Criza petrolului: Rusia spune că 15 state au fost de acord să se întâlnească la Doha pentru a lua măsuri privind producţia de ţiţei. Iranul exclude orice discuţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kuweitul condiţionează participarea sa de implicarea Iranului, dar acesta vrea să revină la o producţie de 4 milioane de barili pe zi
Kuweitul condiţionează participarea sa de implicarea Iranului, dar acesta vrea să revină la o producţie de 4 milioane de barili pe zi

Un număr de 15 state producătoare de petrol au agreat să se întâlnească luna viitoare, la Doha, în Qatar, pentru a identifica măsuri de susţinere a preţului ţiţeiului, a declarat Alexander Novak, ministrul rus al Energiei.

Întâlnirea va avea loc în data de 17 aprilie, după ce o altă întâlnire, programată pentru 20 martie, a fost anulată după ce Iranul a anunţat că refuză categoric să ia parte la un program de îngheţare a producţiei.

„Am discutat cu miniştrii din mai multe state astăzi şi am discutat data pentru o discuţie relevantă şi consultări între statele membre OPEC şi non-OPEC. Am agreat ca o astfel de întâlnire să aibă loc în data de 17 aprilie la Doha“, a afirma Novak, conform Itar-Tass.

Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a crescut producţia din 2014 până acum, în încercarea de a scoate de pe piaţă producătorii nord-americani de petrol şi şist, care au înregistrat un boom în ultimii ani. Concomitent, Rusia a înregistrat un maxim al producţiei de după destrămarea URSS, în încercarea de a-şi creşte veniturile la buget, după impunerea de sancţiuni internaţionale în 2014, ca urmare a anexării Crimeei şi a sprijinirii rebelilor din estul Ucrainei.

Astfel, Arabia Saudită şi Rusia extrag zilnic peste 10 milioane de barili pe zi, în timp ce SUA produc 9 milioane de barili. 

Din cauza supraproducţiei, dar şi a încetinirii economice din China, preţul petrolului a scăzut de la 115 dolari pe baril în 2014 la 40 de dolari acum.

Mai departe, acest lucru a adus presiuni suplimentare pe bugetele statelor dependente de veniturile din petrol. Astfel, Rusia, Arabia Saudită, Venezuela şi Qatar au anunţat deja de luna trecută un acord de „îngheţare“ a producţiei la nivelurile din ianuarie, urmând să discute şi cu alte ţări pentru participare.

Majoritatea statelor arabe au rezerve masive de bani, astfel că pot traversa cu bine turbulenţele cauzate de preţurile mici ale petrolului, dar alte state au probleme din cauza costurilor mult mai mari de extracţie.

Astfel, oficialii din Algeria, Nigeria şi Ecuador – state OPEC ce întâmpină probleme economice din cauza petrolului ieftin – au anunţat că vor participa la discuţii, ca şi Irakul – care are nevoie de creşterea cotaţiilor ţiţeiului pentru a susţine lupta împotriva Statului Islamic.

Din afara OPEC, pe lângă Rusia ar mai participa şi Omanul.

Pe de altă parte, oficialii din Kuweit au anunţat recent că vor participa la un plan de susţinere a preţului petrolului numai dacă participă şi Iranul. Or, acesta din urmă a exclus orice discuţie până nu atinge un nivel al producţiei similar cu cel de dinainte de impunerea sancţiunilor, adică de 4 milioane de barili.

În mod surprinzător, cel mai bun stimulent pentru creşterea preţurilor petrolului este...preţul mic al petrolului, potrivit Sputnik. Mai exact, preţul mic scoate de pe piaţă producătorii cu costuri mari şi stimulează în acelaşi timp consumul, astfel că balansează atât cererea, cât şi oferta.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite