EDF a aprobat construcţia centralei nucleare de la Hinkley Point, proiect de 20 de miliarde de euro, însă guvernul britanic să verifice din nou contractul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România vrea să folosească acelaşi mecanism de finanţare de la HInkley Point pentru construcţia Reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă împreună cu chinezii
România vrea să folosească acelaşi mecanism de finanţare de la HInkley Point pentru construcţia Reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă împreună cu chinezii

Consiliul de administraţie al grupului Electricité de France (EDF), controlat de statul francez, a aprobat construcţia a două reactoare nucleare de ultimă generaţie, la Hinkley Point, în Marea Britanie, proiect în valoare de 18 miliarde de lire sterline (circa 21,5 miliarde euro), însă guvernul de la Londra a anunţat că vrea să verifice din nou acordul.

Pentru Marea Britanie, ar fi primul proiect de energie nucleară din ultimii 20 de ani.

Proiectul prevede construcţia a două reactoare nucleare model ERP, de generaţia a treia, care ar urma să acopere 7% din consumul de electricitate al Marii Britanii.

Construcţia centralei va dura zece ani, dacă proiectul va fi aprobat, însă mulţi specialişti se îndoiesc de utilitatea proiectului şi îl ironizează, numindu-l „cel mai scump obiect din lume“.

„Preţul este o nebunie. Plăteşti foarte mlt pentru o tehnologie care nici măcar nu a fost testată“, a comentat Camilo Rodriguez, analist la AlphaValue.

Reactoarele ERP, o tehnologie europeană dezvoltată în principal de companii franceze, nu sunt încă în exploatare nicăieri în lume, chiar dacă sunt în construcţie în Finlanda, Franţa şi China.

Scandal în Franţa

Valoarea mare a proiectului a generat un imens scandal în Franţa, iar directorul financiar al EDF a demisionat în urmă cu câteva luni, afirmând că proiectul va îngenunchea grupul francez, care are oricum datorii foarte mari.

De asemenea, sindicatele din Franţa ale EDF se opun, deoarece EDF a fost forţată recent să salveze de la faliment producătorul de reactoare Areva, iar grupul de utilităţi mai trebuie să modernizeze şi flota actuală de reactoare aflată în uz. Franţa produce 75% din energia sa în reactoare nucleare.

Factură uriaşă pentru cetăţeni

Alţi specialişti spun că proiectul înseamnă o factură uriaşă pentru consumatorii britanici, în condiţiile în care, dacă va fi aprobat de guvern, va presupune garantarea unui preţ de 92,50 lire sterline (circa 110 euro, la cursul actual) pentru un MWh de electricitate pentru următorii 35 de ani.

Pentru construirea centralei, guvernul britanic ar urma să ofere subvenţii de circa 30 de miliarde de lire sterline, de peste două ori mai mari decât nivelul estimat în urmă cu un an, potrivit unui document publicat în 7 iulie.

Guvernul francez susţine construcţia centralei, mai ales că EDF a cheltuit deja în jur de 2,5 miliarde de lire sterline la Hinkley Point şi ar suferi pierderi mari dacă proiectul estre anulat. 

Model pentru România

Proiectul de la HInkley Point este important pentru România deoarece ţara noastră vrea să folosească acelaşi mecanism de finanţare. Mai exact, este vorba de "contractele pentru diferenţă", în care statul garantează un preţ al energiei nucleare. Dacă societatea de proiect vinde energie sub acea cotă, atunci primeşte diferenţa, iar dacă este peste, atunci statul primeşte bani. 

În România, Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă sunt realizate de către Nuclearelectrica şi China General Nuclear Power Corp.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite