Cât costă un apartament în Capitală, în funcţie de zonă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Faţă de alte mari oraşe, Bucureştiul oferă o paletă mult mai largă de opţiuni când vine vorba de achiziţia unei locuinţe. Cel mai recent raport de piaţă publicat de Imobiliare.ro ilustrează cât costă un apartament în Capitală, în funcţie de zonă: de la sub 1.000 la peste 2.000 euro/mp, dar şi care sunt zonele care s-au remarcat prin creşteri sau scăderi importante de preţ.

În Capitală, preţul mediu solicitat de către vânzători pentru un apartament s-a majorat cu 1,8% în ultimul trimestru al anului trecut, ajungând la o valoare de 1.250 de euro pe metru pătrat util. De menţionat este că, dintre cele mai mari şase oraşe ale ţării, aici a fost consemnat cel mai mic avans al preţurilor pe 2017, respectiv 7,7%. Pe zone, evoluţia preţurilor a fost însă sensibil diferită, potrivit Analize Imobiliare (platforma lansată şi susţinută de Imobiliare.ro) .

Creşteri, dar şi scăderi de preţ în ultimul trimestru

Astfel, trimestrul trecut, cele mai importante scumpiri au avut loc în cartiere din zona centrală şi semicentrală a Capitalei, acestea fiind cuprinse între 3% şi 5% (o diferenţă considerabilă faţă de creşterea maximă de 12,8% consemnată în cele trei luni anterioare, în Cotroceni). Cel mai mare avans, de 4,4%, a avut loc în zona Dacia-Eminescu; pe locul al doilea în topul creşterilor de preţ se situează cartierul Vitan Nou (unde locuinţele s-au apreciat cu 4,1%), acesta fiind urmat de Herăstrău-Nordului (cu un plus de 4%), Crângaşi (cu 3,4%) şi Victoriei-Romană-Universitate (cu un avans de 3%).

Pe de altă parte, Bucureştiul are, spre deosebire de Cluj-Napoca, câteva cartiere în care au avut loc o serie de scăderi de preţ comparabile în ultimul pătrar al anului trecut: în mod interesant, cel mai mult s-au ieftinit apartamentele scoase la vânzare într-una dintre cele mai bine cotate zone ale oraşului, respectiv Kiseleff-Aviatorilor (un minus de 4,3%); cu 3,2% s-au depreciat şi locuinţele din zona Parcul Carol/Cantemir-Mărăşeşti, iar pe următoarele locuri în clasamentul reducerilor se află cartierul Ştefan cel Mare (-2,6%), Pipera (-1,6%) şi Giuleşti (-1,6%).

Cele mai exclusiviste zone                                                                             

În ciuda tendinţei de ieftinire resimţite în al doilea semestru din 2017, în zona Kiseleff-Aviatorilor se găsesc în continuare cele mai scumpe apartamente din Bucureşti, acestea având o valoare medie de listare de 2.490 de euro pe metru pătrat util. Distanţa faţă de zona Herăstrău-Nordului, ce ocupă următoarea poziţie în clasament (cu 2.470 de euro pe metru pătrat util), s-a micşorat însă considerabil în perioada analizată: de la o diferenţă de 230 de euro pe metru pătrat util, la doar 20 de euro pe metru pătrat. Un apartament costă acum 2.000 de euro pe metru pătrat util în zona Dorobanţi-Floreasca, 1.790 de euro pe metru pătrat util în Aviaţiei şi, respectiv, 1.640 de euro pe metru pătrat util în Unirii.

Cele mai accesibile zone

Spre deosebire de un centru regional ca Timişoara, unde preţul mediu solicitat de către vânzătorii de apartamente este evident mai scăzut, Bucureştiul are şi câteva opţiuni mai ieftine de achiziţie, respectiv cartiere cu preţuri de sub 1.000 de euro pe metru pătrat util. Astfel, o locuinţă la bloc poate fi achiziţionată cu 890 de euro pe metru pătrat util în Ghencea, cu 920 de euro pe metru pătrat în Rahova, cu 980 de euro pe metru pătrat în Giurgiului şi tot cu 980 de euro pe metru pătrat în Giuleşti. Sectorul 5 este, aşadar, cel mai accesibil pentru locuitorii Capitalei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite