În cât timp îţi poţi cumpăra o casă din economii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Faţă de perioada de boom, un român are nevoie de mult mai puţin timp pentru a-şi cumpăra o casă din economii, iar datele statistice arată însă că tendinţa de creştere a preţurilor locuinţelor nu influenţează în mod major puterea de cumpărare a românilor, potrivit Imobiliare.ro.

Perioada necesară pentru economisirea contravalorii unui apartament nou cu două camere în Bucureşti se situa, la începutul acestui an, la 9,8 ani – ceea ce reprezintă o uşoară creştere faţă de perioada similară a anului precedent, când pentru aceasta era nevoie de 9,5 ani, potrivit indicelui de accesibilitate a locuinţelor calculat de compania de consultanţă Coldwell Banker România.

Mai exact, în ianuarie 2018 un bucureştean avea nevoie de aproximativ 117 salarii medii pe economie pentru achiziţia unei locuinţe de 50 de metri pătraţi, faţă de 114 salarii în ianuarie 2017.

Însă spre comparaţie, acelaşi indicator se situa, în 2008, la 33 de ani, în condiţiile în care un bucureştean ar fi avut nevoie, pe atunci, să economisească 395 de salarii pentru a-şi putea cumpăra un apartament.

Locuinţele urmează tendinţa salariilor

Preţurile locuinţelor din România se află în continuare pe o pantă ascendentă, atât în ceea ce priveşte sumele cerute, cât şi valorile finale, de tranzacţionare. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, pretenţiile vânzătorilor de apartamente s-au majorat, la nivel naţional, cu aproape 11% pe parcursul lui 2017, de la 1.050 la 1.164 de euro pe metru pătrat util. Pe de altă parte, cele mai recente date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS) arătau că, la nivelul ultimului trimestru al anului trecut, preţurile de tranzacţionare pentru proprietăţile rezidenţiale autohtone erau cu 5,6% mai mari decât în perioada similară a anului precedent.

Andrei Rădulescu, Directorul departamentului de Analiză Economică din cadrul Băncii Transilvania, este de părere că între evoluţia preţurilor locuinţelor şi cea a salariilor reale există o evidentă corelaţie. În opinia sa, faptul că acestea din urmă şi-au încetinit creşterea în ultima perioadă este semnificativ, iar în evoluţia preţurilor locuinţelor urmează „o perioadă de ajustare, de decelerare”.

Însă creşterea salariilor o compensează pe cea a preţurilor

Cum se explică faptul că locuinţele se menţin la un nivel ridicat de accesibilitate, în ciuda creşterilor susţinute de preţ, dar şi scumpirii euro? Cauza este reprezentată de creşterea salariilor, care a reuşit, în mare parte, să o contrabalanseze pe cea a preţurilor, scrie Imobiliare.ro. Astfel, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), salariul mediu net lunar pe economie s-a majorat cu semnificativ pe parcursul lui 2017, de la o valoare de 2.300 de lei în luna ianuarie, la 2.629 de lei în decembrie. În primele două luni din 2018, acest indicator a revenit la un nivel foarte apropiat lunii noiembrie (2.464 de lei), situându-se la 2.484 şi, respectiv, 2.487 de lei (în condiţiile în care veniturile pe ultima lună a anului cuprind şi bonusuri).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite