Sfaturi pentru cumpărarea unei locuinţe. Ce trebuie să primeze în luarea unei decizii: preţul, zona, spaţiul sau zona de acces

0
Publicat:
Ultima actualizare:
imobiliare1_adev

Decizia de a cumpăra a locuinţă vine la pachet cu multe semne de întrebare. Ce paşi trebuie urmaţi? Ce trebuie să primeze în luarea unei decizii: preţul, zona, spaţiul sau zona de acces? Sunt multe lucruri pe care un cumpărător le poate lua în considerare, sunt de părere specialiştii imobiliari chestionaţi de „Adevărul” la târgul de locuinţe Imobiliarium, ce a avut loc în perioada 5-7 mai la Băneasa Shopping City.

Dacă înainte principalul element decisiv în achiziţia unei locuinţe era preţul, profilul cumpărătorului s-a schimbat în ultima perioadă, susţin specialiştii imobiliari, care cred că în decizie cântăresc acum factori care înainte nu erau luaţi în considerare.

Sorin Bălan, Head of Storia.ro, site-ul de imobiliare lansat de OLX.ro, a declarat pentru „Adevărul” că, firesc, lucrurile pleacă de la bani, atunci când cumperi o locuinţă. „Asta în sensul că trebuie să ştii foarte bine cam care este bugetul pe care îl ai la dispoziţie, iar atunci poţi să mergi să porţi o discuţie cu o bancă sau cu un broker de credite, să vezi unde te încadrezi, în cazul în care nu ai banii cash”, spune el.

Următorul pas, adaugă Bălan, este o discuţie şi cu un notar, pentru a vedea care sunt actele necesare, dar care sunt şi costurile care se adaugă. „Pentru că atunci când cumperi un apartament, nu este implicat doar costul pe care îl stabileşti cu vânzătorul, vin tot felul de alte taxe pe lângă, şi onorariul notarului şi alte aspecte de acest gen care variază în funcţie de valoarea locuinţei”, mai spune el.

Şi nu în ultimul rând, mai adaugă specialistul, ce ar fi foarte important este ca viitorul cumpărător să obţină cât mai multe informaţii despre apartamentul sau casa pe care încearcă să o achiziţioneze, altele decât cele care pot fi vizibile foarte uşor. „Poate vrei să vezi ce fel de vecini ai. Poate vrei să vezi dacă eşti lângă o şcoală şi, la ora 12, când ies toţi copiii, e foarte mult zgomot. Dar poate asta nu te deranjează, pentru  că unul din copiii ăia e al tău”, argumentează el.

Toţi aceşti factori trebuie luaţi în calcul, susţine Bălan, iar ceea ce ar trebui să facă un cumpărător este să întocmească o listă de argumente pro şi contra. La final, susţine el, în mod clar şi de cele mai multe ori va exista un compromis, dar trebuie să fie un compromis cu care cumpărătorul să fie foarte confortabil.

Daniel Tudor, CEO al companiei imobiliare The Concept Group, consideră că principalul element de care trebuie să ţină cont un cumpărător atiunci când face o achiziţie este e locaţia în care vrea să se mute. „Să fie facilă pentru ei, să îi avantajeze în ceea ce fac, adică să le permită o viaţă frumoasă şi confortabilă mai departe”, a declarat Tudor pentru „Adevărul”. De asemenea, el îndeamnă cumpărătorii să se uite la calitatea construcţiei şi să aleagă de la cei care oferă calitate, atât în produse, cât şi în servicii.

Potrivit lui, criza imobiliară din 2008 a avut totuşi un efect bun în final. El este de părere că ea a ajutat ca oamenii să devină mai educaţi, să caute mai mult, să se inspire mai mult, să citească presă, social media, să meargă la diverse evenimente şi târguri imobiliare, ca să înţeleagă ce este cu adevărat important atunci când faci o achiziţie imobiliară, şi anume: locaţia în care cumperi şi calitatea construcţiei.

Cumpărătorii sunt dispuşi să facă un efort financiar

Numărul de factori care influenţează decizia de cumpărare a devenit mai ridicat şi, de asemenea, şi publicul este din ce în ce mai educat, mai ales la nivelul Bucureştiului, spune şi Sorin Bălan. Potrivit lui , preţul cântăreşte în continuare foarte mult când cumperi o locuinţă, în schimb ceilalţi factori pot ajusta decizia finală într-o proporţie de 10, maxim 15%. Astfel, dacă un cumpărător îşi stabeşte un buget de 80.000 de euro pentru un apartament şi vede ceva la 90.000 de euro care se încadrează în toate dorinţele pe care le-a luat în calcul pentru noua sa casă, s-ar putea ca el să facă un efort financiar.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite