Scumpirea locuinţelor a intrat în colimatorul decidenţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Dorin Constanda
FOTO Dorin Constanda

Evoluţia pieţei imobiliare a atras atenţia comitetului care supraveghează stabilitatea financiară a ţării, după ce Banca Naţională a României a avertizat asupra riscului dat de accelerarea preţurilor la imobile.

Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială, format din reprezentanţi ai Guvernului, prin Ministerul Finanţelor, Băncii Naţionale şi Autorităţii de Supraveghere Financiară, a recomandat astfel instituţiilor abilitate să colecteze informaţii suplimentare, de la principalii investitori şi instituţii financiare, privind riscurile care provin dinspre sectorul imobiliar rezidenţial.

Comitetul subliniază rolul important în economie al sectorului imobiliar, dar şi faptul că analizele demonstrează că „există o strânsă legătură între evoluţia excesivă a preţurilor activelor imobiliare şi apariţia crizelor financiare”. Totodată, potrivit comitetului, evoluţiile de pe pieţele imobiliare pot acţiona ca amplificatori pentru crizele financiare, iar corecţiile semnificative ale preţurilor locuinţelor au un impact important asupra activelor populaţiei şi companiilor nefinanciare, cu efecte semnificative asupra economiei reale.

„Criza financiară din 2008 a arătat necesitatea creării unui cadru amplu de monitorizare a vulnerabilităţilor şi riscurilor dinspre piaţa imobiliară”, motivează comitetul.

Acesta lansează, în acest context, recomandarea ca BNR şi ASF să transmită un chestionar către principalii investitori din piaţa imobiliară comercială şi instituţiile financiare (instituţii de credit, societăţi de asigurări, fonduri de pensii, fonduri de investiţii etc.) pentru acoperirea nevoilor de date privind piaţa fizică (evoluţia preţurilor, randamentelor, chiriilor, a gradului de ocupare), precum şi a celor privind volumul investiţiilor şi al finanţărilor imobiliare.

Aceasta presupune acoperirea lacunelor privind datele imobiliare, propunând un set minim de indicatori specifici pieţei imobiliare rezidenţiale şi comerciale pe care autorităţile naţionale să le includă în exerciţiile periodice de monitorizare a riscurilor sistemice la adresa sistemului financiar.

Viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea, a declarat la finalul lunii trecute că economia României se confruntă cu un un nou risc, cel al accelerării preţurilor din domeniul imobiliar, în contextul acumulării de tensiuni.

La nivel naţional, preţul mediu solicitat pentru un apartament (nou sau vechi), a crescut cu 5,24% în primele patru luni ale anului, de la 1.050 de euro pe metru pătrat util (la finele lui decembrie) la 1.105 euro pe metru pătrat (la sfârşitul lui aprilie), arată Indicele Imobiliare.ro. În aprilie comparativ cu luna precedentă, preţurile apartamentelor din marile oraşe din România au crescut cu 1,2%, în timp ce scumpirea medie din ultimul an este de aproape 8,8%, arată datele publicate de portalul imobiliare.ro.

            

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite