Preţul petrolului scade sub 30 de dolari pe baril în aşteptarea reluării exporturilor iraniene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cotaţiile petroliere se apropie de preţul de cost al mai multor producători importanţi din lume Foto AP
Cotaţiile petroliere se apropie de preţul de cost al mai multor producători importanţi din lume Foto AP

Cotaţiile pentru petrolul Brent au scăzut vineri cu 4% la un nou minim al ultimilor 12 ani ca urmare a aşteptărilor ca Iranul să-şi reia exporturile, ridicarea sancţiunilor internaţionale fiind o chestiune de zile.

Atât petrolul tip Brent cât şi cel tip WTI, cotat în SUA, sunt în scădere puternică pentru a treia săptămână consecutiv, depreciindu-se cu 20% faţă de cele mai mari valori înregistrate de la începutul acestui an.

Agenţia Internaţioanlă pentru Energie Atomică (IAEA) ar putea publica un raport despre îndeplinirea obligaţiilor asumate Teheran pentru stoparea programului nuclear în cadrul reuniunii de Vineri seara de la Viena, ceea ce ar putea să conducă la ridicarea sancţiunilor occidentale.

Cotaţiile petrolului la bursa din New York scăzuseră cu mai mult de 4,5% la 29,67 USD/baril la mijlocul zilei, după ce cu o zi înainte avuseseră un trend ascendent. Preţul minim atins a fost de 29,29 USD, cel mai mic de după noiembrie 2003.

Vineri, preţul mediu al coşului OPEC a scăzut la 25 de dolari pe baril, înainte chiar de decizia revenirii petrolului iranian pe piaţa internaţională.

„ Tema principală pentru 2016 va fi găsirea unor ajustări reale a fundamentelor economice care pot reechilibra pieţele şi să dea naştere unei noi tendinţe crescătoare, ceea ce am putea vedea spre sfârşitul anului”, se arată într-un raport al Goldman Sachs Group.

O parte dintre investitori sunt mai îngrijoraţi de impactul reluării exporturilor de către Iran. În timp ce experţii au atras atenţăa că posibil ca ridicarea sanţiunilor să se petreacă imediat ce se va constata întreruperea programului său nuclear, orice cantitatea suplimentară de petrol se va adăuga deja stocurilor imense din prezent.

„Pe termen foarte scurt, nu poate să fie exclusă o nouă cădere a preţurilor după ce sancţiunile împotriva Iranului vor fi ridicate”, a declarat pentru Reuters un analist al Commerzbank. „Aceasta ar putea să însemne o cotaţie de 25 USD/baril, dar nu mai puţin de atât”, a adăugat el.
Commertzbank şi BNP Parisbas au redus vineri prognozele lor pentru preţul petrolului în 2016.

Anterior, pentru sfârşitul anului 2016 se anticipa o cotaţie de 50 USD/baril. Noua prognoza indică o cotaţie de 37 USD/baril, cu 17 USD/baril mai puţin.

Colapsul cotaţiilor petrolului a afectat monedele ţărilor producătoare şi a indus turbulenţe pe pieţele financiare din cauza îngrijorărilor privind stabilitatea economiei mondiale.

Ministrul rus al energiei, Alexander Novak a spus că preţul critic al petrolului pentru companiile autohtone este de 5-15 USD/baril, care reprezintă preţul de cost pentru producţie. Un alt mare producător, Nigeria, a suferit cea mai scădere săptămânală a burselor din ultimul an, pe fondul ieftinirii ţiţeiului.

Chiar înainte ca sancţiunile să fie ridicate, exporturile iraniene de petrol vor atinge 1,1 milioane de barili pe zi peste un de zile, conform planului anunţat la Teheran. Principala piaţă vizată este India, unde se înregistrează cea mai mare creştere a cererii, dar şi pieţele tradiţionale din Europa.

„Intrarea pe un palier a cotaţiilor petroliere apropiat de costurile de producţie este un semnal uzual de cumpărare pentru investitori, iar evoluţia actuală a pieţei va urma acelaşi tipar”, a spus analistul Jeff Currie de la Goldman Sachs pentru Bloomberg. „Un asemenea semnal ne va determina să mizăm pe creşterea pieţelor de mărfuri”, a adugat el.

Goldman, care a avertizat că piaţa petrolului ar putea să nu-şi revină până ce preţul nu va atinge pragul de 20 de dolari pe baril, forţând oprirea producţiei de petrol din şişturi, consideră că această evoluţie rămâne valabilă. Totuşi, scenariul de 20 USD/baril nu este cel mai probabil pentru că este realizabil doar în condiţiile în care chiar nu vor mai exista capacităţi de înmagazinare. Cum acest lucru este puţin probabil, banca spune că merge pe prognoza că preţul va ajunge la 40 USD/baril în prima jumătate a anului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite