Bulgaria va face un hub de gaze la Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bulgartransgaz a semnat, săptămâna trecută, un contract de 1,2 milioane euro cu un consorţiu bulgar-elveţian pentru un studiu de fezabilitate, Comisia Europeană angajându-se să achite 920.000 de euro din valoare.

Bulgaria intenţionează să se transforme dintr-o ţară de tranzit pentru gazul rusesc într-un centru de tranzacţionare a energiei, motiv pentru care va demara un studiu de fezabilitate pentru crearea unui hub de gaze naturale la portul Varna de la Marea Neagră, transmite Reuters, precizând că planul este sprijinit de Comisia Europeană şi vine după anularea de către Gazprom a proiectului South Stream, prin care ar fi livrate către Europa Centrală gaze ruseşti prin Marea Neagră, via Bulgaria. 

"HUB-ul este în primul rând un spaţiu de întâlnire al cererii şi ofertei şi doar în mod ideal întâlnirea mai multor fluxuri fizice de gaze, prin infrastructura aferentă. HUB-ul gazelor este locul în care se fac tranzacţii în mod liber, transparent şi concurenţial, se fac speculaţii licite, este locul unde trebuie să funcţioneze efectiv o piaţă. Dar o piaţă pe lângă mecanisme specifice are nevoie de: încredere din partea celor care activează (furnizori, traderi etc.), un număr suficient de mare de traderi de calibru (cu resurse financiare importante) pentru a elimină posibilitatea influenţării de orice fel a pieţei, fluxuri de gaze importante şi un mediu predictibil", a declarat pentru Hotnews.ro Dumitru Chisăliţă, expert în domeniul gazelor. 

 Vicepreşedintele Comisiei Europene, Măros Sefcovic, susţine că UE sprijină planul Bulgariei "de a fi transformat dintr-o ţară de tranzit într-o ţară de comercializare a gazelor naturale", transmite Novinite. 

Şi Ungaria intenţionează să devină hub de gaze. De exemplu, o platformă gestionată de FGSZ, transportatorul maghiar de gaze, este cea pe care o utilizează Transgaz atunci când scoate la licitaţie rezervarea capacităţilor de transport al gazelor în Bulgaria sau Ungaria. 

 În decembrie 2017, companiile de transport al gazelor din România şi Ungaria (Transgaz şi FGSZ) au organizat licitaţii pentru rezervarea unei capacităţi de transport al gazelor de aproximativ 4 miliarde mc gaze/an, prin conductă BRUA, acestea fiind câştigate de firme din Ungaria. 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite