Bulina roşie şi clubul Colectiv, printre cauzele care au dus la prăbuşirea chiriilor în centrul istoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cererea de spaţii închiriate în centrul istoric este în scădere  FOTO Sever Gheorghe
Cererea de spaţii închiriate în centrul istoric este în scădere  FOTO Sever Gheorghe

Dacă în urmă cu trei luni, un spaţiu închiriat în centrul istoric era o adevărată mină de aur, acum deţinătorii acestor proprietăţi au scăzut preţurile în căutarea disperată de alţi chiriaşi.

Închiriez spaţiu de 200 de metri pătraţi la parter în zona Centrului Istoric cu 9 euro pe metru pătrat. Nu este glumă, ci cât se poate de real. Piaţa chiriilor în zona veche a oraşului a scăzut până la 30%, spun analiştii.

Acest recul al chiriilor este pus pe seama efectelor apărute după tragedia din clubul Colectiv, dar şi a multor clădiri din zona veche care sunt expertizate în gradul 1 de risc seismic (bulină roşie).

„Bulina roşie şi clubul Colectiv pun probleme serioase. Având în vedere normele PSI, în primul rând mulţi au decis să închidă afacerea şi au eliberat spaţiile ”, susţine analistul imobiliar Radu Zilişteanu.

În ofertele agenţiilor imobiliare de pe internet sunt oferte care pleacă de la 8-9 euro şi ajung să depăşească 30 de euro pe anumite zone. Preţurile scad în funcţie de mărimea spaţiului scos la închiriat. De remarcat că majoritatea anunţurilor au şi detalii despre starea tehnică a imobilului.

După adoptarea actului normativ care nu permite funcţionarea firmelor în spaţii din clădiri cu bulină roşie, deţinătorii acestora au început să caute variante pentru consolidarea proprietaăţilor. Analiştii spun că pe acest fond deschiderea unei afaceri în centrul istoric va fi mult mai scumpă.

Cum se va salva Centrul Istoric

Proprietarii de spaţii comerciale spun că investiţiile pentru consolidare se pot ridica şi la 1.000 de euro pe metru pătrat. Din această cauză sunt aşteptate şi soluţii de la autorităţi.

„Bănuiesc că cei din Centrul Istoric sunt disperaţi. E limpede că centrul de greutate al localurilor din Bucureşti se va muta pe acest fond. Aceasta este o temă serioasă pentru campania electorală pentru alegerile locale. Trebuie să vedem cum o nouă administraţie va gestiona acest lucru”, spune analistul economic Constantin Rudniţchi.

Citiţi în Adevărul Financiar: Profetul imobiliarelor sau Povestea lui Mohammad Murad, proprietarul Springtime

Una dintre variante ar fi descoperirea unor noi zone de interes până când se ia o decizie legată de modul în care se va rezolva problema consolidărilor imobilelor din Centrul Istoric.

„Dacă se va face din Piaţa Unirii zonă pietonală, atunci interesul ar putea veni către aceasta. Sau se poate lua în calcul şi dezvoltarea zonei Piaţa Romană. Sau pse pot crea zone de interes în fiecare sector. Însă principala idee este de a găsi soluţii de reabilitare în Centrul Istoric” , explică Rudniţchi.

O explicaţie pentru preţul ridicat al chiriilor din zona veche a oraşului vine tot din zona analiştilor. Aceştia spun că preţul chiriilor din Centrul Istoric a crescut după 2010, când Primăria Capitalei a terminat investiţiile în infrastructură. Din păcate proprietarii din zonă au speculat acest lucru şi au impus chirii destul de mari şi pentru spaţii care nu erau amenajate sau care aveau probleme de rezistenţă la cutremur.

Cum va evolua piaţa chiriilor în Bucureşti

În altă ordine de idei chriile pentru societăţi comerciale ar putea fi mai mare pe viitor. Un studiu ESOP Consulting din luna ianuarie arăta că impozitele diferenţiate pe apartamente şi decizia de a interzice funcţionarea firmelor în clădiri cu risc seismic ridicat ar putea conduce la creşterea chiriilor cu peste 20% în clădirile de birouri.

Citiţi în Adevărul Financiar: Nivel record al investiţiilor industriale imobiliare din România: 389 de milioane de dolari în 2015

Şi asta în condiţiile în care există destul de multă disponibilitate pentru oferte pe piaţă. Analiştii sunt însă mai rezervaţi şi cred că nu vom avea o explozie a chiriilor pentru firme.

„Piaţa de birouri este în creştere şi se aşteaptă de la companii să caute chirii în această zonă. Însă micile firme care funcţionează acum în apartamente de bloc, ori fac un efort să suporte chiria, ori dau faliment”, spune Constantin Rudniţchi.

Mai mult, impozitele nu vor pune mari probleme tuturor firmelor  de apartament. „Chiriile pentru companiile care stau la bloc se dublează. Dacă plătea 100 de lei anul trecut, acum va plăti în jur de 200 de lei. Nu este o sumă imposibil de suportat. Sau dacă este o clădire mai veche se pot face corecţii la plată, în funcţie de evaluare”, este de părere Radu Zilişteanu.

Chiar dacă majoritatea companiilor de consultanţă spun că piaţa chiriilor va lua un avans considerabil în acest an, analiştii economici spun că potenţialii chiriaşi ar putea găsi soluţii.

„Firmele mici nu se vor muta în clădiri de birouri. Este posibil să se caute soluţii ca în anii `90 când s-au înfiinţat incubatoare de afaceri. Spaţii mari unde funcţionau mai multe firme, iar chiria era împărţită la numărul de utilizatori”, a mai adăugat Constantin Rudniţchi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite