Soros: Germania ar trebui să părăsească zona euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Soros consideră că Germania este responsabilă pentru izbucnirea crizei economice
George Soros consideră că Germania este responsabilă pentru izbucnirea crizei economice

Austeritatea pur şi simplu nu funcţionează, iar Germania ar trebui să se gândească serios să părăsească uniunea monetară, a explicat miliardarul George Soros într-un discurs susţinut marţi la Frankfurt.

„Problema financiară este că Germania impune zonei euro politici greşite. Austeritatea nu funcţionează. Nu poţi reduce pova datoriei prin reducerea deficitului bugetar”, a susţinut investitorul de origine maghiară George Soros. 

Soros şi-a părerea afirmând că Germania, cea mai mare şi cea mai puternică economie europeană, a făcut greşeli şi în ceea ce priveşte Ciprul. Planul se salvare a economiei cipriote, care a presupus pentru prima dată o suprataxare a depozitelor bancare ale populaţiei, va avea efecte asupra întregii economii europene, a spus Soros. 

George Soros, fondator şi preşedinte al al fondului de investiţii Soros Fund Management, este cunoscut drept omul care „a spart Banca Angliei”, după ce a pariat împotriva lirei sterline, cauzând o depreciere accentuată a acesteia. În final, din cauza declinului, banca centrală a Marii Britanii a fost forţată să scoată lira sterlină din Mecanismul Ratelor de Schimb pentru a-i putea stabiliza cursul. 

„În planul de asistenţă financiară externă pentru Cipru, Germania a mers prea departe, iar ceea ce s-a întâmplat în Cipru a subminat modelul de afaceri al băncilor europene, care se bazează extensiv pe depozite pentru a-şi asigura fluxul de lichiditate necesar operaţiunilor de zi cu zi”, a explicat Soros în discursul ce a purtat titlul „Cum să salvăm Uniunea Europeană de criza euro”. 

Soros a reluat şi afirmaţii mai vechi, spunând iar că o mare parte din responsabilitatea pentru izbucnirea crizei economice din care UE nu mai reuşeşte să iasă stă pe umerii Germaniei. 

„Vreau să fie clar încă de la început faptul că nu dau vina pe Germania. Oricine altcineva s-ar fi aflat la conducere ar fi facut aceleaşi greşeli. Realizez că risc să vă enervez atunci când pun responsabilitatea pe Germania. Dar doar Germania poate soluţiona asta”, a subliniat miliardarul. 

Întrebat care sunt scenariile de salvare propuse de el, investitorul a spus că prima sa opţiune sunt „eurobondurile”, referindu-se la obligaţiuni comune, emise împreună de toate guvernele din zona euro - pas ce ar însemna o „mutualizare” a datoriilor publice din zona euro. Germania este principalul adversar al acestui instrument financiar propus de aproape doi ani, când zona euro se afla la apogeul crizei. 

Practic, împrumuturile „la comun” ar ajuta statele cu probleme precum Grecia, Spania, Italia şi Portugalia să se împrumute la dobânzi mai reduse, ferindu-le astfel de o criză de finanţare care le-ar aduce iar în pragul intrării în incapacitate de plată.

De cealaltă parte, dobânzile pentru aceste obligaţiuni ar fi semnificativ mai mari decât cele pe care le plăteşte în prezent Germania pentru a se împrumuta, care rămân încă aproape de 0% pentru obligaţiunile nemţeşti cu randamentul la zece ani (referinţa la nivel european). 

Germania ar trebui să-şi schimbe poziţia faţă de aceste obligaaţiuni comune, a spus Soros, iar dacă nu, cel de-al doilea scenariu pentru soluţionarea crizei ar fi ieşirea Germaniei din zona euro. 

„Este la latitudinea Germaniei să decidă dacă va autoriza sau nu eurobondurile. Dar nu are niciun drept să împiedice statele supraîndatorate să scape din mizerie prin interzicerea completă a eurobondurilor”, a spus Soros. 

„Germania nu a căutat voit poziţia dominantă pe care o are acum şi nu este dispusă să accepte obligaţiile şi riscurile care vin laolaltă cu ea. Germania nu vrea să fie buzunarul adânc pentru euro, ceea ce este absolut de înţeles. Aşa că dă suficient sprijin pentru a evita colapsul, dar doar atât”, a continuat miliardarul. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite