Cele mai bogate oraşe din Europa. Zurich şi Oslo, pe primele poziţii. Dublin şi Luxemburg, surprizele topului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza financiară din 2007-2008 a afectat diferit oraşele lumii, atât în funcţie de răspunsul autorităţilor la nivel de ţară, cât şi de particularităţile fiecărei metropole. „Adevărul“ vă prezintă cele mai bogate oraşe din Europa.

Cele mai bogate oraşe din Europa. Zurich

Potrivit topului Global MetroMonitor, realizat de către Brookings Institution pe baza datelor livrate de către Oxford Economics, Moody’s Analytics şi biroului federal american de statistică, cel mai bogat oraş din lume este Zurich, principalul centru financiar al Elveţiei şi unul dintre cele mai mari ale lumii. Acesta ocupă prima poziţie datorită unui produs intern brut pe cap de locuitor în valoare de 82.410 dolari. În 2007 a fost plasat de compania de consultanţă Mercier la vârful topului cu cea mai înaltă calitate a vieţii din lume. Este sediul bursei elveţiene şi sediul unora dintre cele mai mari corporaţii ale Elveţiei, precum grupul industrial ABB, băncile UBS şi Credit Suisse, asigurătorii Swiss Re şi Zurich Financial Services.

Cele mai bogate oraşe din Europa. Oslo

Capitala Norvegiei, Oslo, ocupă poziţia a doua în topul celor mai bogate oraşe din lume, şi astfel şi din Europa, cu un produs intern brut pe cap de locuitor de 82.040 dolari. Statele nordice sunt recunoscute după nivelul crescut de trai, dar Norvegia este specială datorită faptului că are cel mai mare fond suveran din lume, care acumulează cea mai mare parte a veniturilor din petrolul şi gazele exploatate în Marea Nordului. Acesta are active totale de aproape 900 de miliarde de dolari, iar Statoil – grupul norvegian din industria petrolului, este unul dintre giganţii mondiali ai ţiţeiului. Statoil are, însă, sediul în oraşul norvegian Stavanger.

Foarte multe alte companii petroliere care exploatează rezervele din Marea Nordului, în special subsidiarele grupurilor străine, îşi au, însă, sediul în Oslo.

De asemenea, Oslo este şi un important centru maritim, fiind sediul unor mari companii de transport, brokeri, asiguratori sau şantiere navale. Det Norske Veritas, bazat în capitala Norvegiei, este unul dintre cei mai mari regiştri de de certificare din lume în domeniul maritim, dar şi în domeniul energetic. 

Oslo este şi unul dintre cele mai scumpe oraşe din lume.

Cele mai bogate oraşe din Europa. Geneva

Clasamentul realizat de Brookings Institution menţionează în continuare două oraşe din SUA, respectiv San Jose şi Hartford, astfel că pe poziţia a cincea la nivel mondial şi a treia la nivel european se regăseşte Geneva, tot din Elveţia, cu 74.580 dolari pe cap de locuitor. Oraşul este al doilea cel mai populat din Ţara Cantoanelor, după Zurich, şi este, pe lângă centru financiar, şi unul dintre cele mai importante centre diplomatice din lume, incluzând atât sediile mai multor agenţii ale ONU, cât şi al Crucii Roşii. De asemenea, este sediul central al unora dintre cele mai mari multinaţionale din lume, de la JTI, până la traderii de materii prime Vitol şi Gunvor, dar şi centru tradiţional de orologerie, ceasurile elveţiene fiind apreciate în întreaga lume.

Cele mai bogate oraşe din Europa. Paris

Parisul ocupă următorul loc în topul mondial realizat de Brookings Institution, fiind pe poziţia a şasea la nivel planetar şi a patra în ceea ce priveşte cele mai bogate oraşe din Europa. Potrivit sursei citate, Produsul Intern Brut pe cap de locuitor este de 70.760 de dolari. Parisul este capitala Franţei şi unul dintre cele mai vizitate oraşe din lume, turismul fiind principala atracţie datorită obiectivelor sale precum Turnul Eiffel, Arcul de Triumf, Champs Elysee, palatul Luvru sau Disneyland-ului. Oraşul este sediul giganţilor economiei franceze, respectiv grupului petrolier Total, asigurătorului AXA, grupurilor energetice GdF SUEZ şi EdF sau băncilor BNP Paribas, Societe Generale, Credite Agricole, retailerului Carrefour sau producătorului auto Peugeot.

Regiunea economică pariziană se întinde mult mai departe decât graniţele administrative ale oraşului, dat fiind că mare parte din capacităţile manufacturiere ale sale se află la periferie. De altfel, regiunea Parisului produce aproape o treime din Produsul Intern Brut al Franţei.

Cele mai bogate oraşe din Europa. Munchen

Munchen, centrul Bavariei, ocupă locul 17 la nivel mondial în topul Brookings Institution, dar este al cincilea din Europa, cu un PIB pe cap de locuitor de 64.180 de dolari. Producătorul auto BMW îşi are sediul aici, fiind sediu şi pentru grupurile Siemens, MAN AG (producţie de camioane) – preluată de către Volkswagen, al asigurătorilor Allianz şi Munich Re, dar şi al Linde AG – cel mai mare grup furnizor de gaze industriale din lume.

Cele mai bogate oraşe din Europa. Dublin

Capitala Irlandei ocupă poziţia a 19-a în topul mondial al Brookings Institution, dar este pe locul şase din Europa. Oraşul are un Produs Intern Brut pe cap de locuitor de 63.600 de dolari. În cazul în care vă miraţi de prezenţa sa aşa sus în clasament, aceasta se datorează faptului că aici îşi au sediile europene principalele conglomerate IT ale lumii. 

Giganţi precum Google, Facebook  sau Apple îşi dirijează prin subisidarele din Irlanda veniturile de miliarde generate în întreaga Uniune Europeană datorită taxelor corporatiste mici. De altfel, Uniunea Europeană investighează dacă nu cumva Apple a primit ajutoare fiscale nelegale prin aranjamentele realizate de către grupul american cu guvernul de la Dublin. În cazul în care Executivul comunitar declară ilegale ajutoarele, atunci Apple ar putea plăti miliarde de euro. Aceeaşi problemă o are şi Google, acuzată că „scurge“ prin filiala irlandeză veniturile de miliarde de lire sterline realizate în Marea Britanie.

Pe lângă IT, Dublin este şi un important centru de servicii financiare, dar şi sediul Guinness, una dintre cele mai celebre beri din lume.

Din cauza afluxului generat de serviciile financiare şi sectorul IT, oraşul a cunoscut un mare boom imobiliar, iar criza economică declanşată în 2008 a dus Irlanda aproape de colaps, fiind salvată cu ajutorul Uniunii Europene. Între timp, Dublin prosperă din nou.

Cele mai bogate oraşe din Europa. Luxemburg

Luxemburg este pe locul 20 în lume şi pe locul şapte între cele mai bogate oraşe ale Europei, cu 63.350 de dolari pe cap de locuitor. Topul ia în calcul, însă, întreaga aglomeraţie urbană din zonă, inclusiv oraşul german vecin Trier, astfel că PIB-ul pe cap de locuitor este, teoretic, mai mare.

Capitala micului stat cu acelaşi nume se află în top datorită faptului că întreaga ţară este un mare offshore, o grămadă de corporaţii multinaţionale având sedii aici. Iar acestea au poposit aici datorită facilităţilor fiscale. 

Luxemburg este un „paradis fiscal“ în inima Europei, fiind de mai multe ori acuzată că mai multe corporaţii folosesc pavăza luxemburgheză pentru a evita plata taxelor în alte părţi ale Europei. Unul dintre cele mai notabile exemple este retailerul online Amazon, care îşi canalizează vânzările din Uniunea Europeană prin Luxemburg, ca şi Skype – companie preluată de Microsoft în 2011. În martie 2010, The Telegraph scria în 2010 că fostul dictator nord-coreean Kim Jong-Il avea 4 miliarde de dolari ascunse în conturi secrete din Luxemburg

Luxemburg a fost zguduit recent de „Lux Leaks“, un scandal financiar mondial, din cauza scurgerii pe internet a mai multor documente care arătau cum folosesc mai multe companii conturile din această ţară pentru a evita plata taxelor. În centrul controverselor se află însuşi Jean Claude Junker, actualul preşedinte al Comisiei Europene, care era primul-ministru al Luxemburgului la momentul elaborării documentelor şi la semnarea acordurilor care au stat la baza evitării taxelor.

Ajutorul dat de stat companiilor pentru a face evaziune fiscală a ajuns în vizorul unei investigaţii la nivelul Uniunii Europene, în centru fiind Fiat şi Amazon.

Documentele ajunse pe internet se referă şi la giganţi precum Pepsi, Ikea, Accenture, Burberry, Procter & Gamble, Heinz, JP Morgan sau FedEx, potrivit The Guardian.

În 2012, micul stat avea active bancare în valoare de 1.725% din Produsul Intern Brut al ţării. Mai multe organisme ale Uniunii Europene îşi au sediul în oraşul omonim.

   

Cele mai bogate oraşe din Europa. Viziunea Eurostat

Pe de altă parte, dacă luăm în calcul doar calculele Eurostat, clasamentul iese altfel, fiind condus de către City-ul londonez, urmat fiind de către Luxemburg, Bruxelles (Belgia), Hamburg (Germania), Bratislava (Slovacia), Ile de France (Franţa), Groeningen (Olanda), Stockholm (Suedia), Praga (Cehia) şi Bavaria Superioară (Germania).

Topul realizat de către Eurostat include, însă, regiuni, iar acestea nu se suprapun totdeauna cu subdiviziunile administrative. Spre exemplu, City-ul londonez este unul dintre cele mai mari centre financiare din întreaga lume, numai Wall Street-ul din New York rivalizând cu acesta. Calculul ia în seamă, însă, doar City-ul şi nu toată Londra.

Pe de altă parte, Ile de France cuprinde Parisul şi întreaga regiune înconjurătoare, în vreme ce Bavaria Superioară cuprinde Munchen şi zonele învecinate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite