Bloomberg: Danemarca depinde de lucrătorii români şi polonezi. Însă odată cu îmbunătăţirea condiţiilor în Europa de Est, ei se gândesc să se întoarcă acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrătorii polonezi construiesc noua linie de metrou din Copenhaga, în timp ce fermierii danezi nu ar putea produce suficient bacon, un produs faimos al ţării, fără ajutorul românilor. Dar, odată cu creşterea nivelului de trai în Europa de Est, mulţi dintre locuitorii de acolo se gândesc să se întoarcă acasă. Acest lucru prevesteşte probleme pentru Danemarca, deja în lipsă disperată de forţă de muncă, scrie Bloomberg.

În ciuda înăspririi progresive a regulilor de imigrare pe care guvernul de centru-dreapta al premierului Lars Lokke Rasmussen a impus-o, lucrătorii străini au continuat să se strecoare în Danemarca şi reprezintă acum aproape o zecime din forţa de muncă a ţării scandinave, iar europenii din Europa de Est reprezintă o mare parte din aceştia, potrivit estimărilor Nordea Bank AB, cel mai mare creditor al regiunii.

Acest lucru nu a împiedicat şomajul să scadă la cel mai scăzut nivel de la criza financiară globală, deoarece economia se bucură de ceea ce Nordea numeşte „o creştere solidă”.

Sosirea a aproximativ 80.000 de lucrători străini începând cu anul 2013 explică motivul pentru care inflaţia daneză rămâne subminată, în ciuda unei jumătăţi de deceniu de rate negative. Potrivit lui Helge Pedersen, economistul-şef al Nordea în Danemarca, creşterea anuală a salariilor ar putea fi de 4,5% fără aceşti lucrători, comparativ cu ratele reale de aproximativ 2% din ultimii cinci ani.

Polonezii, românii, bulgarii sau cehii au putut să caute locuri de muncă pe întregul continent de la aderarea la Uniunea Europeană, care le-a garantat lucrătorilor libera circulaţie. Dar anii de aderare la UE - şi subvenţiile care au venit cu aceasta – aduc acum recompense pentru o mare parte din Europa de Est. Nordea notează că şomajul din Ungaria sau din Republica Cehă se află acum la „niveluri joase postcomuniste”, în timp ce salariile din Polonia s-au dublat de la începutul mileniului, afirmă Eurostat, agenţia de statistică a UE.

Ultimele date disponibile sugerează că mulţi dintre lucrători au conştientizat îmbunătăţirea condiţiilor în propria ţară. Potrivit Statistics Denmark, migraţia netă din Polonia şi România a început să încetinească faţă de vârfurile sale din 2014/15.

Un potenţial nivel de criză se arată pe fondul plângerilor repetate privind lipsa forţei de muncă din Danemarca.

În noiembrie, Confederaţia Industriei daneze a afirmat că aproape patru din 10 companii membre s-au străduit să găsească angajaţi calificaţi. În această săptămână, Confederaţia Angajatorilor danezi şi-a adăugat vocea la apelurile adresate guvernului de a atrage muncitorii străini, citând estimări care sugerează că una din patru firme din industria construcţiilor trebuie să renunţe la comenzi deoarece nu pot angaja destui oameni. Dar adevărul este că sunt necesari tot felul de lucrători în multe sectoare ale afacerilor daneze.

Karen Haekkerup de la Consiliul Agricol şi Alimentar al Danemarcei declară că asociaţii se plâng că sunt „complet lipsiţi de forţă de muncă”.

„Dacă est-europenii se întorc acasă, vom avea nevoie de altcineva să vină şi să ne descurcăm. În caz contrar, vom pierde comenzi şi nu vom mări exporturile”, a spus ea.

Este timpul ca politicienii să ia notiţe, a spus ea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite