Articol publicitar

Pătraşcu Constantin Octavian: „Medierea unor tranzacţii cu imobile vechi este cea mai buna modalitate de a mă asigura că nu se vor prabuşi”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
imobiliare

Încă de anul trecut s-a resimţit o creştere a interesului faţă de piaţa imobiliară din România, fie că este vorba despre investiţii rezidenţiale, în clădiri de birouri, fie în imobile de lux, iar acest trend ascendent va continua şi în 2015, susţin analiştii imobiliari.

O confirmare a interesului investitorilor străini faţă de imobile din România vine de la Pătrascu Constantin Octavian, business developer, care acum 2 ani a perfectat o tranzacţie de acest tip.   

Piaţa imobiliară a intrat, încă din 2014, într-o nouă normalitate, susţin la unison analiştii imobiliari, în sensul că a început să crească uşor, însă sustenabil. Este motivul pentru care aceştia se asteaptă ca anul acesta să continue trendul ascendent resimţit mai ales începând cu a doua jumatate a lui 2014.

Astfel, consultanţii imobiliari susţin că numărul cumpărătorilor care achiziţionează în scop investitional va fi în creştere, aceştia întelegând că preţurile au un trend usor crescător şi că acesta este momentul cel mai bun de a cumpara produse imobiliare de lux.

Cresterea economica si stabilitatea politica, dar si diferenta de randamente intre piata din Romania si pietele vestice au determinat noi investitori sa se uite cu atentie la posibilitati de investitii romanesti, in 2014, in special investitori straini. Fonduri institutionale, care cu ani in urma nu considerau Romania o piata viabila, sunt acum active si in căutare de proprietati generatoare de venit. La aceasta crestere a contribuit si volumul mare de capital disponibil pe pietele vestice.

Un exemplu poate fi achizitia cladirii din strada Dionisie Lupu 70-72, de catre investitori din Israel ce detin portofolii pe imobiliare in toata lumea. Imobilul a fost achizitionat acum cativa ani, iar anul acesta au inceput lucrarile de renovare a cladirii. Realizata in 1884 de arhitectul I. I. Rosnovanu, cladirea se afla in vecinatatea altui imobil aflat in patrimoniul national. I. I. Rosnovanu era un nume mare printre arhitectii vremii. Era, de fapt, unul dintre primii arhitecti romani cu studii la Ecole des Beaux Arts din Paris si un important reprezentant al stilului francez in arhitectura romaneasca, de la sfarsitul secolului XIX.

Tranzactia s-a perfectat datorita lui Octavian Patrascu, un tanar business developer pasionat de arhitectura si cladiri vechi, care  i-a convins pe acesti investitori de valoarea acestor cladiri, fiind, totodata, incredintat in acest fel ca imobilul ajunge pe maini bune. Mai exact, rolul lui Patrascu Octavian Constantin in aceasta tranzactie a fost, in principal, acela de mediator. Altfel spus, Patrascu Octavian a facilitat comunicarea in acest deal.

Cladirea este in proces de restaurare  si chiar daca nu mai sunt in patrimoniul statului, reprezinta o "fateta" a frumusetilor arhitectonice romanesti de care se poate bucura orice trecator, dupa cum tine sa sublinieze Patrascu Constantin Octavian.

Noii proprietari intentioneaza sa inchirieze casa, care va avea obligatoriu o functionalitate publica, asa cum cere legea patrimoniului, dupa cum explica Octavian Patrascu. "Legislatia impune o serie de restrictii iar, pe langa conservarea si restaurarea portiunilor de cladire - semnalate ca spatii, elemente arhitecturale sau decoratii cu valoare culturala semnificativa si preluarea calitatilor morfo-stilistice ale celor semnalate cu valoare culturala medie -, trebuie asigurata cladirii o functie cu vocatie publica (comert, servicii, cazare etc.), cel putin in portiunile de cladire in care au fost consemnate valori culturale semnificative ale spatiilor, elementelor arhitecturale, decoratiilor".

Pasiunea lui Patrascu Octavian Constantin pentru imobile vechi l-a determinat sa se implice in astfel de tranzactii. De altfel, el a mai intermediat o vanzare de acest gen, pentru un cumparator persoana fizica de data aceasta, fiind vorba despre imobilul din Calea Grivitei 115.

Constantin Octavian Patrascu sustine ca, implicandu-se in astfel de business-uri, are garantia ca acest tip de imobile vor avea proprietari noi seriosi. "Este cea mai buna modalitate de a ma asigura ca nu se vor prabusi in cele din urma", spune Octavian Patrascu. Si aceasta cladire este impregnata de o istorie de dinainte de 1870. "La acest an, proprietarii casei erau niste negustori greci, iar in 1895, casa a fost cumparata de Dumitru Petrescu, fiul unui negustor din Slanic Prahova, fost ucenic la grecii proprietari", povesteste Patrascu Octavian. Lucian Petrescu, unul dintre mostenitorii de azi ai cladirii, a decis sa o vanda. Ultimul vanzator a fost un investiror olandez, iar Patrascu Constantin impreuna cu alti investitori i-a gasit cumparatorul potrivit, astfel incat in momentul de fata se elaboreaza planul de investitii de restaurare. Astfel, s-a dat imobilului, ca si celui din Dionisie Lupu, valoarea sa reala si sansa de a nu-i fi intrerupt parcursul istoric al cladirii.  

In 2014, piata de investitii a crescut de la un volum de 300 milioane de euro in 2013 la aproximativ 1,2 miliarde de euro, potrivit datelor companiei imobiliare DTZ Echinox. Aceste cifre ii determina pe analistii imobiliari sa vorbeasca despre un trend ascendent, care va continua si in 2015. Pentru Constantin Octavian Patrascu aceasta poate indica perspectiva de a media si alte tranzactii imobiliare, in viitorul apropiat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite