Marile companii petroliere pun la cale preţurile de anul viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petrol FOTO epochtimes-romania.com
Petrol FOTO epochtimes-romania.com

Cei mai mari comercianţi de petrol din lume spun că pretul brut al petrolului ar putea creşte la peste 60 de dolari pe baril spre sfârşitul lui 2018, pe măsură ce cererea creşte, chiar dacă OPEC continuă să se reducă producţia, sau poate cădea la 45 de dolari, pe măsură ce un alt val de şisturi din SUA intră pe piaţă.

Dezacordul dintre Glencore Plc, Gunvor Group Ltd. şi Grupul Pfte Trafigura Pte pe partea creştere a preţurilor petrolului şi Vitol Group, pe de altă parte, subliniază imensa incertitudine cu privire la principalele motoare ale ofertei şi cererii de petrol. Potrivit publicaţiei, creşterea consumului a fost mai puternică decât se aştepta în acest an, ajutând preţurile să crească, însă viteza cu care producţia americană s-a extins a fost greu de prevăzut.

În 2018, forţele concurente pot duce pieţele în ambele direcţii, scrie bloomberg.com. "Spre sfârşitul anului viitor vom ajunge mult peste 60 de dolari", a declarat Jeremy Weir, director executiv al Trafigura, la conferinţa Oil & Money din Londra. Cererea este în creştere, productivitatea câmpului petrolier scade în S.U.A., iar slăbirea dolarului va spori preţurile, a spus el.

„Piaţa s-a înrăutăţit cu siguranţă în ultimele luni, dar producătorii de petrol de şist din Statele Unite încă au capacitatea de a reduce preţurile, la fel ca în 2014.

În ultimii trei ani – din cauza producţiei de petrol de şist din SUA şi a politicii de producţie a  Organizaţiei ţărilor exportatoare de petrol - preţul petrolului a scăzut de la peste 100 de dolari pe baril, la jumătate, a revenit la peste 65 de dolari, pentru ca joi să se tranzacţioneze cu 58,14 dolari / baril în Hong Kong.

Pe de altă parte, Agenţia Internaţională pentru Energie şi-a majorat estimările pentru creşterea cererii de petrol în 2017 în fiecare din ultimele patru luni, prognozând acum cea mai puternică expansiune în doi ani. Cu toate acestea, chiar dacă OPEC îşi extinde politica de reducere a producţiei până în 2018, este puţin probabil să reducă dramatic stocurile umflate care au influenţat preţurile, a spus agenţia.

   

Prognoze diferite 

   

OPEC nu este de acord cu estimările AIE, previzionând că surplusul de inventar va fi eliminat până în al treilea trimestru al anului 2018. Diferenţa majoră a perspectivelor lor se reduce la puterea ofertei din afara grupului de producători. AIE va vedea anul viitor o cantitate suplimentară de 1,5 milioane de barili pe zi de producţie de petrol non-OPEC, cu 600.000 peste estimările OPEC.

CEO-ul Gunvor Torbjoern Toernqvist a spus că este prudent-optimist faţă de piaţa petrolului de anul viitor. OPEC va susţine, probabil, reducerile de producţie pentru cel puţin încă şase luni, deoarece Rusia şi Arabia Saudită au arătat că vor face ceea ce este necesar, a declarat el într-un interviu acordat televiziunii Bloomberg.

"Consensul este un lucru periculos, deoarece consensul influenţează procesul de luare a deciziilor, care vor avea consecinţe" ce pot schimba direcţia preţurilor, a spus Toernqvist. Întreruperea livrărilor din regiunea kurdă din Irak ar putea împinge preţurile de peste 60 de dolari pe termen foarte scurt, a spus şi Taylor de la Vitol. "Puteţi vedea din nou petrol la 100 de dolari sau la 25 de dolari - asta e doar preţul petrolului", a spus Alex Beard, şeful Glencore.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite