Prima Casă are două camere pentru jumătate din beneficiarii programului. Cine a luat credite în primele şase luni şi ce bănci acordă finanţări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suma medie acordată pentru Prima Casă este de 38.000 de euro
Suma medie acordată pentru Prima Casă este de 38.000 de euro

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a acordat în primele şase luni peste 11.000 de garanţii în cadrul Programului Prima Casă, apartamentele cu două camere fiind modulul preferat pentru mai mult de jumătate din beneficiari.

Două camere au cumpărat 51% din totalul beneficiarilor, trei camere au cumpărat 29% dintre ei, iar garsoniere 11% şi patru camere 9%, reiese dintr-o statistică centralizată de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), instituţia care derulează programul guvernamental.

Prima Casă, judeţ cu judeţ

Din totalul finanţărilor, aproape 30% au fost acordate pentru beneficiari din Bucureşti (3.036), în timp ce în Călăraşi, Ialomiţa şi Giurgiu au fost cele mai puţine cereri, câte 33.

În topul pe judeţe, în funcţie de numărul de solicitări primite, se află Municipiul Bucureşti cu 27,6%, judeţul Cluj cu 8,1%, judeţul Ilfov cu 7,1%, judeţul Timiş cu 5,8 % şi judeţele Constanţa, Braşov, Sibiu şi Iaşi, cu procente cuprinse între 3-5% fiecare.

Cele mai puţine solicitări au venit din Călăraşi, Ialomiţa şi Giurgiu, fiecare cu 0,3% din totalul garanţiilor acordate în primele şase luni, respectiv cu câte 33 de credite.

Programul, preferat de tinerii până-n 35 de ani

Din analizele statistice efectuate reiese că programul Prima Casă a fost accesat cu preponderenţă de tineri cu vârsta cuprinsă între 26 şi 35 de ani, care au preferat achiziţionarea apartamentelor de 2 camere.

Prin contractele încheiate de la începutul Programului (2009) şi până la data de 20 iulie 2014, FNGCIMM a acordat peste 119.200 de garanţii, în valoare de circa 2,3 miliarde de euro, pentru credite accesate în valoare de peste 4,56 miliarde de euro.

Valoarea medie a finanţării accesate în cadrul programului este de 38.300 euro.

Rata de nerambursare: 0,2%

"Programul continuă să fie cerut şi apreciat de public, în condiţiile menţinerii unei rate de nerambursare a creditelor de numai 0,2%, plafonul disponibil în acest moment în cadrul programului Prima Casă fiind de circa 1,09 miliarde de lei (inclusiv plafonul de circa 490 milioane lei destinat achiziţiei de locuinţe prin ANL)", se arată într-un comunicat al FNGCIMM.

Beneficiarii au la dispoziţie în acest an circa două miliarde de lei, din care 740 de milioane de lei fonduri neutilizate în 2013, astfel că în primele şase luni a fost cheltuit jumătate din plafonul alocat pentru 2014.

De unde puteţi lua credite

Credite pe Programul Prima Casă, cu garanţii acordate de FNGCIMM, pot fi accesate de la BCR, BRD - Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank, Banca Românească, Alpha Bank, Banca Millennium, Banca Transilvania, CEC Bank, Bancpost, Piraeus Bank, Banca Comercială Intesa Sanpaolo Romania, UniCredit Tiriac Bank, Credit Agricole Bank, Bank Leumi Romania, ING Bank, Marfin Bank.

FNGCIMM SA-IFN este o instituţie financiară nebancară, cu capital de risc, înfiinţată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanţări, prin acordarea de garanţii pentru instrumentele de finanţare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite