mai mare piaţă din regiune. Polonezii Bank Pekao SA şi PKO Bank Polski SA au anunţat acţionarii că le vor da dividende mai mari.. Unităţile Erste Group Bank AG şi Societe Generale SA au fost stimulate de înăsprirea politice monetare timpurie în Republica Cehă, în timp ce companiile româneşti beneficiază de o creştere economică de aproape două cifre. Chiar şi Ungaria, care a experimentat cea mai mare taxă bancară din Europa, a ajuns la un armistiţiu cu sectorul bancar.

„Există multe motive pentru a fi optimist“, a declarat directorul executiv al ING Bank Slaski, Brunon Bartkiewicz, reporterilor din Varşovia, după ce a anunţat un salt al câştigurilor în trimestrul al treilea. „Am început să vedem o revenire a investiţiilor. Reglementările par a fi mai moi decât am crezut. Economia este puternică şi solidă“, a spus el.

Atractivitatea crescută a industriei financiare îi atrage pe investitori şi impulsionează cotaţiile acţiunilor băncilor, care se tranzacţionează în jurul valorii maxime în toată regiunea.

Este „un mediu perfect pentru creditori“, a declarat Cezary Stypulkowski, CEO al MBank SA, cea de-a patra companie din Polonia.

Îmbunătăţirea fundamentelor i-a încurajat, de asemenea, pe directori să înceapă achiziţiile. OTP Bank Nyrt., cea mai mare bancă din Ungaria, încearcă să continue o serie de achiziţii, urmărind o consolidare care s-a văzut în decenii. Raiffeisen Bank International AG a reluat, de asemenea, încercările de a vinde un pachet majoritar de acţiuni la unitatea sa poloneză, după ce a fost abordată de unul sau mai mulţi potenţiali cumpărători.

Băncile profită astfel de creşterea economică din regiune, care avansează cu cea mai rapidă rată din Uniunea Europeană. România a înregistrat cea mai mare surpriză, cu un avans de 8,8% în trimestrul al treilea, deşi economiile poloneze şi cele cehe au înregistrat şi rate de creştere sănătoase în jur de 5%. Prin comparaţie, zona euro are o creştere medie de 2,5%.

„Consumul solid, creşterea salariilor şi înăsprirea monetară prudentă în ţări precum Cehia, România şi Polonia sunt printre tendinţele cheie care vor fi foarte favorabile“, a declarat Gunter Deuber, economist-şef la Raiffeisen.

În plus, mulţi politicieni din regiune au încetat să trateze băncile ca pe o sursă de numerar pentru promisiunile electorale. Ungaria şi-a redus taxa pe bănci şi aproape a finalizat curăţarea costisitoare a portofoliului de creditele ipotecare în valută. Parlamentarii polonezi au pus în aşteptare legislaţia referitoare la conversia creditelor care ar provoca pierderi pentru unii dintre creditori, concentrându-se în schimb pe reglementări care să îi ajute numai pe cei mai afectaţi dintre debitori.

 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite