Cât mai costă un apartament în marile oraşe din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei care îşi scot apartamentele la vânzare sunt nevoiţi să reducă preţul din cauza cererii scăzute pe fondul accesului redus la finanţare FOTO Adevărul
Cei care îşi scot apartamentele la vânzare sunt nevoiţi să reducă preţul din cauza cererii scăzute pe fondul accesului redus la finanţare FOTO Adevărul

Preţul locuinţelor din principalele oraşe ale ţării s-a înjumătăţit în ultimii şase ani şi a coborât sub 1.000 de euro pe metru pătrat, cele mai mici cotaţii înregistrându-se la apartamentele cu trei camere.

Cele mai scumpe apartamente din ţară sunt scoase la vânzare în Bucureşti, urmate de cele din Cluj-Napoca şi de cele din Constanţa, însă preţul lor este cu peste 50% mai mic decât în perioada de boom economic. 

Proprietarii care îşi scot la vânzare apartamentele nici nu mai pot spera să obţină sumele pe care le-ar fi încasat în urmă cu şase ani, pentru că preţurile au scăzut semnificativ în aceată perioadă, însă nici cei care doresc să-şi cumpere o locuinţă nu mai pot accesa un credit de la bancă atât de uşor cum se putea în anii 2006-2008. 

Capitala ocupă în continuare prima poziţie în clasamentul celor mai scumpe locuinţe, chiar dacă aici s-au înregistrat în ultimii ani cele mai mari scăderi de preţuri. Garsoniere nou-construite în Bucureşti s-au ieftinit cu 56%, de la 2.519 la 1.108 euro pe metru pătrat, în timp ce locuinţele monocamerale din blocurile vechi au consemnat un recul de 55%, de la 2.388 la 1.061 de euro pe metru pătrat, potrivit datelor portalului specializat imobiliare.ro, care calculează lunar un indice privind cotaţiile de pe piaţa imobiliară. 

Cele mai mari ieftiniri s-au înregistrat în ultimii şase ani în cazul apartamentelor cu două camere din Capitală – peste 56% pentru cele noi (până la 1.142 de euro). Locuinţele cu două camere din blocurile vechi ale Bucureştiului s-au ieftinit cu aproape 55% şi au ajuns să coste în iulie 1.041 de euro pe metro pătrat.   

Cele mai mici scăderi ale preţurilor din Capitală s-au înregistrat în cazul apartamentelor cu trei camere, vechi sau noi, cu puţin peste 50%. Astfel, în cazul unui apartament cu trei camere în bloc nou, preţul a coborât până la 1.230 de euro pe metro pătrat, iar în cazul celor din bloc vechi – până la 988 de euro.  

Preţurile din Cluj-Napoca rămân ridicate

TABEL preturi apartamente mari orase din tara iulie 2014

Cluj-Napoca este oraşul în care preţul locuinţelor a înregistrat cea mai mică scădere din ultimii şase ani. Aici, garsonierele s-au ieftinit cu 39,6%, de la 1.738 de euro pe metru pătrat în aprilie 2008, până la 1.049 de euro pe metru pătrat la sfârşitul lunii trecute. Apartamentele cu două camere au acum preţuri mai mici cu aproape 35% faţă de momentul de apogeu al pieţei imobiliare, respectiv 1.014 euro pe metru pătrat. Iar preţul mediu cerut pentru apartamentele cu trei camere a scăzut cu 39,5%, de la 1.602 euro pe metru pătrat în martie 2008, până la 969 de euro pe metru pătrat în iulie, arată datele imobiliare.ro.

La malul mării, ajustările de preţ de pe piaţa imobiliară au fost mai mari decât în capitala Transilvaniei. În Constanţa, o garsonieră poate fi achiziţionată în prezent la un preţ mediu de 883 de euro pe metru pătrat, cu 46,6% mai puţin decât nivelul consemnat în mai 2008. Cei care vor să-şi achiziţioneze un apartament cu două camere aici trebuie să plătească puţin peste 850 de euro pe metro pătrat, cu 47% mai puţin decât ar fi plătit în urmă cu şase ani. Cele mai ieftine locuinţe din Constanţa, luând în calcul preţul pe metro pătrat, sunt cele cu trei camere – respectiv 832 de euro. 

Preţul în Braşov: de la 800 de euro/mp

Preţul locuinţelor din Braşov pornesc de la 800 de euro pe metru pătrat. Asta după ce în urmă cu şase ani de-abia reuşeai să găseşti o locuinţă cu un preţ mai mic de 1.500 de euro/mp. Astfel, garsonierele din oraşul de la poalele Tâmpei costă în prezent 825 de euro pe metru pătrat, apartamentele bicamerale – 821 de euro pe metru pătrat, iar cele cu trei camere – 802 euro pe metru pătrat, potrivit datelor imobiliare.ro.

În Timişoara, locuinţele s-au ieftinit, în medie, cu 40% în ultimii şase ani. O garsonieră costă acum în oraşul din vestul ţării 870 de euro pe metru pătrat. 

Locuinţele cu două camere costă cu aproximativ 40,3% mai puţin decât în urmă cu şase ani, respectiv 816 euro pe metru pătrat, iar apartamentele tricamerale au consemnat cea mai mică marjă de scădere – aproximativ 36,7% – de la 1.240 de euro pe metru pătrat (în aprilie 2008), până la 785 de euro pe metru pătrat la finele lui iulie.

România, a patra cea mai mare scădere din 45 de ţări din lume

Preţurile locuinţelor din România au scăzut în primul trimestru al acestui an cu 4%, faţă de 9,25% cu un an înainte, potrivit unui studiu realizat pe baza preţurilor medii, ajustate cu inflaţia, înregistrând a patra cea mai mare scădere din cele 45 de pieţe analizate. Grecia, Spania şi Rusia au înregistrat cele mai mari scăderi de preţuri în primul trimestru, cu 7,08% (faţă de - 11,19% în perioada similară a anului trecut), 5,41% (comparativ cu -12,48%), respectiv 5,15% (-0,32%), conform studiului realizat de portalul globalpropertyguide.com.

Alte pieţe europene unde preţurile locuinţelor au scăzut în perioada analizată sunt Kiev, Ucraina (3,54%), Zagreb, Croaţia (2,88%), Vaşovia, Polonia (2,53%), Franţa (2,22%), Norvegia (1,97%), Slovacia (1,44%) şi Finlanda (1,29%).

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite