Investiţiile scad în Germania, iar aceasta este o problemă majoră, inclusiv a zonei euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lipsa de încredere în creşterea cererii globale încetinesc investiţiile germane Foto Reuters
Lipsa de încredere în creşterea cererii globale încetinesc investiţiile germane Foto Reuters

Toţi indicatorii economici ar trebui să indice un avânt al investiţiilor în Germania, cu excepţia unui singur element esenţial: încrederea

În timp ce costurile mici ale creditului, consumul robust şi gradul de acoperire al capacităţilor de producţie ar trebui să se reflecte în cheltuielile companiilor, lipsa de încredere a mediului de afaceri împiedică expansiunea investiţiilor.

Turbulenţele de pe pieţe, semnele unei cereri globale în scădere şi îmbătrânirea populaţiei din Germania îi determină pe manageri să se abţină de la investiţii. Cheltuielile de capital ca pondere în total se situează din acest motiv la un minim al ultimilor cinci ani.

Aceasta afectează atât Germania, depre care FMI a spus că trebuie să accelereze cheltuielile de capital pentru a-şi menţine ritmul de dezvoltare economică, cât şi zona euro.

Forţa celei mai mari economii europene este un element-cheie pentru ca întreaga regiune să intre pe o tendinţă de creştere sustenabilă

După 2013, economiştii s-au aşteptat ca activitatea investiţională să se reia cât mai puternic. În schimb, evenimente precum cele din Ucraina sau slăbicunea economiei chineze au temperat apetitul investitorilor pentru noi cheltuieli. Iar aceasta duce la micşorarea potenţialului de creştere pentru viitor.

Datele preliminară arată o expansiune de 0,3% a economiei Germaniei în ultimul trimestru din 2015, consumul guvernamental şi privat fiind motorul dezvoltării.

Aceasta nu ar fi ceva spectaculos, dar în condiţiile în care Franţa şi Italia încetinesc până aproape de stagnare, Germania ar trebui să preia rolul de locomotivă regională care să impulsioneze economia zonei euro.

Investiţiile ca parte a PIB-ului german a scăzut sub 20% anul trecut, de la 23% la începutul anilor 2000, se arată într-un studiu al Bundesbank. Investiţiile private au scăzut la 11,5% faţă de 13,4% conform datelor Eurostat.

În buletinul din februarie, Bundesbank arată că investiţiile ar trebui să crească datorită „încărcării peste medie a capacităţilor de producţie“. Însă ca o cerinţă preliminară trebuie să se consemneze o creştere a cererii externe.

„Rata investiţiilor în această ţară rămâne în continuare sub potenţialul său”, spune Ulrich Grillo, şeful federaţiei patronale din industrie BDI.

FMI şi autorităţile germane au agreat anul trecut ca să fie fie luate măsuri care să sprijine investiţiile private. FMI a recomandat reforme precum creşterea grdului de angajare cu normă întragă a femeilor în economie, acelerarea sectorului de servicii şi facilităţi pentru tranziţia sistemului energetic în sensul utilizării resurselor regenerabile.

De cealaltă parte, finanţările nu au fost niciodată mai accesibile. Costul creditului este deosebit de scăzut datorită politici BCE. În ciuda acestui fapt, raportul împrumuturilor la capitalul companiilor a scăzut cu 7% faţă de 2008, conform unui studiu al KPMG.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite